Näyttelysyksyn kuvakollaasi.

Hockney, Finch, Frank ja Gilbert & George Helsingin näyttelysyksyssä

Helsingin näyttelysyksy on jo käynnissä, useita uusia näyttelyjä on jo auennut ja lisää avataan lokakuussa.

Brittiläisen taiteilijaparin Gilbert & Georgen näyttely THE MAJOR EXHIBITION on heidän ensimmäinen merkittävä näyttelynsä Pohjoismaissa kahteenkymmeneen vuoteen. Suurin osa näyttelyn teoksista nähdään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Näyttely avautuu HAMissä 12.10.

HAMissä on esillä myös Odotin sinua – Paavo Westerbergin valinnat Bäcksbackan kokoelmasta. Ulla Jokisalon näyttely Kuvitelmia vapaudesta avaa näkökulmia taiteilijan pyrkimyksiin harjoittaa taiteilijanvapautta.

Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa on avattu uusi Suruton kaupunki –näyttely, joka kuvaa räikeää ja ylitsepursuavaa 1920-luvun Helsinkiä, jota leimasivat kiihkeä tarmo ja unelmointi.

Talven 2018–2019 päänäyttely Ateneumissa on Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta. Runsaassa kokonaisuudessa tarkastellaan 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten muuttoliikettä ja kaupungistumista. Suomen taiteen tarina kannattaa myös samalla käynnillä katsoa.

Suuria tunteita, intohimoa ja dramaattisia roolisuorituksia on avautunut syyskuussa Sinebrychoffin taidemuseossa.

Didrichsenin syysnäyttely esittelee englantilais-belgialaisen A. W. Finchin tuotantoa 1880-luvulta 1920-luvulle. Näyttely on ensimmäinen Finchille omistettu yksityisnäyttely lähes 30 vuoteen.

Kansallismuseossa 12.10. avautuva näyttely haastaa meidät pohtimaan ihmistä osana ekosysteemiä sekä ihmisen suhdetta materiaaleihin ja esineisiin.

Lokakuussa Kiasman kaksi ylintä kerrosta täyttää Ann Veronica Janssensin taide. Iso-Britanniassa syntynyt, Brysselissä asuva taiteilija työskentelee valon kanssa.

Designmuseo esittelee syksyllä itävaltalaissyntyisen arkkitehti-muotoilija Josef Frankin (1885-1967) tuotantoa arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, huonekalumuotoilun ja tekstiilisuunnittelun aloilla 12.10. alkaen.

Teatterimuseossa lokakuussa avautuva Kivi kääntyy -näyttely valottaa Kiveä eri katseiden kautta, sivistyneenä, kielitaitoisena, tarkkanäköisenä ja ennakkoluulottomana taiteilijana.

 Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen ja Arkkitehtuurimuseon yhteistyönä toteutettava Interplay of Cultures -näyttelykokonaisuus 26.9. alkaen tuo museoon tunnelmia eri kohdemaiden kulttuureista, ja esittelee opiskelijoiden suunnitelmia ja toteutuneita projekteja.

Näitä ei kannata unohtaa

Taidehallissa on esillä marraskuulle yhteistyössä juhlaviikkojen kanssa David Hockneyn näyttely. Aikamme arvostetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan taiteilijan teoksia nähdään nyt monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin Suomessa.

Elokuun lopussa avattu Amos Rex on ollut tämän syksyn museokohde Helsingissä. Tammikuulle on esillä teamLabin näyttely. Taiteilijaryhmä tunnetaan immersiivisistä digitaalisista installaatioistaan, joihin katsoja astuu sisään.

Valokuvataiteen museossa on marraskuulle esillä Ruotsalaisvalokuvaaja JH Engström, joka tunnetaan omakohtaisista kuvasarjoistaan, joissa hän dokumentoi ekspressiivisesti lähipiiriään ja itseään. Photobooks from Finland on toteuttanut näyttelyn ja valokuvakirjan, jotka perustuvat kollektiiviseen yhdessä tekemiseen. Hankkeeseen valittiin keväällä 2018 kahdeksan taiteilijaa. Lähtöteemana oli suomalainen maisema.

Vielä ehtii

Vielä ehtii nähdä Villa Gyllenbergissä Wäinö Aaltonen - tuttu ja tuntematon 14.10. asti.

Linkkejä