Kuvassa vasemmalta Kiinan suurlähettiläs Chen Li, Pekingin apulaispormestari Wang Ning, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja apulaispormestari Nasima Razmyar. (Kuvaaja: Pertti Nisonen)

Helsinki ja Peking sopivat yhteistyön tiivistämisestä

Pekingin apulaispormestari Wang Ning vierailee parhaillaan Helsingissä. Wang ja pormestari Jan Vapaavuori keskustelivat tiistai-iltana 29. elokuuta kaupunkien välisen yhteistyön päälinjoista. Apulaispormestari Nasima Razmyar allekirjoitti Wangin kanssa kaupunkien välisiä suhteita tiivistävän yhteistyösuunnitelman, joka ulottuu vuoteen 2019 asti.

Helsingin ja Pekingin kaupunkien vuonna 2006 käynnistynyt ystävyyskaupunkisuhde on vuosien varrella poikinut lukuisan joukon tapahtumia ja yhteistyötä erityisesti opetuksen, kulttuurin ja elinkeinopolitiikan aloilla. Nyt allekirjoitetun yhteistyösuunnitelman keskeisiä teemoja ovat talviurheiluun, opetukseen, kulttuuriin, muotoiluun ja startup-toimintaan liittyvä yhteistyö.

“Helsinki haluaa olla entistä kansainvälisempi kaupunki ja etumme mukaista on solmia kumppanuuksia eri puolille maailmaa. Helsingin ja Pekingin lähitulevaisuudessa on monta suuntaa, joilla voimme laajentaa yhteistyötä entisestään. Esimerkiksi Pekingin isännöimät vuoden 2022 talviolympialaiset tarjoavat suomalaisille talviurheilualan osaajille lukuisia yhteistyömahdollisuuksia”, pormestari Vapaavuori toteaa.

Allekirjoitustilaisuuden yhteydessä kaupunki tarjosi vieraille illallisen, johon osallistui muiden muassa Kiinan suurlähettiläs Chen Li, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen sekä Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar ja elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

”Haluamme hyödyntää kaupunkisuhteita myös elinkeinopoliittisten tavoitteiden kuten matkailun ja yritysyhteistyön edistämiseksi. Tässä Peking on meille keskeisin kumppanikaupunki”, Rinkineva sanoo.

Helsinki aikoo hakea Pekingin WTCF:n vuoden 2019 konferenssia

Illan aikana syvennyttiin kaupunkien tuleviin yhteistyökuvioihin ja keskusteltiin muun muassa Helsingin aikeista hakea Pekingin kaupungin perustaman World Tourism Cities Federationin (WTCF) vuoden 2019 matkailukonferenssia järjestettäväksi Helsinkiin.

Elinkeinopoliittista teemoista nousivat esille myös talviurheilu, viime vuonna solmittu Startup Exchange -yhteistyösopimus, Kiinasta Helsinkiin suuntautuvan matkailun vahva kasvu ja muotoiluyhteistyö Unescon muotoilukaupunkiverkostossa, johon molemmat kaupungit kuuluvat.

Kiinalaista uudenvuodentapahtumaa kehitetään laajemmaksi Helsingissä

Lisäksi tapaamisen aikana keskusteltiin kaupunkien yhteisestä tavoitteesta laajentaa helmikuussa 2018 järjestettävää seuraavaa Helsingin Kiinalainen Uusivuosi -tapahtumaa.

Kulttuuriohjelman kylkeen on suunnitteilla elinkeinopoliittinen oheistapahtuma, joka toisi Helsinkiin kiinalaisia yrityksiä ja päättäjiä, ja avaisi lisää yhteistyömahdollisuuksia muun muassa talviurheilun, koulutuksen ja yritysyhteistyön saralla.

”Kiinalaista uudenvuodentapahtumaa on vietetty Helsingissä vuodesta 2007 lähtien, ja siitä on tullut todella suosittu helsinkiläisten keskuudessa. Tavoitteenamme on laajentaa ja kehittää tapahtumaa edelleen yhdessä Pekingin kaupungin kanssa”, apulaispormestari Nasima Razmyar sanoo.

Wangin vierailuohjelma jatkuu keskiviikkoiltaan asti

Apulaispormestari Wang Ning saapui kuusihenkisen delegaationsa kanssa Helsinkiin maanantai-iltana 28. elokuuta ja vierailuohjelma jatkuu tiiviinä keskiviikkoiltaan 30. elokuuta asti.JAA