Kesä Siltasaarenrannassa. Kuva: Jussi Hellsten, My Helsinki Material Bank.

Monocle: Helsinki on maailman kymmenenneksi paras paikka asua

Brittiläinen lifestyle-lehti Monocle on jälleen laittanut maailman kaupungit järjestykseen elämänlaatua mittaavassa Quality of Life Survey -vertailussa. Tänä vuonna Helsinki oli maailman kaupunkien joukossa sijalla kymmenen, ja Euroopan kaupungeista sijalla kahdeksan. Helsinki paransi sijoitustaan viime vuodesta, jolloin kaupunki oli koko maailman listalla 13. sijalla. Ja Euroopan kaupunkien joukossa 6. sijalla. Tänä vuonna kaupunkivertailun kärkeen sijoittuivat koko maailman osalta München, Tokio ja Wien.
 
Monocle kuvaili Helsinkiä tyypilliseksi pohjoismaiseksi pääkaupungiksi, jossa kulkuyhteydet toimivat ja luonto on aina lähellä. Samalla Helsinki on lehden mukaan myös eläväinen ja hauska; lehti huomioi esimerkiksi ravintola-alan rajoitusten kevenemisen. Lisäksi nuoret helsinkiläissuunnittelijat, vilkas startup-kenttä sekä suositut festivaalit kuten Flow ja Sideways saivat Monoclelta kehuja. Parantamisen varaa Monocle sen sijaan näki Töölönlahdessa, jota lehti kehotti siistimään houkuttelevammaksi uimareille. Viime vuoteen verrattuna keskeisimmäksi muutokseksi Monocle nostaa vilkastuneen hotelli- ja ravintolakentän, mikä omalta osaltaan pitää Helsingin kiinnostavana ennätyksellisen matkailuvuoden jälkeenkin.

Monoclen ruusut ja risut Helsingille ovat vaihdelleet vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2017 Monocle listasi Helsingin uudeksi valttikortiksi merellisten mahdollisuuksien löytämisen. Kehityskohteiksi nähtiin kävelykaupungin kehittämiseen liittyviä seikkoja. Vuonna 2016 Monocle kehotti Helsinkiä panostamaan lähiöihin ja maahanmuuttajien kotouttamiseen sekä yöelämän lisäämiseen.
 
Helsingin kaikkien aikojen paras sijoitus Monoclen vertailussa oli kärkisija vuonna 2011.
 
Monoclen vuodesta 2007 lähtien julkaistu vuotuinen vertailu on lehden toimituksen tekemä. Lehti tarkastelee elämänlaatua eri kaupungeissa ja julkaisee listan 25 kärkikaupungista.

Monocle (Artikkelia ei ole julkaistu lehden sähköisessä versiossa.)


JAA