Helsinkiin saapui kymmenkunta kansainvälisen kärkitason VR-kehittäjää viimeistelemään kaupunkiteemaista virtuaalisisältöä. (Kuva: Zoan)

Kansainväliset huippukehittäjät rakentavat Helsingistä maailman virtuaalipääkaupunkia

Helsinki on luomassa kansainvälisesti ainutlaatuista virtuaalista kaupunkikokemusta yhteistyössä VR-studio Zoanin kanssa. “Maailman virtuaalipääkaupunki” -nimellä kulkeva projekti käynnistyi tänään, jolloin kymmenkunta huippuluokan VR-kehittäjää saapui kaupunkiin viikoksi viimeistelemään Helsinki-aiheista virtuaalisisältöä.

Lopputulos paljastetaan joulukuussa kasvuyritys- ja teknologia-alan tapahtuma Slushissa, jossa se näytetään helsinkiläisen Varjon valmistamilla, silmän tarkkuuteen kykenevillä VR-laseilla.

VR-kokemuksen konseptin ja virtuaalisen Helsingin pohjatyön on tehnyt helsinkiläinen VR-studio Zoan, joka myös vetää tällä viikolla toteutettavan kehittäjäsprintin. Kansainvälisessä tiimissä on jäseniä useista pelitaloista, muun muassa Ubisoftilta, Splash Damagelta ja Cloud Imperium Gamesilta. Tiimin tehtävänä on hioa virtuaalielämys mahdollisimman realistiseksi kokemukseksi.

Suunnitelman mukaan virtuaalinen Helsinki on ensi vuonna esillä eri puolilla maailmaa esimerkiksi tietyissä julkisissa tiloissa ja pelihalleissa, sekä ladattavissa VR-kaupoista VR-laseille.

”Tavoitteenamme on toteuttaa maailman realistisin VR-kokemus. Kun vertailukohtana ovat olemassa olevat ympäristöt, todentuntuisen tunnelman saavuttamiseksi äänimaailma ja visuaalinen laatu ovat tärkeitä. Jälkimmäinen korostuu, koska Varjon VR-lasit tarjoavat poikkeuksellisen tarkan resoluution. Vain taitava 3D-artisti osaa tehdä esimerkiksi realistista vettä tai puupintaa”, perustelee Zoanin toimitusjohtaja ja perustaja Miikka Rosendahl kansainvälisten huipputekijöiden vierailua.

Helsingin-vierailun jälkeen tiimi jatkaa matkaansa Savonlinnaan ideoimaan Retretin luolastoille uutta käyttöä virtuaaliteknologioiden avulla.

Urbaani Helsinki, meri ja design virtuaalielämyksen teemoina

Virtuaalinen matkustaminen kiinnostaa maailmalla paljon, ja Helsinki haluaa olla kehityksen eturintamassa. Nyt rakennettavan virtuaalitodellisuuden teemoja ovat urbaani Helsinki, meri ja design. Toteutus on yksi askel suuremmassa kokonaisuudessa.

“Helsinki haluaa olla parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki maailmassa, ja kaupunki on jo nyt startup-kulttuurin sekä AR/VR-kehityksen merkittävä keskus. Digitaalisuus on parhaimmillaan onnistuneempia palveluita kaupunkilaisille sekä parempaa Helsinki-kokemusta matkailijoille. Huippulaatua edustava virtuaalielämys on hyvä esimerkki siitä, miten Helsinki voidaan kokea uudella tavalla”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Virtuaalimatka voi syventää fyysistä matkailukokemusta. Virtuaalimatkailija voi siirtyä nykypäivästä historiaan, käydä vaikeasti saavutettavissa kohteissa tai ostaa virtuaalisesta myymälästä itselleen design-esineen tai t-paidan, joka tulee postissa kotiin.

”Virtuaalimatkailun avulla maapallo voi kestää matkailun jättimäisen kasvun. Se tarjoaa myös mahdollisuuden matkustamiseen miljardeille ihmisille, jotka eivät sitä voi taloudellisista tai fyysisistä syistä tehdä”, Miikka Rosendahl sanoo.

Tulevaisuudessa saatamme nähdä myös ihmisiä, jotka asuvat fyysisesti muualla, mutta viettävät aikaa virtuaalikodissaan Helsingissä. Kun virtuaalitodellisuus muuttuu sosiaaliseksi, voi myös paikallisia ystäviä tavata virtuaalisissa tiloissa.

Business Finland Visit Finland -yksikköineen on projektissa Zoanin ja Helsingin kaupungin yhteistyökumppani.


Hashtagit
#HelsinkiVR #ZoanVRSprint
#Retretti #RetrettiSprint
#myhelsinki #visitfinland #businessfinland