Radiokadun varteen on tulossa lisää asuntoja jo hiljattain valmistuneiden rinnalle.

Ilmalaan rakentuu monipuolinen uusi kaupunginosa

Jos jollakulla on vielä mielikuva Ilmalasta tylsänä juna-asemapaikkana, mielikuvaa on syytä tarkistaa. Alue on muuttumassa nopeasti paitsi työpaikkojen keskittymäksi, myös yhä useamman kotipaikaksi.

Niina Puumalaisen, kaupungin Pasilan aluerakentamisprojektin projektinjohtajan, mielestä Ilmalassa on paljon hyvää jo nyt, vaikka hienot suunnitelmat ovat vasta paperilla.

Projektinjohtaja Niina Puumalaisen mielestä Ilmalassa on paljon hyvää jo nyt, mutta todellinen mullistus moderniksi kaupunginosaksi on vasta edessä.

– Sijainti on hyvä, tulet mistä suunnasta tahansa. Moni tänne tullut on yllättynyt, miten hyvin joukkoliikenneyhteydet toimivat. On oma juna-asema, ja bussit kulkevat alueen läpi.

Jos varmimmin toimivat sähkö- ja nettiyhteydet ovat keskeistä, Ilmala on silloin paras paikka. Alueen alla ovat sähköasema ja yksi Suomen kolmesta nettiliikenteen solmukohdasta.

2030-luvulla, kun alueelle tehdyt suunnitelmat saadaan toteutettua, Ilmalaa ei enää vanhaksi juna-asemaksi tunnista.

– Haaveilen jo, että tulen uudelle Ilmalantorille ratikalla, hyppään kyydistä ja käyn ostamassa jätskin. Syön sen Ylen puistossa, jossa näkyvät historian kerrostumat vanhasta studiolähettämörakennuksesta asti.


Havainnekuvassa näkyy Ilmalan aukio, jolla voi järjestää erilaisia tapahtumia.

Kolmannes Pasilan työpaikoista Ilmalaan

Ilmalan kehittyminen on jäänyt vähälle huomiolle, kun huomio on kiinnittynyt Keski-Pasilan uuteen keskukseen Triplaan ja torneihin.

Koko Pasilaan työpaikkamäärä kaksinkertaistuu 50 000:een, mutta moniko on hoksannut, että kolmasosa uusista työpaikoista tuleekin Ilmalaan – tai ainakin lähemmäs Ilmalan kuin Pasilan asemaa? Uusista asunnoista puolet on Ilmalan aseman läheisyydessä.

Pasila mullistuu, mutta niin mullistuu myös Ilmala.

Nyt tarvitaan avuksi karttaa, joka auttaa näkemään, mitä missäkin Ilmalan kulmalla tapahtuu. Kaupungin suunnitelmissa Ilmalan kehitys jaetaan kolmeen eri alueeseen. Ensimmäisenä niistä starttaa Ilmalan pohjoisin alue, pohjoinen Postipuisto.


Puumalainen kertoo, että alueen katutyöt alkavat jo tänä vuonna, kun asemakaava on keväällä vahvistunut. Asuntoja ryhdytään rakentamaan alkusyksystä 2019.

– Silloin aloitetaan useita isoja kortteleita samaan aikaan. Asuntoalueesta on tulossa selkeästi tiiviimpi ja tehokkaampi kuin moni muu uusi Helsingin asuinalue muttei kuitenkaan niin tehokas kuin Keski-Pasila.

Sijainti on mainio. Pohjoisen Postipuiston alueelta on kävelymatka sekä Ilmalan että Käpylän juna-asemalle, ja täältä on helppo matkata myös pyörällä tai autolla mihin suuntaan tahansa.

Alue rakentuu tasaisen maakentän päälle, sillä aiemmin täällä on toiminut Maaliikennekeskus. Uuteen pohjoiseen Postipuistoon tulee koti 5 700 asukkaalle, ja asunnot valmistuvat nopeasti. Päiväkoti saadaan toimintaan lähes yhtä pian kuin ensimmäiset asunnot. Alueelle on tulossa myöhemmin toinenkin kaupungin päiväkoti ja yksityinen päiväkoti sekä 500 oppilaan ala-aste.

– Uudistuotantoa on suunniteltu perheille, ja esimerkiksi korttelipihoilla on runsaasti leikkipaikkoja.

Katuympäristöön ja kevyen liikenteen väyliin kiinnitetään paljon huomiota. Alueen halki kulkee länsi-itä-suunnassa Kustinpolku, kävelykaduntyyppinen väylä, jolle asunnot aukeavat. Nopeasti alueen läpi polkeville pyöräilijöille tulee oma reittinsä alueen eteläreunaan.

Pohjoiseen Postipuistoon tulee myös oma päivittäistavarakauppa, ja pääkadun varteen Posteljooninkadulle asuinrakennusten alimpiin kerroksiin liiketilaa.

Itäiseen osaan rakentuu kaupungin omaa asuntotuotantoa, länsipuolta puolestaan rakentaa kolme tontinluovutuskilpailun voittanutta ryhmää.

Keski-Pasilaan tulee paljon omistusasuntoja, mutta Ilmalaan tulee monipuolisia hallintamuotoja, toisin sanoen omistusasuntojen lisäksi hitas-asumista, osaomistusta ja vuokra-asuntoja.

