Kuvassa näkyy Puu-myllypuro, jonka viereen rakennetaan Karhunkaatajan alue.

Karhun elämää Myllypuron tulevan asuinalueen nimissä

Positiivisesti muuttuneen itähelsinkiläisen Myllypuron 2020-luvulla rakennettavan asuinalueen nimissä karhut pääsevät kaupunkiin.

Karhut ja niiden elämä antavat aineistoa Karhunkaatajan asuinalueen nimistöön. Alueen tärkeä kulkuväylä nimetään leikkisästi, siitä tulee Karhunlanka. Nimi sopii tielle sen mutkittelevuudenkin takia.

Kaikki nimistö uudella asuinalueella ei noudata karhumaailmaa, vaan jotkut nimet liittyvät viereisiin asuinalueisiin. Karhunkaataja rakennetaan Viilarintien etelä- ja pohjoispuolelle, ja asuinalueen pohjoispuolelle tulee Myllärinkuja, onhan lähellä Myllypuron Myllärintie. Karhunkaatajan eteläosaan saadaan Höökinpolku, sijoittuuhan liki aluetta Herttoniemen Höökintie.

Helsingin kaupungin nimistötoimikunta valitsi Karhunkaatajan teemaksi suoraan karhuun liittyvät nimet, sillä ruotsinkielessä ei ole vastineita kaikille suomen karhu-sanan synonyymeille, kuten otso tai mesikämmen. Karhunkaatajan asuinalueen rakentamien alkaa 2020-luvun alkupuolella ja sinne muuttaa noin 3500 asukasta.

Viikintien eteläosan nimi vaihtuu Karhunkalliontieksi

Kun Karhunkaatajan alue rakennetaan, Viikintie vaihtuu eteläpäässään Karhukalliotieksi. Nimenmuutoksen tarve on syntynyt vähitellen, kun Viikintie on pitkä ja kulkee monen alueen läpi. Karhunkalliontien lähelle jää metsä, jonka nimi on Karhukallio.

Toinen nimenmuutos syntyy Herttoniemen puolelle, kun Sopulitie saa uuden liityntäkadun, joka nimetään Sopulipoluksi. Kun Sopulitielle johtavan kadun nimi muuttuu Sopulipoluksi, uusi nimi on aiempaa selvempi pelastus- ja hälytysajoneuvoille. Juuri niiden ja toki muunkin paikanhaun vuoksi kaupunkiin tarvitaan selvät nimet.

Lisätietoa Myllypurosta: www.uuttahelsinkia.fi/myllypuro

Teksti: Tiina Torppa

Kuvateksti: Kuvassa Puu-Myllypuro. Karhunkaatajan alue rakennetaan sen läheisyyteen. Kuva: Sofie Jokinen


JAA