Jätkäsaaressa kokeillaan älysuojatietä. Kuva: Forum Virium Helsinki

Jätkäsaaressa otetaan käyttöön älysuojatie ja kimppakyydit futistreeneihin

Helsingin Jätkäsaaressa liikkumisen haasteita ratkotaan uusien teknologioiden ja palvelujen nopeilla kokeiluilla. Tänä syksynä kokeillaan älykästä suojatietä, fiksuja kimppakyytejä ja uudenlaisia kuormapyöräpalveluja.

Jätkäsaari on älyliikenteen kokeilualue, jossa uusia liikkumisen teknologioita kehitetään yhdessä kaupungin, yritysten, asukkaiden ja tutkimuslaitosten kanssa. Alueelle on keskittynyt runsaasti tulevaisuuden liikkumista edistävää kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Jätkäsaaressa on parasta aikaa käynnissä kokeiluja, jotka vastaavat asukkaiden itsensä määrittelemiin tarpeisiin ja ehdotuksiin. Kokeiluista vastaa Perille asti –hanke.

Tällä hetkellä Jätkäsaaressa on käynnissä neljä Perille asti -kokeilua.

1. Älysuojatien kokeiluissa testataan uutta teknologiaa hyödyntävää liikennemerkkiä Selkämerenkadulla. Älysuojatie muistuttaa tavallista liikennemerkkiä, mutta sisältää teknologiaa, joka tuottaa suunnittelun tueksi tietoa liikennemääristä, nopeuksista ja ilmanlaadusta sekä ympäristön olosuhteista. Älysuojatie mahdollistaa yhteentörmäyksiä ehkäisevien varoitustoimintojen kokeilun hallitusti. Kokeilun toteuttaa Bercman Technologies.

2. Pallo-Pojat Juniorit ry:n kokeilussa kehitetään kimppakyytejä jalkapalloa harrastaville lapsille ja nuorille. Sen sijaan, että pelaajat kuljettaisiin yksityisautoilla peleihin ja treeneihin, kokeiluissa harrastuksiin pääsee yhteiskuljetuksella suoraan koululta. Perheille jää iltaisin yhteistä aikaa ja lapset saavat mielekästä tekemistä, kun harrastus alkaa jo iltapäivällä koulun jälkeen. Kokeilussa luodaan skaalattava toimintamalli suurten lapsiryhmien kyytien hallinnalle ja järjestämiselle.

3. Yhteiskäyttöisten kuormapyörien avulla ostosten, tavaroiden ja lasten kuljettaminen onnistuu mutkattomasti ja ekologisesti. Pyöriä on sijoitettu eri puolille Jätkäsaarta, ja niiden lukitus ja käyttöönotto tapahtuu älypuhelimen sovelluksen avulla. Tavarapyörän jokaisen ajon ensimmäinen tunti on ilmainen. Kokeilun järjestää Colossus Finland ja osallistuminen vaatii rekisteröityminen Nezeco-palveluun.

4. Autoliikennettä Jätkäsaaressa pyritään vähentämään ekologisen lähilogistiikan avulla. Kokeilussa pienpaketteja toimitetaan sähköavusteisella kuormapyörällä. Palvelu on sekä yritysten että yksityisasiakkaiden käytössä. Asukas voi esimerkiksi tilata edullisen kuljetuksen kirppariostokselle toiselle puolelle kaupunkia. Kokeilun järjestää Eezery Enterprise.

Jätkäsaaren kokeilut kuvataan jätkäkokeilee.fi -sivustolla, jossa myös kerrotaan miten kokeiluihin pääsee mukaan.

Palveluja asukkaiden tarpeisiin ja yhdessä kehittäen

Asukkaat ja yritykset ovat olleet isossa roolissa älyliikennekokeiluissa. Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on vastannut kokeiluohjelmasta ja yhteiskehittämisen tukemisesta eri tahojen kanssa. Toteutukseen valitut nopeat kokeilut käynnistyivät kesällä ja syksyllä, ja niiden kesto on kolmesta kuuteen kuukautta.

“Kokeilukulttuuri ja yhteiskehittäminen ovat viime vuosina nousseet keinoiksi kehittää parempaa kaupunkia. Kasvavissa kaupungeissa alati lisääntyvä liikenne on yksi haasteista, johon uudet ketterät toimintatavat voivat tarjota osaratkaisuja perinteisen suunnittelun, infrastruktuurin rakentamisen ja sääntelyn rinnalle”, kertoo Perille asti -hankkeen projektipäällikkö Heli Ponto Forum Virium Helsingistä.

Käynnissä olevat kokeilut ovat Perille asti -hankkeen viimeiset Jätkäsaaressa. Älyliikenteen kokeiluille on kuitenkin luvassa jatkoa. Vasta käynnistynyt Jätkäsaari Mobility Lab toimii sateenvarjohankkeena Jätkäsaaren älyliikenteen kehittämiselle.

Lisätietoja kokeilujen omilta sivuilta:
https://eezery.com/
https://www.nezeco.net/
https://ppj.fi/
https://www.bercman.com/

JAA