Esteettömyystunnustusta vastaanottamassa: Laura Norris, Irmeli Grundström, Niklas Mahlberg ja Jussi Vuori. Vas. Justus Mollberg (vammaisneuvoston pj). Kuva: Tuukka Jaromaa.

Vammaisneuvoston esteettömyystunnustus Oodille

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myönsi kansainvälisenä vammaisten päivänä vuoden 2019 esteettömyystunnustuksen keskustakirjasto Oodille.

Vammaisneuvosto halusi tehdä näkyväksi määrätietoisen esteettömyystyön Oodin suunnittelussa.
”Ympäristön esteettömyys muuttuu usein näkymättömäksi, kun se toteutuu, mutta esteet huomataan helposti silloin kun esteettömän ympäristön rakentaminen on unohtunut”, sanoo vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Timo Lehtonen.

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myöntää vuosittain esteettömyystunnustuksen taholle tai teolle, joka on edistänyt vammaisten kuntalaisten ja kaupunkilaisten yhdenvertaista osallistumista ja palveluiden helppoa saavutettavuutta.

Oodi palvelee kaikkia helsinkiläisiä, pääkaupunkiseudun asukkaita sekä kotimaisia että ulkomaisia matkailijoita. Se on esteetön, saavutettava ja toiminnallinen olohuone. Oodin tilat mahdollistavat kaikille yhdenvertaisen osallistumisen, toimimisen ja kokemisen.

Oodi on ensimmäinen suomalainen kirjasto, jossa on näin laajasti otettu huomioon esteettömyys ja saavutettavuus jo rakennusvaiheessa. Ratkaisut tukevat toiminnallisesti liikkumis- ja toimimisesteisiä lapsia ja aikuisia.

”Itsenäinen liikkuminen onnistuu Oodissa, kun käytössä ovat esimerkiksi näkövammaisten ihmisten liikkumista tukevat karttasovellukset, kuten koho- ja sanakartat. Lattialla ohjaavat listat vievät kohteisiin ja hissit kertovat saapumiskerroksen, jolloin liikkumis- ja toimimisesteiset ihmiset pääsevät turvallisesti kaikkialle rakennuksen sisällä, kertoo Lehtonen.

Helsingin kaupungin vammaisneuvoston aiemmat myöntämät esteettömyystunnustukset:
2018 Helsingin kaupungin liikennelaitos – pysäkkikuulutusten toteuttamisesta
2017 Helsingin Satama, Länsiterminaalin esteettömyydestä ja saavutettavuudesta
2017 kunniamaininta apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille, esteettömyystyön edistämisestä

Lue lisää:

Kansainvälinen vammaisten päivä
Helsingin kaupungin vammaisneuvosto