Etelärantaan johtavat uudet kausivalot Kauppatorilta Olympiasatamaan saakka.

Helsingissä paljon tekemistä joulun aikana - vuoden vaihteessa poikkeusaikatauluja

Pimeä vuodenaika ja viileät lämpötilat antavat mahdollisuuden tutustua Helsingin levolliseen ja tyyneen puoleen. Maailman kimaltavien joulukaupunkien joukossa Suomen pääkaupunki on kuin urbaani retriitti, joka antaa energiaa ja mahdollisuuden rauhoittua saunan, luonnon sekä uusien ja vanhojen perinteiden äärelle.

Liikenne, sosiaali- ja terveyspalvelut ja muut palvelut joulun aikana ja vuoden vaihteessa

Terveysasemat ovat kiinni uudenvuodenpäivänä ke 1.1. ja loppiaisena ma 6.1.
Kaikki terveysasemat (myös Kalasatama ja Vuosaari) ovat auki 23.12.–12.1. arkisin klo 8–16.
Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan ympäri vuorokauden päivystyksessä.

Soita ennen päivystykseen hakeutumista maksuttomaan numeroon 116 117. Numerossa palvellaan ympäri vuorokauden.
Terveysneuvonnasta puh. 09 310 10023 saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla.

Suun terveydenhuollon päivystys on auki jouluna 24.–26.12., uudenvuodenpäivänä 1.1. ja loppiaisena 6.1. klo 9–21 Haartmanin sairaalassa, Haartmaninkatu 4, rakennus 12.

Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saa apua ympäri vuorokauden numerosta 112.
Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelevat jouluna, uutenavuotena ja loppiaisena ympäri vuorokauden:

Sosiaalipäivystys, puh. 020 696 006
Kriisipäivystys, puh. 09 310 44222.

Sosiaali- ja terveyspalvelut jouluna ja vuodenvaihteessa

Liikenteessä poikkeuksia ja lisäliikennettä

Joukkoliikenne palvelee Helsingin seudulla myös joulun aikaan. Joillain linjoilla järjestetään lisäliikennettä, ja aikatauluissa on joitain poikkeuksia. Poikkeavat aikataulut näkyvät Reittioppaassa.

Vuosi 2020 otetaan vastaan näyttävin juhlallisuuksin Kansalaistorilla 31. joulukuuta.

Iltaa tähdittävät kansainvälistä uraa luonut ALMA, kotimaisen räpin huippunimet Pyhimys ja Gasellit sekä lasten suosikki Pikku Papun Orkesteri & Blind Gut Company. Juhlakansaa tanssittaa myös suosittu ysäritykki DJ Windows95man. Helsingin uudenvuoden show’n juontavat tänä vuonna näyttelijä Alina Tomnikov ja Yle Kioskista tuttu Constantinos “Gogi” Mavromichalis. Lisäksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pitää tilaisuudessa perinteisen uudenvuodenpuheen. Ilta huipentuu näyttävään ilotulitukseen


Talvipuutarhan joulu

Joulun aikaan, aina loppiaiseen asti, Talvipuutarhan perinteiset ja lystikkäät tonttuhahmot kurkistelevat kävijöitä. Puutarhaa koristavat tällöin myös joulun kukat kuten joulutähdet, amaryllikset, hyasintit ja atsaleat, sekä yksittäisenä helmenä Talvipuutarhan vanha kamelia.

Helsingin Talvipuutarha virittäytyy joulutunnelmaan perinteisellä reseptillä. Talvipuutarhaa koristavat keskihallin laajassa kukkaistutuksessa joulutähdet valkeine kynttilöineen. Joulukuusi on parvellaan, ja luonnonmateriaaleista kootut kranssit ja muut jouluaiheiset sidontatyöt luovat juhlatunnelmaa. Talvipuutarhan tonttuhahmot kurkistelevat kävijöitä.

Joulutähtien lisäksi puutarhaa koristavat amaryllikset, hyasintit, atsaleat, ja yksittäisenä helmenä kamelia-vanhus. Joulukoristelu on esillä 7. tammikuuta asti.

Talvipuutarhan jouluun kuuluvat myös nukketeatteriesitykset. Nukketeatteri Sytkyt esittää Lasten kukkabalettisatuja -esityksiä 17. joulukuuta–6. tammikuuta.

Kurren talviturkin arvoitus Korkeasaaressa ja linnoitustontun reitti Suomenlinnassa

Lähde Kurre-oravan kanssa Korkeasaareen selvittämään talviturkin arvoitusta! Tarina johdattaa Kurren jäljissä talviselle kierrokselle ympäri eläintarhan. Reitti on merkitty tarinaan karttanumeroin. Selaa tarinaa mobiililaitteella tai tulosta se itsellesi.

Linnoitustontun reitti Suomenlinnassa

Lähde seuraamaan Linnoitustontun reittiä Suomenlinnassa – nouda omatoimisen tehtäväpolun kartta Rantakasarmin matkailuneuvonnasta!

Pikkuisten joulu kaupunginmuseossa ja joulusuunnistusta

Joulukausi aloitetaan Helsingin kaupunginmuseolla tuttuun tapaan koko perheen voimin! Jouluperinteet tulevat tutuiksi myös perheen pienimmille museossa yhdessä puuhaillen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Joulupukin apuritontut ovat kadonneet! Leikkimielisessä joulusuunnistuksessa saa etsiä tonttujen jälkiä Lasten kaupungissa 1.12.2019 - 6.1.2020. Joulusuunnistus aloitetaan kaupunginmuseon aulan infotiskiltä. Aika: 1.12.2019 - 6.1.2020 (ma – pe 11 – 19, la – su 11 – 17)

Poimintoja tapahtumista

Loma-ajan aukioloajat liikuntapalveluissa

Katso tästä sisäliikuntapaikkojen, kuten Töölön kisahallin ja liikuntamyllyn, Kivikon hiihtohallin, uimahallien sekä tekojääkenttien aukioloajat joulun ja vuodenvaihteen aikaan. liikuntapalvelujen aukiolot loma-aikana

Poikkeusaukioloajat kulttuurin ja vapaa-ajan-palveluissa joulun aikaan

Kallion ja Rikhardinkadun kirjastot ovat auki jouluaattona 24.12. klo 10-16. Helsingin kaupunginmuseo ja taidemuseo HAM ovat rajoitetusti avoinna joulupyhinä. Katso myös kulttuuri- ja nuorisotalon aukioloajat.

Muita uutisia joulun ajan palveluista

Näin lajittelet jätteet jouluna

Jätteiden lajittelu on tärkeää myös jouluna. Alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat kuuluvat metallinkeräykseen. Lahjapaperit tulee laittaa sekajätteeseen, jolloin niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä. Myös risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä kynttilälyhty kuuluvat sekajäteastiaan. Jätteen määrää voi vähentää suosimalla pitkäikäisiä koristeita, kestoastioita ja pakkaamattomia kynttilöitä.

Tulitornado, väriterapiaa ja scifiä – tätä on Lux Helsinki 2020

Talven valopilkku Lux Helsinki esittelee 4.–8.1.2020 jälleen monipuolisesti valotaidetta kotimaisilta ja kansainvälisiltä huipuilta. Yhdeksän teoksen mittainen reitti kulkee Senaatintorilta Kaisaniemen puiston läpi kauniiseen Tokoinrantaan. Reitti on tarkoitettu kuljettavaksi dramaturgisena kokonaisuutena alusta loppuun numerojärjestyksessä.

Kuva: Mika Lappalainen.