Kuva: Elise Kulmala

Helsinki Euroopan kahdeksanneksi kiinnostavin kaupunki kiinteistösijoittajien silmissä

PwC ja Urban Land Institute julkaisivat marraskuun alussa kiinteistöalaan liittyvän raportin Emerging Trends in Real Estate Europe 2019. Kiinteistömarkkinat arvostavat turvallisuutta sekä ympäristöllistä ja sosiaalista kestävyyttä, mikä on nostanut myös Helsingin merkitystä sijoituskohteena. Kiinteistömarkkinoiden toimijat pitävät Helsingin kehitysnäkymiä hyvinä ja kaupunki nousi tuoreella rankinglistalla kahdeksanneksi edellisen vuoden 18. sijalta.

Jo 16 vuoden ajan julkaistu raportti perustuu lähes 900 kiinteistöalan ammattilaisen haastatteluun 22 Euroopan maassa. Haastateltavien joukossa on sijoittajia, kiinteistökehittäjiä ja -neuvonantajia.

Raportin mukaan kiinteistömarkkinoilla on tällä hetkellä nähtävissä tavoite löytää pitkäkestoisia ja turvallisia sijoituskohteita. Alalla arvostetaan yhä enemmän myös sosiaalisia ja muita niin sanottuja pehmeitä arvoja investointikohteita etsittäessä.

Helsinki paras pohjoismaisista pääkaupungeista

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien osuus oli Suomessa suurempi kuin muissa Pohjoismaissa vuonna 2018. Naapurikaupungit sijoittuivat vertailussa Helsingin taakse: Kööpenhamina 13. sijalle, Oslo 15. sijalle ja Tukholma 19. sijalle. Sekä Kööpenhaminan että Tukholman sijoitus laski 11 sijaa johtuen ennen kaikkea asuntomarkkinoiden vaikeuksista. Kaikkien kaupunkien kehitysnäkymät nähdään kuitenkin hyvinä.

Euroopan pienemmät kaupungit ovat vahvistaneet asemiaan listalla, mikä näkyy Helsingin lisäksi muun muassa Lissabonin nousuna. Markkinat ovat näissä kaupungeissa kehittyneet hieman jäljessä suurempia kaupunkeja, mikä tekee niistä juuri nyt kiinnostavia sijoituskohteita. Helsingin vahvimmiksi alueiksi lasketaan toimisto- ja logistiikkakiinteistöt. Helsingin asuntomarkkinat ovat tähän asti olleet lähinnä kotimaisten sijoittajien hallussa, mutta tilanne on muuttumassa.

Lisätietoa

Emerging Trends in Real Estate Europe 2019

JAA