Helsinki mukaan Suomi-Rataan ja Tunnin Junaan

Kaupunginvaltuusto päätti 25.3. kokouksessaan, että Helsinki lähtee osakkeenomistajaksi Helsingin ja Turun välisen raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan Turun Tunnin Juna Oy -hankeyhtiöön, sekä Helsingin ja Tampereen välisen raideyhteyden suunnittelua toteuttavaan Suomi-Rata Oy -hankeyhtiöön.

Kaupunki merkitsee perustettavan hankeyhtiön osakkeita tai muuten pääomittaa Turun radan hankeyhtiötä yhteensä enintään 5,9 miljoonalla eurolla ja Tampereen radan yhtiötä 24 miljoonalla eurolla. 

Esityksen mukaan kestävän kehityksen vaatimukset, ilmastonmuutoksen torjuminen sekä taloudelliset syyt edellyttävät liikkumisen ja logistiikan kokonaisvaltaista muutosta. Tarvetta muutokselle sekä nopeiden junayhteyksien parantamiselle lisää myös kaupungistuminen, joka on 2000-luvulla kiihtynyt. Kaupungistuminen on keskittynyt hyvin saavutettaviin yliopistokaupunkeihin niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Liikennevirtojen siirtymisellä raiteille olisi merkittäviä ilmastovaikutuksia ja sekä taloudellista kasvua luovaa vaikutusta. Junayhteydet loisivat myös otollisia sijainteja asumiselle.

Kaikki kaupunginvaltuuston 25.3. kokouksen päätökset julkaistaan päätöstiedotteesssa.