Helsingin keskusta kausivaloja.

Apua ja iloa joulun aikaan

Yhdessä koronavirusta vastaan.

Joulu 2020 jää muistiin erityisenä koronaepidemian vuoksi. Joulunvietto poikkeaa totutusta kokoontumisrajoitusten vuoksi. Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on voimassa suositus, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset (enintään 10 henkilöä) muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Aiempaa useampi viettää joulua tänä vuonna yksin. Olemme koonneet tälle sivustolle joukon palveluita ja tekemistä, joilla joulun viettoon löytyy iloa ja valoa tänäkin jouluna.

Löydät sivustolta vinkkejä ja yhteystietoja, mikäli kaipaat vinkkejä joulunviettoon koronan katveessa ulkoillen ja virtuaalisia tapahtumia tai palveluita hyödyntäen kaipaat tukea omaan jaksamiseen ja selviytymiseen haluat tukea ja auttaa muita.

Epäiletkö koronavirustartuntaa?

Helsinkiläiset voivat tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi. Palvelussa saa toimintaohjeet ja voi tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Testiin voi hakeutua myös soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18). 

Terveysasemat

Terveysasemat ovat kiinni jouluna to 24.12.–su 27.12., uudenvuodenpäivänä pe 1.1. ja loppiaisena ke 6.1. Kaikki terveysasemat (myös Kalasatama ja Vuosaari) ovat jouluna ja vuodenvaihteessa auki arkisin klo 8–16.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut jouluna ja vuodenvaihteessa 2020/ 2021

Yhdeksän tekojäätä auki joulun pyhinä, kirjastoissa jatkuu rajoitettu asiointi

Kaikki Helsingin yhdeksän tekojäätä ovat kaupunkilaisten käytössä myös joulun pyhinä, ainoastaan jouluaattona 24.12. tekojäät pidetään suljettuina. Koronatilanteen vuoksi tekojäille on määritelty kenttä- ja kaukalokohtaiset enimmäismäärät luistelijoille. Henkilökunta valvoo tekojäillä luistelijoiden määrää, ja ruuhkaisimpina aikoina jäille pääsyä voi joutua jonottamaan. 19.12. alkaen tekojäiden kenttäkohtaisia kävijämääriä päivitetään yleisöluisteluaikoina ulkoliikunta.fi -palveluun kerran tunnissa.

Kaikkien tekojäiden joulun ja uuden vuoden ajan yleisöluisteluajat:
23.12. aatonaatto 9.00-16.00
24.12. jouluaatto suljettu
25.12. joulupäivä klo 9.00-21.00
26.12. tapaninpäivä klo 9.00-21.00 *
31.12. uudenvuoden aatto klo 9.00-16.00
1.1.2021 uudenvuodenpäivä klo 9.00-21.00

* = tapaninpäivänä Oulunkylän tekojäällä yleisöluistelut klo 9.00-13.00 ja 18.00-21.00 jääpallo-ottelun vuoksi.

Kaikki Helsingin kirjastot on suljettu jouluaattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä. Jouluaaton aattona 23.12., uudenvuodenaattona 31.12. ja loppiaista edeltävänä päivänä 5.1. useimmat kirjastot menevät normaalia aikaisemmin kiinni. Uudenvuodenpäivänä 1.1. kaikki kirjastot on suljettu. Loppiaisena 6.1. keskustakirjasto Oodi on avoinna klo 12–18, muut kirjastot on suljettu loppiaisena. Tarkista lähikirjastosi aukioloajat osoitteesta helmet.fi/kirjastot.

Yhdeksän tekojäätä auki joulun pyhinä, kirjastoissa jatkuu rajoitettu asiointi

Seniorikeskusten, palvelutalojen ja sairaaloiden vierailurajoituksia jatketaan

Sairaaloiden, palvelutalojen ja seniorikeskusten vierailurajoituksia jatketaan. Vierailurajoitukset ovat voimassa 10.1.2021 saakka. Vierailurajoituksia jatketaan

Koululaiset joululomalla 23.12.–6.1.

Joululoma Helsingin kaupungin peruskouluissa ja lukioissa alkaa keskiviikkona 23. joulukuuta. Lomalta palataan loppiaisen jälkeen, torstaina 7. tammikuuta. Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijat lomailevat pääsääntöisesti viikolla 52.

Koululaiset joululomalla 23.12.–6.1.

Jouluna voi tutustua levollisempaan Helsinkiin

Pimeä vuodenaika ja viileät lämpötilat antavat mahdollisuuden tutustua Helsingin levolliseen ja tyyneen puoleen. Maailman kimaltavien joulukaupunkien joukossa Suomen pääkaupunki on kuin urbaani retriitti, joka antaa energiaa ja mahdollisuuden rauhoittua saunan, luonnon sekä uusien ja vanhojen perinteiden äärelle.

Loistavimmat jouluvalaistukset asennetaan Esplanadille, Aleksanterinkadulle sekä näiden väliin jääville pikkukaduille; muun muassa Mikonkatu, Kluuvikatu, Sofiankatu ja Katariinankatu koristellaan runsaasti. Myös Mannerheimintien ja Kaivokadun puolella on jouluvaloja.

Joukkoliikenne, vinkkejä lajitteluun ja vastuullisen joulun viettoon

Jouluinen ikkunapolku johdattaa eläintarinoihin

Aleksanterinkadulta ja sen lähiympäristöstä löytyy jouluinen Ikkunapolku, jota pääsee kiertämään omassa tahdissa ja nauttimaan joulun tunnelmasta.

Virittäydy joulun tunnelmaan omatoimipolulla Seurasaaressa

Tänä vuonna polkua ei tallata yhdessä, mutta tontut ovat virittäneet Seurasaareen yhtä jos toista pientä jouluista yllätystä kävijöiden iloksi. Kaulaliinat reitillä vihjaavat, että lähellä saattaa olla jotakin hauskaa. Seurasaaren joulupolun videolla kuullaan Heljä Liukko-Sundströmin tarina Jäniksenpoika taiteilijan itsensä kertomana. Jäniksenpoika on kertomus erilaisuudesta ja omien vahvuuksien löytämisestä. Sivuilla löytyy myös joulupuuron tarina.

24 joulutarinaa Helsingistä

Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla on toistaiseksi suljettuna. Kaupunginmuseo tarjoaa kuitenkin joulukuussa ikkunassaan 24 nostalgista joulutarinaa, yhteistyössä Tuomaan Markkinoiden kanssa. Jouluiset tarinat aukeavat luukuista päivittäin myös kaupunginmuseon ja Tuomaan Markkinoiden Instagram-tileillä.

Uuttavuotta juhlitaan Helsingissä etänä huippuartistien seurassa

Koronatilanteen vuoksi Helsingin uuttavuotta ei kokoonnuta viettämään kaupungille, vaan vuoden vaihtumista juhlitaan etänä kotoa käsin. Perinteisen yleisötapahtuman sijaan luvassa on juhlatunnelmaan johdattavaa ohjelmaa kaikenikäisille Helsinki-kanavan ja Ylen välityksellä. Helsingin taivasta valaisevat myös laserit. Päätös kaupungin yhteisistä ilotulituksista tehdään myöhemmin. Lux Helsinki 2021 järjestetään 22.–28.2.2021.

Poimintoja tapahtumista

Liikuntaa talvella

Linkkejä

Koronan aiheuttamat rajoitukset ja suositukset

Tunnelmaa Helsingin kausivaloista

Loading..

Kuvat: Mika Lappalainen.

Uutinen julkaistu 7.12. ja tuoreutettu 18.12.