Suoraan sisältöön
A A A
Keväällä 2018 Työpajankadulla avautuvassa terveys- ja hyvinvointikeskuksessa asiakas saa laajan valikoiman terveys- ja hyvinvointipalveluja saman katon alta. Palvelut on suunnattu pääasiassa työikäisille asiakkaille. Kuva: Tero Pajukallio

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus on harjakorkeudessa

Kalasatamaan nousee parhaillaan uusi terveys- ja hyvinvointikeskus, joka tarjoaa reilun vuoden päästä kaupunkilaisille keskitetysti terveys- ja hyvinvointipalveluja. Työmaalla juhlittiin harjannostajaisia tänään.

Keväällä 2018 Työpajankadulla avautuvassa terveys- ja hyvinvointikeskuksessa asiakas saa laajan valikoiman terveys- ja hyvinvointipalveluja saman katon alta. Palvelut on suunnattu pääasiassa työikäisille asiakkaille. Palveluihin kuuluu muun muassa terveysaseman, hammashoidon, psykiatrian ja päihdehoidon palveluja, nuorten ja aikuisten sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen palveluja, kuntoutus- ja vammaispalveluja sekä laboratorio. Lisäksi keskukseen tulee maahanmuuttajille suunnattuja palveluja. Keskus palvelee pääosin Vallilan, Arabianrannan, Hermannin, Sörnäisten ja Kalasataman aluetta.

”Tämä on meille merkittävä hanke. Kalasatamassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset tulevat työskentelemään tiiviisti yhdessä ja tavoitteena on, että asiakas saa tarvitsemansa palvelut sujuvasti ilman siirtymistä luukulta toiselle. Toivomme, että tämä tuo lisäarvoa asiakkaillemme. Tämä on myös kansallisten tavoitteiden mukaista”, sanoo Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen projektipäällikkö Lars Rosengren Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta.

”Terveys- ja hyvinvointikeskus tarjoaa todella tärkeän lisän Kalasataman palveluntarjontaan. Yhdessä Redin kauppakeskuksen kanssa alueen palvelut muodostavat kokonaisuuden, joka hakee vertaistaan Suomessa”, SRV:n Suomen liiketoiminnan johtaja Juha Toimela kertoo.

Uudenlainen toimintamalli on vaatinut paljon tilojen suunnittelijoilta, jotka ovat tehneet tiivistä yhteistyötä tiloja aikanaan käyttävien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. Tila- ja kalusteratkaisuja on testattu esimerkiksi koehuoneiden avulla. Palautetta on kysytty myös tulevilta asiakkailta vammais- ja seniorijärjestöjen kautta.

Terveys- ja hyvinvointikeskus vuokratiloihin

Kaupunki muuttaa rakennukseen vuokralle. SRV toteuttaa terveys- ja hyvinvointikeskuksen osana Helsingin kaupungin kanssa vuonna 2011 solmittua Kalasataman keskuksen toteutussopimusta. SRV on myöhemmin myynyt rakennuksen saksalaisen Deka Immobilienin hallinnoimalle erikoisrahastolle. Keskuksen suunnittelee myös Redin suunnittelusta vastaava arkkitehtitoimisto Helin & Co Architects.

Rakennettavalla Kalasataman alueella asuu vuonna 2018 noin 4 000 asukasta. 2035 alueella asuu noin 21 000 asukasta ja työpaikkoja on 8 000. Redi palveluineen ja asuntoineen nousee Kalasataman keskelle, metroaseman viereen. 

Kalasatamassa on käynnissä muitakin edistyksellisiä tilakokeiluja, esimerkiksi Kalasataman uuden peruskoulun tilat on suunniteltu siten, että niitä voidaan hyödyntää monipuolisesti opetuksessa. Kalasatamassa on käynnissä myös Fiksu Kalasatama -hankkeen Joustotilat-projekti, joka edistää myös yksityisten taloyhtiöiden tilojen yhteiskäyttöä.

JAA