Kuva: Dionysos Films Oy / Yle Kuvapalvelu

Kansainväliseen tv-levitykseen lähtevässä Karppi-sarjassa tapahtumapaikkana Helsinki

Kansainväliseen tv-levitykseen lähtevä Nordic Noir -tyyppinen rikosdraamasarja Karppi kuvattiin Helsingissä reilu vuosi sitten. Helsingin kaupunki auttoi sarjan tuotantotiimiä kuvauspaikkojen valinnassa, helpotti kuvausryhmän pääsyä niihin sekä sujuvoitti muita lupajärjestelyjä.

Karppi näyttää Helsingin kaupunkina, josta löytyy mielenkiintoisia kontrasteja, kun tietty urbaani rosoisuus yhdistyy merellisyyteen ja luonnonläheisyyteen sekä vuodenaikojen vaihteluun. Jäätynyt meri ja kaupunki talviasussa luovat sarjaan eksoottisen ilmapiirin myös kansainvälistä yleisöä ajatellen.

Pohjoismaiset tv-sarjat ovat eläneet nousukautta jo jonkin aikaa. Myös Karppi on myyty levitykseen muun muassa Ranskaan ja Saksaan.

Helsinki tarjoaa tuotantoyhtiöille toimivan lokaation

Helsingin kaupunki on jo pitkään pyrkinyt mahdollistamaan elokuvien ja tv-sarjojen tuotantoja kaupungissa, sillä niissä piilee monialaista potentiaalia. Kaupungin palveluksessa toimii asiaan vihkiytynyttä henkilöstöä, joka muun muassa auttaa tuotantoja löytämään kuvauslokaatioita ja sujuvoittaa lupajärjestelyjä.

Laadukas tuotanto lisää katsojien kiinnostusta myös kuvauspaikkana toimineeseen maahan tai kaupunkiin. Tämän vuoksi kansainväliseen levitykseen päätyvillä Helsingissä kuvatuilla tuotannoilla on tärkeä merkitys myös yhtenä matkailumarkkinoinnin alueena.

Elokuvilla ja tv-sarjoilla tavoitetaan yleisöjä, joihin perinteinen markkinointi ei välttämättä pure. Samalla lisätään Helsingin tunnettuutta isojen kansainvälisten tuotantojen potentiaalisena kuvauspaikkana. Helsinki on erinomainen esimerkki suuresta kaupungista, joka on toimiva, turvallinen ja tasa-arvoinen.

Tuotannoilla myös työllistävä vaikutus

Audiovisuaalisen alan merkitys on muutoinkin kaupungille tärkeä. Arvioiden mukaan tv- tai elokuvatuotannon budjetista noin 70 prosenttia muodostuu paikallisista työvoimakustannuksista. Suuret tuotannot vaikuttavat siis myös paikalliseen työllisyyteen.

Business Finlandin audiovisuaalisen alan tuotantokannustin otettiin käyttöön viime vuonna. Järjestelmän kautta tuotantoyhtiö voi saada takaisin osan kuluista, joita se käyttää palkkoihin ja palveluostoihin Suomessa. Kannustin hyvittää tuotannoille 25 prosenttia syntyneistä kustannuksista. Vastaavia järjestelmiä on käytössä laajasti ympäri maailman, jo yksin Euroopassa 20 maassa.

Katso sarjan traileri

Karppia on kuvattu 12-jaksoa, jotka esitetään Suomessa Yle TV 2:n välityksellä 14. maaliskuuta alkaen. Karpin tuottajat ovat Dionysos Films ja Yle.
Yle Areena – Karppi


Lisätietoja

Erityissuunnittelija Taina Seitsara, Helsingin kaupunginkanslian elinkeino-osasto, kaupungin kilpailukyky ja kansainväliset asiat, taina.seitsara(at)hel.fi

Business Finlandin av-alan tuotantokannustin

JAA