Kuva: Susa Junnola

Kansainvälinen elokuva-ala koolla Helsingissä

Finnish Film Affair, FFA, toi tällä viikolla Helsinkiin satakunta kansainvälistä elokuva-alan ammattilaista tutustumaan niin elokuvatarjontaan kuin mahdollisuuksiin tehdä tuotantoja kaupungissa.

Mahdolliset kuvauspaikat. Erilainen kulttuuri. Tutut elokuva-alan kollegat. Siinä joitakin syitä, joiden vuoksi elokuva-alan ammattilaiset ovat koolla Helsingissä 17.–19. syyskuuta. Finnish Film Affair on Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin osana järjestettävä ammattilaistapahtuma.

FFA toi Helsinkiin elokuva-alan myynti- ja tuotantoyhtiöitä, levittäjiä, lehdistöä ja festivaalien valitsijoita eri puolilta maailmaa. Kansainväliset ostajat seuloivat 50 uutta tai tekeillä olevaa kotimaista elokuvaa. Lisäksi ammattilaiset tarkastelevat Suomen ja Helsingin mahdollisuuksia tuotantopaikkana.

Kuva: Susa Junnola

Pitkän elokuvan ammattilaisten ohella dokumenttien, lyhytelokuvien ja muun av-tuotannon osaajia osallistuu Finnish Film Affair -tapahtumaan.

”Minua kiinnostavat myös yhteistyöhankkeet. Tunnen suomalaisia tuottajia, olen käynyt aiemmin Helsingissä”, sanoo intialainen tuottaja Rakasree Basu. Hänen tuotantoyhtiönsä Frames Per Secondo Films on kuvannut Tanskassa ja Ruotsissa.

”Täällä pohjoisessa värimaailma näyttäytyy aivan erilaisena kuin hyvin värikylläisessä Intiassa ja minua kiinnostavat vastakkaisuudet”, Mumbaista tullut Basu viittaa ikkunasta Töölönlahdelle päin.

Kuva: Susa Junnola

Intialainen tuottaja Rakasrae Basu vieraili toista kertaa Helsingissä, ja hän tuntee ennestään varsin hyvin Tanskan ja Ruotsin tuotantoyhtiönsä yhteistyöhankkeiden ansiosta.

Helsingin saaret ja puistot

Finnish Film Affairin avajaisiltana, 17. syyskuuta, noin sata vierasta saapui Finlandia-talolle. Joukko tuli tietysti suoraan elokuvista: Savoy-teatterissa kutsuvieraskaarti näki Zaida Bergrothin ohjaaman ja Anna Viitalan käsikirjoittaman Marian Paratiisin. Saarnaaja Maria Åkerblomin johtaman lahkon majapaikka, puuhuvila 1920-luvun Helsingin Meilahdessa, on monella lailla kaukana Los Angelesista, josta tuottaja Cole Payne saapui.

”Pidin elokuvan kuvallisuudesta ja tavasta käyttää modernia musiikkia”, sanoo Payne, joka pyörittää tuotantoyritystään Traverse Mediaa. Pari vuotta sitten tuottaja vieraili vielä lumettomassa Kuusamossa. Silti maisema teki vaikutuksen.

”Aion kuvata Kuusamossa ja tilaan lumen silloin sinne”, Payne hymyilee.

Kuva: Susa Junnola

Tuottaja Cole Payne Yhdysvalloista on urallaan työskennellyt niin elokuvien, televisiosarjojen kuin lyhytelokuvien parissa.

Lumen tai pikemminkin hiihdon mainitsi Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen puhuessaan vieraille Finlandia-talolla. Hän kertoi, että Keskuspuistosta voi talvisin hiihtää jopa Lappiin asti. Ja saaria on jo pääkaupungin keskustan edustalla.

Yleisö huvittui, kun Pakarinen ehdotti marras-joulukuista Helsinkiä kauhuelokuvan näyttämöksi.

Kuva: Susa Junnola

Finnish Film Affairin avajaisiltana Helsingin Finlandiatalolla apulaispormestari Pia Pakarinen muistutti Helsingin vahvuuksista, joita ovat toimiva kaupunki ja kestävyys, joka kiinnostaa yhä enemmän elokuva-alalla.

