Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikkana Olympiastadion.

Helsinki Design Weekillä PechaKucha Night ja Lasten Designviikonloppu

Helsinki Design Week 2020 järjestetään 3.–13. syyskuuta. Päätapahtumapaikkana on juuri remontista valmistunut Olympiastadion, jonka näyttely on auki yleisölle 11.–13.9.  

Helsinki Design Weekin lasten ohjelma kehittää muotoilun ja arkkitehtuurin lukutaitoa

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma Helsinki Design Week jatkaa lapsille ja lapsiperheille kohdennetun ohjelmatarjonnan perinnettä jo seitsemättä vuotta. Lasten Designviikonloppu 12.–13.9. keskittyy urheiluteemaan uudistetulla Olympiastadionilla. Lasten designviikolla Annantalolla 7.–13.9. opitaan muotoilua työpajoissa. Koulut voivat perehtyä muotoiluun PechaKucha-esitysten kautta Helsinki Design Weekin tuottaman ohjeistuksen avulla.

Lasten ohjelma

Tänä vuonna katuinstallaatiot nähdään virtuaalisella Aleksanterinkadulla

Helsinki Design Week järjestetään 3.–13. syyskuuta hybriditapahtumana, jossa iso osa sisällöstä on saavutettavissa verkon välityksellä. Helsinki Design Weekin tutut katuinstallaatiot toteutetaan tänä vuonna Helsingin digitaalisessa kaksoiskappaleeseen, Virtuaalisessa Helsingissä. Helsinki Design Week alkaa 3.9.

PechaKucha Night ja Lasten Designviikonloppu

Stadikalla järjestetään päänäyttely, PechaKucha Night sekä Lasten Designviikonloppu. Päänäyttelyssään Helsinki Design Week esittelee ajankohtaista ja kiinnostavaa muotia, muotoilua ja arkkitehtuuria – designin yleisurheilua. Päänäyttelyn sisältö rakentuu yksittäisistä tuotteista ja installaatiosta aina laajoihin nuorten muotoilijoiden katselmuksiin. Mukana ovat muun muassa puuseppä Antrei Hartikaisen Seitikki-teos, Caracara-studion sienirihmastosta ja betonista valmistettu installaatio sekä Jasper Morrisonin kuratoima penkkinäyttely.

Päätapahtumapaikka tarjoaa myös unohtumattomat puitteet Euroopan suurimmalle PechaKucha Nightille lauantai-iltana 12. syyskuuta. Stadionin viheriöllä sijaitsevalle lavalle nousevat muun muassa apulaispormestari Anni Sinnemäki, Aalto-elokuvan ohjaaja Virpi Suutari, Hakolan toimitusjohtaja Anna-Leena Hakola sekä arkkitehti Teemu Kurkela

“Unohtumattoman arkkitehtoonisen elämyksen lisäksi Olympiastadion tarjoaa poikkeuksellisen tilavat puitteet meille. PechaKucha-iltana ulkokatsomoon otetaan 1000 ihmistä, ja silti voidaan säilyttää riittävät  turvavälit”, sanoo festivaalin johtaja Kari Korkman. 

Kunniavieraita Olympiastadionin viikonlopussa ovat lapset. Lasten Designviikonloppuun on vapaa pääsy ja luvassa on muotoilijaduo Anna van der Lein ja Kristos Mavrostomoksen suunnittelema hauska ja osallistava reitti ympäri Olympiastadionin kuuluisaa nurmikenttää. Lasten tapahtumaan on perheillä vapaa pääsy.  

Etänä ja verkossa 

Koronavirustilanne vaikuttaa myös muotoilufestivaaliin. 

“Helsinki Design Week voidaan toteuttaa turvallisesti, sillä kyse on sarjasta vastuullisesti järjestettyjä ja erikokoisia tapahtumia, ei niinkään yksittäisestä massatapahtumasta. Olemme muokanneet ohjelmasisältöä enemmän virtuaaliseksi ja suunnitelleet tapahtumat väljiksi”, sanoo festivaalin ohjelmajohtaja Anni Korkman

Aikaisempina vuosina yli 20 000 kävijää Kaapelitehtaalle kerännyt Design Market järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa ja kivijaloissa torstaista lauantaihin 3.–5. syyskuuta. 

Festivaalin vuositeema Sitoutumisen merkit näkyy myös Design Marketissa. Mukana on toimijoita, jotka ovat sitoutuneet myymään ympäristöystävällisiä ja kestävästi tuotettuja tuotteita.  

Open Screens esittelee kolmiulotteista animaatiota avoimessa kaupunkitilassa, mainostauluilla ympäri Helsingin keskustaa. 3D-animaatio on viime vuosina tärkeäksi noussut muotoilun ala, joka vaikuttaa voimakkaasti visuaalisuuteen ja tarinankerrontaan digitaalisissa ympäristöissä. Mukana ovat työt Wang & Söderströmiltä, Anna Alangolta, Ada Sokolilta sekä Matti Vesaselta.  

Kuudes Data-Driven Design Day järjestetään digitaalisena konferenssina. Sen puhujat edustavat näkyviä kotimaisia organisaatioita, mukana ovat muun muassa Kesko, Fortum, Posti, YLE, Sanoma Media Finland, HSL ja Helen.  

Sitoutuminen ilmastotyöhön 

Viime vuonna alkanut tiivis sisältöyhteistyö Aalto-yliopiston kanssa jatkuu toisella Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuudella. Tapahtumassa käsitellään uusia materiaaleja kuten bioliimaa, selluloosavaahtoa ja puuglitteriä, esillä on moniaistillinen merileväpaviljonki ja sienien tulevaisuuden mahdollisuuksia käsittelevä näyttely Fungi. 

Helsingin kaupungintalolla järjestetään Ilmastokorkeakoulu, jonka puhujat tarjoavat erilaisia ratkaisuja entistä ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen kaupungeissa.   

Tule mukaan Ilmastokorkeakouluun

Designmuseossa aukeaa Soil Matters -näyttely, joka tekee maaperän näkyväksi ja kannustaa katsojaa pohtimaan omaa suhdettaan maahan. Maaperän materiaalisuutta käsitellään näyttelyssä muotoilun ja taiteellisen tutkimuksen keinoin. 

“Viime vuonna julistettu Oppimisilmaston teema on sellainen, johon sitoudumme tästä tulevaisuuteen. Poikkeuksellisesta vuodesta ja epävarmasta maailman tilanteesta huolimatta luvassa on hieno ja monipuolinen ohjelma”, Anni Korkman sanoo.

Lisää aiheesta:

Helsinki Design Week 3.-13.9.

Festivaaliohjelma

Uudistetulla Olympiastadionilla vietetään avointen ovien päiviä 24.-30. elokuuta

Kuva: Helsinki Design Week

Uutinen julkaistu 6.8. ja tuoreutettu 24.8., 31.8. ja 3., 7. ja 11.9.