Lapsia konsertissa. Kuva: Lauri Rotko / Helsingin kaupunki

Helsinki avaa Suomen EU-puheenjohtajakauden kesäjuhlalla Töölönlahdella

Helsinki on Suomen EU-puheenjohtajakauden päänäyttämö heinäkuusta joulukuuhun 2019. Suomessa järjestettävät kokoukset pidetään pääosin Finlandia-talolla. Puheenjohtajuuden avausta juhlitaan 8. heinäkuuta kaikille avoimessa kesätapahtumassa Kansalaistorilla ja Töölönlahden puistossa. Avajaisissa voi kokea suomalaisen kesäpäivän parhaimmillaan.

– Helsinki toivottaa vieraat tervetulleiksi maailman toimivimpaan metropoliin, jossa Finlandia-talon takapihalta aukeaa luontokeidas ja käveltävä keskusta. Helsingissä on helppo kokea omatoimisesti arjen kestäviä ratkaisuja, toteaa pormestari Jan Vapaavuori.

Heinäkuisissa kesäjuhlissa Töölönlahden puistoon rakentuu leppoisa juhla-alue, johon voi tulla piknikille, pelaamaan pihapelejä, tanssimaan lavatansseja tai sitomaan vihtoja ja kukkaseppeleitä. Luvassa on myös musiikkiesityksiä ja kansainvälisen juniorijalkapalloturnauksen, Helsinki Cupin avajaiset. Osaa Helsinki Cupin peleistä voi seurata paraatipaikalta.

Kansalaistorilla tapahtumaan sisältöä tuovat valtioneuvoston kanslian lisäksi ulkoministeriön Eurooppatiedotus sekä EU-parlamentin ja komission Suomen edustustot. Puheenjohtajamaana Suomi nostaa ilmastonmuutoksen tärkeyden näkyvällä tavalla osaksi kesäjuhlaa: juhlapaikalle nousee taiteilija Kaisa Salmen Plastic Mama -teos, joka on kierrätysmuovista koululaisten kanssa valmistettu barokkimekko.

Plastic Mama -teos. Kuva: Anna Häkkinen / Helsingin kaupunki

Avajaisten yhteydessä suunnitellaan polkaistavaksi käyntiin puolen vuoden mittainen liikkumistapahtuma. Se kutsuu kaupunkilaiset, matkailijat ja kokousvieraat kiertämään Töölönlahtea ja kerryttämään kilometrejä yhteisellä maailmanympärysmatkalla.

Helsinki on kestävän kaupunkikehityksen edelläkävijä

Puheenjohtajakauden kuuden ministerikokouksen ja yli sadan muun EU-kokouksen odotetaan tuovan Helsinkiin vajaat 20 000 kokousvierasta ja noin tuhat median edustajaa. EU-vieraille Helsinki kertoo tarinansa kestävän kaupunkikehityksen eurooppalaisena edelläkävijänä. Helsinki on muun muassa ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden raportointiin, ja haastaa muut eurooppalaiset kaupungit mukaan kestävään kaupunkikehitykseen. Helsingin kestävän kehityksen kulmakiviä ovat hiilineutraaliuteen pyrkiminen ja tasa-arvoinen kaupunkisuunnittelu.

Mölkyn pelaajia. Kuva: Lauri rotko / Helsingin kaupunki

Osana puheenjohtajakautta Helsinki Impact Conference tuo 9.-10.10.2019 yhteen eurooppalaisten kaupunkien johtajia, kaupunkisuunnittelijoita ja tutkijoita keskustelemaan kaupunkien roolista Euroopan yhteisön yhdistäjinä ja muutoksen tekijöinä.

– Kaupungeilla on erityinen kyky toimia käytännönläheisinä ja kokonaisvaltaisina ongelmanratkaisijoina. Helsinki Impact -konferenssilla herätämme keskustelua siitä, miten merkittävä rooli kaupungeilla on niin globaalien kuin eurooppalaistenkin tavoitteiden saavuttamisessa. Tulevaisuus tehdään kaupungeissa, muistuttaa pormestari Vapaavuori.

JAA