Uimarannan lämpötilasensoria asennetaan. Kuva: Aapo Rista

Katso uimaveden lämpötila nyt netistä kahdeksalta suositulta rannalta

Uimaveden tarkan lämpötilan voi nyt tarkastaa netistä kahdeksalta suositulta rannalta Helsingissä. Uimarantasensorit tuottavat tiedon nettiin vuoden ympäri puolen tunnin tarkkuudella.

Tyypillinen tilanne kesä- ja talviuimareille on, että uimaveden lämpötilasta ei ole ollut tarjolla tarkkaa tietoa, vaan veden lämpö pitää todeta paikan päällä. Nyt uimaveden lämpötilasta on tarjolla ajantasaista tietoa Hietaniemestä, Rastilasta, Vasikkasaaresta, Pikkukoskelta, Sompasaunasta, Pihlajasaaresta, Vartiosaaresta (Reposalmi) ja Marjaniemestä. Veden lämpötila on katsottavissa tältä sivustolta

Kyseessä on Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kokeilu, jossa tavoitteena on testata, miten edulliset IoT-sensorit suoriutuvat uimaveden lämpötilan mittauksesta paitsi kesä- myös talvikaudella. 

“Uimaveden lämpötilatietoa voivat hyödyntää niin kesä- kuin talviuimaritkin. Aloitimme keväällä testauksen Rastilan ja Pikkukosken uimarannoilta, ja nyt tietoa on tarjolla jo kahdeksalta rannalta. Sensorit osoittautuivat toimivan hyvin myös kylmällä ilmalla alkukeväästä. Uiras 2.0 -sensoreiden tuottama tieto on tarkkuudeltaan +/-  0,5°C ja tieto päivittyy 30 minuutin välein. Uimarantasensorit ovat hyvä esimerkki siitä, millä tavalla älykkäitä sensoreita voidaan hyödyntää kaupunkilaisten käyttöön”, kertoo IoT-erityisasiantuntija Aapo Rista Forum Virium Helsingistä. 

Lisää uimarantoja tulossa mukaan 

Nykyisin tietoa uimaveden lämpötilasta Helsingissä on saatavilla uimakauden alettua kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun, jolloin kaupungin uimavalvojat mittaavat lämpötilan käsin ja päivittävät tiedon kopin seinään sekä ulkoliikunta.fi -palveluun. Sensorien avulla voidaan tuottaa tarkempaa tietoa automaattisesti ja vuoden ympäri. Uimarantasensoreita on tulossa kesän aikana vielä lisää.

“Uimaveden tarkan lämpötilatiedon tuominen uimareiden käyttöön kesällä ja talvella on hyvä lisä palveluihimme. Haluamme kaupunkina edistää liikkumista monipuolisesti ja tehdä liikkumisen mukavaksi ja sujuvaksi. Samalla kehitämme Helsingistä maailman toimivinta kaupunkia myös uimaharrastajille”, kertoo Petri Tuominen Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta. 

Kuva: Uimarannan lämpötilasensoria asennetaan. Kuvaaja: Aapo Rista