Helsinki palkittiin tänään European Capital of Smart Tourism -kilpailussa.

Helsinki palkittiin Brysselissä European Capital of Smart Tourism 2019 -kilpailun kärkisijalla

Ensimmäisen European Capital of Smart Tourism -kilpailun voittajat palkittiin tänään Brysselissä järjestetyssä palkintotilaisuudessa European Tourism Day -päivänä, joka on suurin vuosittain järjestettävä Euroopan matkailun tapahtuma. Helsinki nappasi kärkisijan tässä uudessa kilpailussa. Nimitys myönnettiin vuodeksi 2019 kahdelle kaupungille – Helsingin ohella Lyonille.

Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen, Lyonin metropolialueen varapresidentti Alain Galliano ja ONLYLYON Tourism and Congress -matkailuorganisaation toimitusjohtaja Jean-Michel Daclin vastaanottivat European Capitals of Smart Tourism 2019 -palkinnot kaupunkiensa puolesta. He olivat iloisia, että heidän kaupunkiensa pitkäaikainen työ älykkään matkailun ympäristöjen luomiseksi on tunnustettu EU-tasolla.

Sisämarkkinoista, teollisuusasioista, yrittäjyydestä ja pk-yrityksistä vastaava komissaari Elżbieta Bieńkowska sanoi voittajille pitämässään puheessa seuraavaa: "Onnittelen Helsingin ja Lyonin kaupunkia erinomaisista ratkaisuista, joilla matkailusta on saatu älykästä ja innovatiivista. EU-tasolla tavoitteemme on edistää kestävän kehityksen matkailua esittelemällä innovatiivisia ratkaisuja EU:n matkailukaupungeissa. Me uskomme, että European Capital of Smart Tourism -aloite auttaa laatimaan puitteet Euroopan kaupunkien väliselle hyvien käytäntöjen vaihdolle, molemminpuoliselle oppimiselle ja verkostoitumiselle. Se myös luo uusia mahdollisuuksia yhteistyöhön ja uusien kumppanuuksien muodostamiseen. Matkailu on tärkeää EU:n taloudelle, joten kaikkien täytyy toimia yhdessä tehokkaammin kilpailukyvyn ja kasvun edistämiseksi kestävän kehityksen puitteissa".

Kilpailuun hyväksyttiin mukaan yli 100 000 asukkaan kaupungit. Osallistujina oli 38 kaupunkia 19:sta EU-jäsenvaltiosta. Helsinki ja Lyon erottautuivat muista innovatiivisilla matkailutoimenpiteillään ja vaikuttavilla toimintaohjelmillaan.

"Arvostamme erittäin paljon mahdollisuutta olla ensimmäinen älykkään matkailun pääkaupunki. Ensimmäiset saavat aina asettaa riman, ja me tähtäämme korkealle", Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen sanoi.

Lyonin metropolialueen presidentti David Kimelfeld oli ylpeä kaupunkinsa saavutuksesta ja sanoi videoviestissään seuraavasti: "Hyvien ajatusten vaihto on aina auttanut Eurooppaa eteenpäin, joten olemme iloisia voidessamme ottaa vastaan tämän palkinnon ja saadessamme tilaisuuden jakaa älykkään matkailun ideoitamme muiden Euroopan kaupunkien kanssa. Toivomme aloitteemme inspiroivan myös muita kaupunkeja!"

Juhlistaakseen menestystään Helsinki on suunnitellut mielenkiintoisen toimintasuunnitelman vuodelle 2019. Helsinki esimerkiksi käynnistää älykkään kaupunkioppaan pilottiohjelman, jossa yritysten kanssa tapahtuvan yhteistyön ja digitaalisten työkalujen avulla kaupungissa olevia matkailijoita opastetaan entistä älykkäämmin. Lisäksi Helsinki muun muassa järjestää älykkään matkailun työpajan muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa sekä World Tourism Cities Federation -järjestön vuosittaisen maailmanlaajuisen huippukokouksen ja messut.

Taustatietoa

European Capital of Smart Tourism on Euroopan parlamentin uusi EU-aloite, jonka rahoitus varmistettiin valmistelutoimella vuosille 2018–2019. Aloitteen tarkoituksena on vahvistaa matkailun synnyttämää innovatiivista kehitystä EU-kaupungeissa ja niiden ympäristöissä, lisätä niiden houkuttelevuutta sekä edistää taloudellista kasvua ja työpaikkojen luomista. Sen tarkoituksena on myös muodostaa puitteet parhaiden käytäntöjen vaihtoon kilpailuun osallistuvien kaupunkien välillä sekä luoda uusia yhteistoimintamahdollisuuksia ja uusia kumppanuuksia.

Euroopan älykkään matkailun pääkaupungiksi tullakseen kaupungin täytyy osoittaa esimerkillisiä saavutuksia matkailukohteena toteuttamalla innovatiivisia ja älykkäitä ratkaisuja kaikissa neljässä palkintoluokassa, jotka ovat saavutettavuus, kestävä kehitys, digitalisaatio sekä kulttuuriperintö ja luovuus. Kaupungin täytyy myös vakuuttaa eurooppalainen palkintolautakunta sopivuudestaan roolimalliksi muille kehittyville älykkään matkailun kohteille.

Helsinki ja Lyon saavat palkinnoksi esittelyvideot, näyttelyn Euroopan matkailupäivänä ja suuret veistokset, jotka asennetaan kyseisiin kaupunkeihin näkyville paikoille. Vuonna 2019 kummatkin pääkaupungit huomioidaan myös EU-tasolla toteutettavilla markkinointitoimilla.


Lisätietoja

European Capital of Smart Tourism

Yritysten Helsinki — Matkailuelinkeino

Helsingin kaupunki — Matkailun tiekartta 2018-2021

My Helsinki