Kuva: Pirre Seppänen

Education Finland ja Helsingin kaupunki esillä opetusteknologiakonferenssissa Kiinassa

Education Finlandin ohjelmajohtaja Lauri Tuomi ja Helsingin kaupungin kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaava apulaispormestari Pia Pakarinen pitivät pääpuheenvuorot Kiinan Hangzhoussa ensimmäistä kertaa järjestetyssä opetusalan konferenssissa. Suomi oli kansainvälisen konferenssin päävieras.

Zhejiangin provinssin järjestämä konferenssi ja siihen liittyvät messut käsittelivät erityisesti koulutuksen digitalisaatiota ja eri teknologiaratkaisuja.

Suomalainen koulujärjestelmä luonnollisesti kiinnosti kansainvälistä yleisöä, mutta myös suomalaiset opetusalan yritykset pääsivät esittelemään ratkaisujaan ja luomaan kumppanuuksia Kiinan markkinoille. Lauri Tuomi nosti puheessaan esille, että Suomen koulutusjärjestelmän vahvuus on sen jatkuvassa kehittämisessä sekä kyvyssä viedä uudistukset käytäntöön.

‒ Opettajien ja koulutusjohdon osaaminen on avainasemassa. Viime aikoina on korostunut myös opettajien innovatiivisuus. Uudet koulutusinnovaatiot ovat syntyneet teknologisen ja pedagogisen osaamisen yhdistelmänä, Tuomi totesi.

Helsingin kaupungilla on ollut Pekingin kanssa ystävyyskaupunkisopimus jo vuodesta 2006. Helsingin kouluilla on myös ystävyyskouluja Pekingissä. Yhteistyö kaupunkien välillä on tiivistä, ja Helsingin laadukas opetus tunnetaan hyvin Kiinan opetussektorilla, myös Zhejiangin provinssissa. Helsinki on tuplannut kiinan kielen opetuksen peruskouluissa tällä strategiakaudella.

Apulaispormestari Pakarinen esitteli puheessaan Helsingin koulujen visiota, joka on equity and excellence eli tasapuolisuus ja huippuosaaminen.

‒ Tavoite on, että jokainen koulu on hyvä koulu, mutta samalla tähdätään huipulle. Niin laatu kuin uudet innovaatiot lähtevät luottamuksesta opettajiin, Pakarinen painotti.

‒ Koostaan huolimatta suomalaisilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet menestyä opetusteknologiamarkkinoilla, koska meillä digitaalisuus lähtee aina pedagogiikasta ja nimenomaan opettaja on usein sovellusten ja välineiden kehittäjä. Näin uudet ratkaisut palvelevat parhaiten opetusta. Tätä arvostetaan kansainvälisesti, Pakarinen ja Tuomi summasivat.

Hangzhoun konferenssiin osallistui useita suomalaisia koulutusvientiyrityksiä ja oppilaitoksia eri puolilta Suomea. Suomen paviljonki oli konferenssin suosituin: suomalaiset päiväkoti-, koulu- ja koulutusratkaisut kiinnostivat tuhansia kävijöitä.


JAA