Kaupungin kaksi tietä elokuvaan

Kansainvälisessä elokuva-alan viestintätoimistossa Wolfessa työskentelevä Michael Arnon kehui, että Helsinki on jo nyt vireä elokuvakaupunki.

”Te olette jo valmiiksi kansainvälisesti suuntautuneita, joten itse asiassa Suomi ei ole niin pieni”, sanoo Arnon. Opinnot toivat yhdysvaltalaismiehen Pariisiin, josta hän päätyi Wolfen palvelukseen Berliiniin.

Arnonilla on näkemys, miten jokin kaupunki pääsee mittaviinkin elokuvatuotantoihin.

”Se on kaksijakoista. Pitää olla joko ainutlaatuinen kaupunki tai päinvastoin. Torontossa kuvataan paljon, kun ei ole varaa mennä Pariisiin tai Chicagoon. Eräänlaiseksi tuottajien hubiksi voi muotoutua melkein minkälainen kaupunki tahansa. Helsingillä on hyvä sijainti ja teillä on suuria rakennuksia.”

Kuva: Susa Junnola

Elokuva-alan viestintätoimistossa Wolfessa työskentelevä Michael Arnon kiitti Helsinkiä vireäksi elokuvakaupungiksi.

Suomalainen elokuva Ranskan Alpeille

FFA toi Helsinkiin elokuvatapahtumien vastuuhenkilöitä, Jeremy Zelnik johtaa ranskalaisen Les Arcs Film Festivalin ammattilaispuolta.

Ranskan Alpeille sijoittuvan festivaalin vuoden 2019 teemana on suomalainen ja baltialainen elokuva. Alppikylään Les Arcs sijoittuva, noin 1 500 kävijän festivaali pidetään 14.–21. joulukuuta 2019. Zelnik ei voi paljastaa siellä näytettäviä suomalaisia elokuvia, koska ohjelmistoa ei ole vielä julkistettu.

”Valitsemme yleensä joitakin indie-elokuvia, mutta mukaan tulee myös katsojaystävällisiä filmejä”, Zelnik sanoo. Hän itse tuntee Suomen jo varsin hyvin valkokankaalta.

”Olen Kaurismäkien pitkä-aikainen fani ja heidän koko tuotantonsa on minulle tuttua.”

Kuva: Susa Junnola

Jeremy Zelnik edustaa ranskalaista elokuvatapahtumaa, jossa yhdistyvät vuoret ja hiihto sekä elokuvat, jotka tulevat tänä vuonna Baltian maista ja Suomesta.

50 suomalaiselokuvan ikkuna maailmalle

Kutsuvieraille esiteltävien elokuvien joukossa on J-P. Valkeapään ohjaama, hänen ja Juhana Lummen käsikirjoittama Koirat eivät käytä housuja, ja Miia Tervon käsikirjoittama ja ohjaama Aurora.

Tapahtuma esittelee ensi kertaa myös suomalaisia tv-ohjelmia kansainväliselle yleisölle.

Rakkautta & Anarkiaa, Helsinki International Film Festival, 19.–29. syyskuuta, järjestetään tänä vuonna 32. kerran ja FFA 8. kerran. Vuodesta 2017 lähtien FFA:n osana on ollut Nordic Flair, joka keskittyi tänä vuonna näyttelijöiden, ohjaajien ja elokuvasäveltäjien työhön. Lisäksi tällä kertaa FFA sisälsi naisvetoisten elokuvahankkeiden kehittämistä yhteistyössä WIFT Finlandin, Women in Film and Television, kanssa.

Helsingin kaupunki toimii Finnish Film Affairin yhteistyökumppanina. Helsinki on lisäksi projektipartnerina kehittämässä elokuva-alaa Viron, Latvian ja Suomen yhteishankkeessa North Star Film Alliance vuosina 2018–2021.

Lisätietoja

Finnish Film Affair

North Star Film Alliance

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali


Teksti: Tiina Torppa
Kuvat: Susa Junnola