Finlandia-talon juhlavalaistu Viro 100:n kunniaksi. Kuvat: Patrik LIndström.

Helsinki onnittelee satavuotiasta Viroa valaistuksella, näyttelyllä ja konsertilla

Itsenäistä, satavuotiasta Viroa juhlitaan myös Helsingissä. Lauantaina 24. helmikuuta Finlandia-talon torniosa valaistaan juhlan kunniaksi. Torniin heijastetaan Viron 100-vuotisjuhlatunnus. Valaistus on nähtävissä kello 17 alkaen läpi koko yön. Finlandia-talon valaistussuunnittelusta vastaavat Suomen parhaimmat osaajat. Finlandia-talo voidaan valaista merkittävien tapahtumien tai esimerkiksi valtiollisten juhlavuosien yhteydessä.

Helsingin kaupungintalon Virka-galleriassa viime syksystä lähtien esillä ollut näyttely Silta – Terveisiä kahdesta tasavallasta päättyy sunnuntaina 25. helmikuuta ilmaiskonserttiin, jonka ohjelmistossa on Tatjana Kozlovan uutuusteos saksofonille ja pianotriolle sekä Pärt Uusbergin Night Scenery alttosaksofonille ja pianolle.

Aiemmin viikolla kirjailijat Sofi Oksanen ja Ilmar Taska keskustelivat Viron lähihistoriaan sijoittuvista kirjoistaan ja niiden kiinnostavista henkilöhahmoista ja taustoista.

Tammikuussa järjestetyssä Suomi ja Viro -yhteinen tulevaisuus? -seminaarissa kuultiin puheenvuoroja muun muassa yhteisestä avaruustutkimuksesta, tunnelihankkeesta ja ylirajaisesta elämäntavasta.

Silta-näyttely oheistapahtumineen on tehty yhteistyössä Viro-instituutin, Viron suurlähetystön sekä Tuglas-seuran kanssa. Näyttely on osa sekä Suomi 100 että Eesti Vabariik 100 -juhlavuotta. Myös Viron presidentti Kersti Kaljulaid vieraili näyttelyssä marraskuussa 2017. Silta-näyttely ja Helsingin kaupungin juhlavuoden panostus on huomioitu hyvin virolaisessa mediassa.

Suomen ja Viron satavuotispäivillä on ajallisesti eroa vain muutama kuukausi. Maat itsenäistyivät Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa – Suomi 6.12.1917 ja Viro 24.2.1918. Neuvostoliiton luhistuessa Viro palautti itsenäisyytensä 20.8.1991.

Viron itsenäisyyden juhlakonsertti kaupungintalolla

Silta-näyttely

Vahearu, pääteasema… Kielitieteilijä vironsi metroasemat

JAA