Tommi Laitio.

”Jokainen voi osallistua Prideen omalla toiminnallaan”

Helsingissä vietetään tällä viikolla Suomen suurinta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaa Helsinki Pridea. Koronaviruksesta johtuen viikkoa vietetään pääasiallisesti verkossa ja pienemmissä tapahtumissa ympäri kaupunkia.

Perinteistä Pride-kulkuetta ei tänä vuonna nähdä kaupungilla, vaan se järjestetään verkossa lauantaina 12. syyskuuta kello 12 alkaen. Helsingin kaupunki osallistuu virtuaalikulkueeseen yhtenä Helsinki Priden pääyhteistyökumppaneista.

"Onhan tämä erikoinen ajanjakso. Kulkue ja yhteinen juhlinta ovat iso osa Pridea ja helsinkiläisyyttä, ja nyt se osa on poissa", kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio sanoo.

Laitio kannustaa viettämään Pridea poikkeuksellisista ajoista huolimatta.

"Tällä viikolla on paljon erilaisia ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon liittyviä keskusteluja, juhlia ja tapahtumia, joihin voi mennä. Jokainen voi osallistua myös omalla toiminnallaan: esimerkiksi puhumalla ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta läheisilleen ja tuttavilleen ja vaihtamalla someprofiiliinsa Pride-kehyksen.

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat edistyneet

Pride on Laitiolle tärkeä paitsi työssään toimialajohtajana yhdenvertaisuuteen julkisesti sitoutuneessa organisaatiossa, myös omassa elämässä.

"Homomiehenä tiedän, miltä tuntuu se, kun nielaisee kerran ennen kuin mainitsee uudelle työkaverille puolisostaan. Mutta samalla tiedän, miten merkittävää on nähdä oma vähemmistö kaupunginmuseon näyttelyssä, sateenkaarihylly kirjastossa tai sateenkaarilippu Kisahallilla."

Yhdenvertaisuuden näkökulmasta moni asia toteutuu Helsingissä jo hyvin.

"Olen ylpeä siitä, että esimerkiksi kaupunginmuseossa seksuaalivähemmistöt on nostettu näkyväksi osaksi Helsingin historiaa. Kinaporin palvelukeskuksessa on huomioitu sateenkaarinäkökulmaa, taidemuseo HAMissa on näyttely sukupuolen sotkijoista ja lhbtiq-nuorille järjestetään omaa toimintaa nuorisopalveluissa. Uusiin tiloihin rakennetaan sukupuolineutraaleja vessoja", Laitio luettelee esimerkkejä.

Parannettavaakin löytyy.

"Vaikka seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat edistyneet merkittävästi, trans-oikeuksissa on vielä valitettavan paljon parantamista", Laitio sanoo.

Laitiolle Priden isoin ja tärkein asia on se, että jokaisella olisi mahdollisuus olla oma itsensä.

"Uskon, että kun ihminen voi olla oma itsensä, hän toimii paremmin: eettisemmin, ystävällisemmin toisia kohtaan ja silloin hän sitoutuu paremmin vaikkapa työnantajaansa."

Helsingin hän toivoo olevan kaupunki, jossa tämä toteutuu.

"Että jokainen voi esimerkiksi töihin, kouluun tai harrastuksiin tuntea itsensä tervetulleeksi ja olla kokonainen, upea itsensä."

Sateenkaarisuojatie Hallituskadulle

Pride-viikon ajaksi Hallituskadulle Tuomiokirkon eteen on maalattu suojatie sateenkaaren värein. Maailmalta esimerkkejä sateenkaarisuojateistä löytyy esimerkiksi Lontoosta, Pariisista, Maltalta ja Reykjavikista. Värikkäiden suojateiden tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta lhbtiq-yhteisöille.

Helsingin tavoitteena on olla kaupunki, jossa ihmisoikeudet toteutuvat laaja-alaisesti ja jossa kukaan ei kohtaa häirintää tai syrjintää. Sateenkaarisuojatien toivotaan tuovan myös piristystä poikkeuksellisen ajan Pride-viikkoon.

Liikenteeltä vielä tällä viikolla suljetun Hallituskadun suojatie maalattiin maanantaina yhdessä kaupungin työntekijöiden kanssa. Maalaustapahtumasta haluttiin tehdä mahdollisimman yhteisöllinen, ja suojatien toivotaan ilahduttavan kaupunkilaisia tällä viikolla.


Helsingin kaupunki viettää Pride-viikkoa monin tavoin

Helsingin kaupunki käyttää progressiivista Pride-lippua kaupungintalon liputuksessa

Pride-viikon ohjelma 


Kuva: Kimmo Brandt, Helsingin kaupungin aineistopankki