Lapset leikkivät Helsinki Design Weekin tapahtumassa. Kuva: Aleksi Poutanen, Helsinki Design Week

Helsinki Design Weekin lasten ohjelma kehittää muotoilun ja arkkitehtuurin lukutaitoa

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma Helsinki Design Week jatkaa lapsille ja lapsiperheille kohdennetun ohjelmatarjonnan perinnettä jo seitsemättä vuotta. Lasten Designviikonloppu 12.–13.9. keskittyy urheiluteemaan uudistetulla Olympiastadionilla. Lasten designviikolla Annantalolla 7.–13.9. opitaan muotoilua työpajoissa. Koulut voivat perehtyä muotoiluun PechaKucha-esitysten kautta Helsinki Design Weekin tuottaman ohjeistuksen avulla.

”Lasten ohjelmakokonaisuus tarjoaa sellaista kaikille yhteistä tekemistä, jolla muotoilua ja arkkitehtuuria tehdään tutuksi jo lapsuudesta lähtien. Näin ohjaamme kaupunkilaisia tarkastelemaan rakennettua ympäristöämme kriittisemmin”, sanoo Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman.

Helsinki Design Week tuottaa lasten ohjelmakokonaisuuden yhteistyössä ulkoisten tapahtumatuottajien kanssa, samoin kuin muun ohjelmatarjonnan. Kaikki lasten tilaisuudet ovat maksuttomia.

Lapset ovat Olympiastadionin kunniavieraita

Helsinki Design Weekin omaa ohjelmatuotantoa on HDW Lasten Designviikonloppu Olympiastadionilla 12.–13.9. Stadionin nurmikentälle rakennetaan lapsille suunniteltu reitti, jonka viisi leikillistä urheilupistettä yhdistävät urheilua sekä taidetta ja samalla tekevät muotoilutyötä näkyväksi. Vanhemmat voivat osallistua lastensa suorituksiin QR-koodien takaa avautuvien ohjeistusten avulla. Kierroksen päätteeksi lapset tekevät omat pokaalit ja poseeraavat niiden kanssa podiumilla. Pokaalin askartelumateriaali tulee jakoon Helsinki Design Weekin sivustolle, joten ohjelmaa on mahdollista kokea myös kotoa.

Osana Covid-19 turvallisuusjärjestelyitä Olympiastadionin Lasten Designviikonloppuun tulee rekisteröityä ennakkoon.

Työpajoja Annantalolla

Lapsia maalaamassa ulkona. Kuva: Lauri Rotko, Helsingin kaupunki

Helsingin kaupungin lasten, nuorten ja perheiden taidekeskus Annantalo juhlistaa Lasten designviikkoa luonto- ja tulevaisuusteemaisella ohjelmalla 7.–13.9.

Annantalolla järjestetään teeman mukaisia työpajoja koulu- ja päiväkotiryhmille. Muun muassa 5.-luokkalaiset pääsevät luomaan maataideteoksia Annantalon pihalle Maan kätkemät -työpajassa, jossa yhdistyy mytologia, arkkitehtuuri, taide ja biotiede.

Annantalon pihalle nousee metsäinstallaatio, jossa harvennuspuiden rangoista syntyy metsää muistuttava leikkitila. Sisätiloissa on esillä kolme näyttelyä, jotka keskittyvät ekologiaan, ympäristöön sekä äidin ja lapsen suhteeseen.

Suurin osa työpajoista järjestetään ulkotiloissa. Sisätiloissa varmistetaan turvallisuus muun muassa riittävillä turvaväleillä. Osaan työpajoista on ennakkoilmoittautuminen.

Annantalon Lasten designviikon ohjelma

PechaKuchaa kouluissa

Helsingin perusopetuksessa oppilaat kulkevat kulttuuripolkua eri luokkatasolta toiselle. Kulttuuripolulta löytyy ehdotuksia kulttuurisisällöistä eri luokka-asteille, ja jokaisella oppilaalla on vähintään yksi kulttuurivierailu vuodessa.