Uudenlainen asukastalo

Uudesta alueesta on tulossa hyvin mielenkiintoinen, sillä vaikka se on urbaani, se on samalla yhteisöllinen, luonnonläheinen ja kestävän kehityksen huomioon ottava.

Yhteisöllisyyttä korostaa erityisesti uudentyyppinen asukastalo. Sen taustalla on idea, että taloyhtiöiden pienien kerhotilojen sijaan alueen asukkaita palvelee yhteinen talo. Asukastalon toteuttaa Fira, joka vastaa talon rakentamisesta, rakennuksen omistavan rahoittajan etsimisestä ja talon palveluoperaattorin kilpailuttamisesta. Näistä Firan tehtävistä kaupunki ja alueen muut rakennuttajat ovat yhdessä sopineet.

Vaikka talon omistaa yksityinen sijoittaja, sen operaattori järjestää ja valvoo toimintaa. Asukkaat maksavat yhtiövastikkeessaan talosta hyvin maltillisesti vuokraa ja saavat sen vastineeksi käyttää talon palveluja ilmaiseksi tai esimerkiksi erilaisia kursseja järjestettäessä maksavat pienen osallistumismaksun. Tilat muuntuvat monipuoliseen toimintaan, niin pallopeleihin, musiikkiharrastuksiin kuin yhteisiin kokouksiin.

Postipuiston alueen rakennukset ovat ekologisia. Niihin on tulossa aurinkopaneeleja, ja energiatehokkuuden määräykset ovat yleisiä vaatimuksia kovemmat.

Työpaikkoja eteläiseen Postipuistoon

Ilmalan eteläiseen Postipuistoon tulee työpaikkakeskittymä, mutta myös asumista. Toimistotilaa rakennetaan erityisesti eteläreunaan, ja Postin pääkonttori pysyy paikallaan. Toimistotiloja tulee myös Hakamäentien läheisyyteen, ja sinne on tulossa myös kortteli, jossa sekoitetaan asumista ja liiketilaa.

Eteläisestä Postipuistosta kulkee jatkossa myös kevyen liikenteen silta radan yli.

– Alueelle on mahdollista rakentaa myös hotelli. Sijainti sille olisi hyvä, sillä Hartwall Areena on lyhyen kävelymatkan päässä ja Ilmalasta on yhteys lentokentälle.

Lähikauppakin on suunnitteilla, ja se voisi olla hieman isompi kuin pohjoisempana sijaitseva.

Puumalainen muistuttaa Keski-Pasilan keskuksen Triplan läheisyydestä. Sitä kauemmas ei tarvitse lähteä shoppailemaan, sillä Triplasta saa todennäköisesti kaiken tarvitsemansa.

Pohjoisen ja eteläisen Postipuiston välissä jatkaa toimintaansa vielä toistaiseksi Postin lajittelukeskus, mutta myöhemmin senkin tilalle on tulossa asuntoja.

Ilmalan alueen rakennusten korkeuksissa on isoja eroja, mikä tuo mukavaa vaihtelua katukuvaan.

Oma ratikka tuo perille

Ilmalan ytimeen, uudelle Ilmalantorille ja aivan juna-aseman naapuriin, saadaan ratikan kääntöpaikka.

Ilmalan keskeinen alue on tarkoitus säilyttää mediakeskittymänä, tunnetaanhan se jo nyt Ylestä ja MTV:stä.

Keskuspuiston lähelle Pöllölaaksoon sekä Radiokadun varteen on suunniteltu asuntoja. Näistä on tulossa pääasiassa omistusasuntoja, mutta myös opiskelija-asunnot ovat mahdollisia. Uusien asuntojen rakentaminen Pöllölaaksoon on tarkoitus aloittaa viimeistään 2025, Radiokadun varressa jo aiemmin.

Monipuolinen Ilmala 

  • Pohjoisen Postipuiston asuntojen rakentaminen on tarkoitus aloittaa alkusyksyllä 2019.
  • Eteläiseen Postipuistoon tulee asuntojen lisäksi työpaikkakeskittymä. Toimistotilat erityisesti eteläreunaan sekä Hakamäentien läheisyyteen. Mahdollista rakentaa myös hotelli.
  • Keskuspuiston lähelle Pöllölaaksoon sekä Radiokadun varteen tulee lisää asuntoja jo hiljattain valmistuneiden rinnalle.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho ja Helsingin kaupunki


Ilmalan ydinviestit

  • Kierros Ilmalassa näyttää, kuinka yhä useampi yritys on keksinyt alueen omakseen. Yle ja MTV ovat täällä tuttuja toimijoita, uusiin tulokkaisiin kuuluvat muun muassa Hartela, Danske Bank ja Vattenfall.
  • VR:n pääkonttori muuttaa Ylen isoon pajaan kevään aikana.
  • Kolmannes Pasilan työpaikoista Ilmalaan.
  • Uusista asunnoista puolet on Ilmalan aseman läheisyydessä.
  • Ilmalaan tulee  omistusasuntojen lisäksi hitas-asumista, osaomistusta ja vuokra-asuntoja Ilmalan aseman läheisyyteen.
  • Ilmalan ytimeen, uudelle Ilmalantorille ja aivan juna-aseman naapuriin, saadaan ratikan kääntöpaikka.