Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Ultrahackin päätapahtuma Sprint I järjestetään Vanhankaupunginlahdella Airo Islandissa. Tässä tapahtumapaikka Helsingin 3D-mallissa.

Helsinki Ultrahackissa 3D-kaupunkimalleilla

Helsingin kaupunki on partnerina huhtikuussa pidettävässä innovaatiokilpailu Ultrahackissa. Kaupungin haasteessa haetaan ratkaisuja, joiden avulla tapahtumajärjestäjät voivat hyödyntää kaupungin uusia 3D-malleja tapahtumatuotannossa. Helsingissä järjestetään vuosittain noin 1 800 tapahtumaa. Tapahtumat lisäävät Helsingin houkuttelevuutta matkailukohteena ja elävöittävät kaupungin asukkaiden arkea sekä lisäävät työmahdollisuuksia.

Helsinki haluaa entisestään edistää tapahtumajärjestämistä. 3D-kaupunkimalleilla on mahdollista tehdä tarkat suunnitelmat esimerkiksi tapahtuma-alueen järjestelyistä, kuten esiintymislavojen ja katsomoiden paikoista, logistiikasta kuten poistumis-, kulku- ja huoltoreiteistä tai laskea tapahtumien meluvaikutukset. Kaupunki hakee konkreettisia ratkaisuja, joiden avulla malleja voi hyödyntää tavallisella verkkoselaimella, ilman erityistä teknistä osaamista tai erikoisohjelmistoja.

”Tapahtumien toteuttaminen edellyttää monia kaupunkiympäristöön sovitettavia toimintoja. Avoimeen kaupunkimallidataan perustuvat helppokäyttöiset verkkopalvelut voivat merkittävästi madaltaa järjestelykynnystä”, kertoo 3D-hankkeen projektipäällikkö Jarmo Suomisto Helsingin kaupunginkansliasta.

”3D-kaupunkimallit ja avoin data ovat kaupungin tarjoamia työkaluja ja resursseja, joiden päälle voidaan rakentaa sekä uutta liiketoimintaa että kaupunkielämää sujuvoittavia ratkaisuja. Ultrahack on meille mahdollisuus aktivoida erikokoisia yrityksiä, startupeja ja moniosaajatiimejä mukaan”, kertoo 6Aika-ohjelman kaupunkikoordinaattori Jussi Nissilä Helsingin kaupunginkansliasta.

”Olen hyvin innoissani tästä haasteesta sekä ison hackathon-tapahtuman järjestäjänä että kehittäjäyhteisömme puolesta. Tiedämme jo, että mahdollisuus päästä kehittämään ratkaisuja 3D-kaupunkimallien ympärille vetää kansainvälisestikin kovia osaajia puoleensa. Uskon, että näemme erittäin mielenkiintoisia kilpailutöitä tämän haasteen tiimoilta ja ehkä voimme itsekin päästä hyötymään ratkaisuista”, kertoo toimitusjohtaja Mikko Järvilehto Ultrahackista.

Helsingin kaupunkimallit kehityksen kärjessä

Helsingin kaupungilla on käytössä kaksi uuden sukupolven 3D-kaupunkimallia: älykäs semanttinen kaupunkitietomalli ja visuaalisesti korkeatasoinen kolmioverkkomalli. Nämä uuden sukupolven kaupunkimallit perustuvat uusimpiin mittaus-, mallinnus- ja tietomallimenetelmiin. Helsinki hyödyntää ensimmäisenä kaupunkina maailmassa yhtäaikaisesti molempia 3D-kaupunkimalleja. Ne ovat käytettävissä avoimena datana.

Helsingin kaupungin Ultrahack-haaste toteutetaan yhdessä kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota kiihdyttävän KIRA-digi-hankkeen kanssa.

Ultrahack on innovaatiokilpailu, jossa opisklijatiimit, startupit ja yritykset ratkaisevat ajankohtaisia haasteita uusimpia teknologioita hyödyntäen. Ultrahackin päätapahtuma pidetään 21.–23.4.2017.

Lue lisää kaupunkitietomalleista 

Lue lisää Ultrahackista

Kymmeniä ideoita 3D-kaupunkimallien hyödyntämiseen

JAA