”Kulttuuripolulla varmistetaan, että jokaisella oppilaalla on mahdollisuus perehtyä erilaisiin kulttuurisisältöihin ja -toimijoihin perusopetuksen aikana”, kertoo pedagoginen asiantuntija Panu Hatanpää Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

”Kulttuuriin tutustuminen Kulttuuripolun vierailujen kautta on osa Helsingin koulujen uutta luovaa oppimista, johon liittyy keskeisesti myös tutustuminen muotoiluun ja muotoilumenetelmiin. Muotoilu on osa Kulttuuripolun sisältöjä”, Hatanpää painottaa.

Kouluryhmien vierailuja Helsinki Design Weekin tapahtumiin ei tänä vuonna voida toteuttaa, mutta niitä korvaa Helsinki Design Weekin tuottama ohjeistus kouluille yhden keskeisen sisältönsä, PechaKucha-esitysten toteuttamiseksi. PechaKucha on tarinankerronnan muoto, jossa kertoja esittää viestinsä 20 kuvan avulla siten, että puhuu kustakin kuvasta 20 sekuntia.

”PechaKucha on oppilaille hyvä tapa harjoitella esiintymistä tutun yleisön edessä ja saada puhua itselle tärkeistä asioista. Yleisölle PechaKucha on hyvä tapa harjoitella kuuntelemista”, Hatanpää sanoo.

Helsinki Design Weekin PechaKucha ohjeistus on kaikkien saatavissa ja käytettävissä.

Muotoilukasvatus Helsingissä

Lapsia muotoilutyöpajassa Helsinki Design Weekillä. Kuva: Aino Huovio, Helsinki Design Week

Muotoilun oppiminen on teemana myös Designmuseossa: A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimiskeskus isännöi sekä museon tiloissa että verkossa DesignLab: MiniJam -tapahtuman 11.9. Asiantuntijapuheenvuorojen ja muotoiluaiheisen jammailun kautta pohditaan, mitä on arkkitehtuurin ja muotoilun tulevaisuuden oppiminen ja millaisen sävyn asukkaiden osallistuminen tuo kaupunkikehittämiseen. Tapahtumaa tukee Helsingin kaupunki.

”Helsinki on jo monen vuoden ajan ollut edelläkävijä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen hyödyntämisessä”, sanoo Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris. ”Meillä on useita sekä asiaan vihkiytyneitä opettajia että kouluja.”

Esimerkiksi Arabian peruskoulussa muotoiluoppiminen on oppiainerajoja rikkovaa luovaa ongelmanratkaisua, ja muotoiluoppimisen työtapoja käytetään kaikissa oppiaineissa luokka-asteilla 1–9. Kruununhaan yläasteen koulu tarjoaa Design-linjaa oman alueen oppilaille.

”Olemme kaupunkina jo nyt olleet mukana kehittämässä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen aineistoja opettajien käyttöön ja tehneet monenlaista yhteistyötä alan järjestöjen ja hankkeiden kanssa. Seuraava askeleemme on kehittää kaupunkitasoista ja pitkäjänteistä toimintaa”, Harris painottaa.

”Pidän tätä erittäin tärkeänä: arkkitehtuuri- ja muotoiluoppiminen antaa lapsille ja nuorille eväitä luovaan ongelmanratkaisuun ja oman identiteetin kehittymiseen. He oppivat lukemaan omaa lähiympäristöään, ymmärtämään suunnittelua ja erilaisia materiaaleja sekä saavat työkaluja osallistua yhteisen tulevaisuutemme rakentamiseen.”

Lue lisää:

Helsinki Design Week
Lasten designviikko
Annantalon Lasten designviikon ohjelma

Teksti: Johanna Lemola
Kuvat: Aleksi Poutanen/ Helsinki Design Week, Lauri Rotko / Helsingin kaupunki, Aino Huovio / Helsinki Design Week