Helsingissä juhlitaan avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä

Torstaina 10.10.2019 Helsingin kaupungintalolla juhlitaan avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa. Tilaisuutta voi seurata suorana nettilähetyksenä.

Tasan kymmenen vuotta sitten lausuttiin pääkaupunkiseudun yhteisen Helsinki Region Infoshare -palvelun syntysanat ja historian ensimmäinen Apps for Democracy -kilpailu palkitsi avoimia tietovarantoja hyödyntäneet sovellukset. Vuosi 2009 oli Suomessa avoimen datan vuosi nolla.

Suomi nousi nopeasti tiedon avoimuuden mallimaaksi. Merkittävä virstanpylväs julkisen tiedon avoimuudessa on ollut Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten vuonna 2011 avaama HRI-palvelu, www.hri.fi. Kaupunkien dataa toimittajien, sovelluskehittäjien ja kansalaisten käyttöön maksutta tarjoava palvelu on ollut Suomessa tärkeä esikuva muulle julkishallinnolle. Tänään HRI:n datakatalogissa on yli 600 tietoaineistoa, kaupunkien ostodatasta aina liikenneonnettomuustietoihin. Suosittuja datalähteitä ovat kaupunkien tietojärjestelmiin avatut rajapinnat. Ne tarjoavat kaupungin järjestelmien aina ajantasaista joukkoliikenne-, tapahtuma- ja matkailudataa koneluettavassa muodossa kenen tahansa käyttöön.

Tiedon avoimuuden taakse kerääntyi nopeasti kansanliike, joka järjestyi vuonna 2012 Open Knowledge Finland -yhdistykseksi. Aktiivinen joukko on saanut paljon aikaan. Kulttuurinmuutos kymmenen viime vuoden aikana on ollut valtava. Julkishallinnon edelläkävijäorganisaatiot ovat jo ottaneet tietovarantojen avaamisen kaikkien käyttöön osaksi arkirutiinejaan. Tiedon aktiivisia hyödyntäjiä ovat esimerkiksi datajournalistit, tutkijat ja sovelluskehittäjät.

HRI:n, Open Knowledge Finland ry:n ja Suomen kansallisen avoimen datan portaali avoindata.fi:n järjestämään juhlatilaisuuteen kokoontuvat suomalaiset avoimen datan vaikuttajat muistelemaan menneitä huippuhetkiä ja suunnittelemaan tulevaa. Heidän ansiostaan alati kasvava osa julkisesta tiedosta on verkossa maksutta kaikkien halukkaiden hyödynnettävänä.

Onnittelulaulu 5-vuotiaalle HRI-palvelulle laulettiin keväällä 2016. Kuva: Pertti Nisonen

Lisätietoja:

Avoimen datan ensimmäinen vuosikymmen Suomessa -tilaisuudet Helsingissä 8.-10.2019. Lue lisää ja tutustu ohjelmaan tästä linkistä. 

Juhlatilaisuutta Helsingin Kaupungintalolta voi seurata torstaina 10.10.2019 klo 12 alkaen suorana nettilähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Helsinki-kanavalta tästä linkistä

Lue aihetta taustoittava juttu HRI-sivustolta tästä linkistä.

JAA