Herttoniemen sairaala.

Helsingin koronatilanne on huonontunut nopeasti – kaupunki tehostettuun valmiuteen, varasairaalan käynnistämiseen varaudutaan, voimavarat keskitetään kiireellisiin palveluihin

Helsingin koronavirustilanne on huonontunut voimakkaasti. Koronatartuntojen määrä kasvaa Helsingissä edelleen erittäin nopeasti. Koronatartunnan voi saada tällä hetkellä mistä tahansa, ja helsinkiläisiä ja kaupungissa muuten asioivia kehotetaankin huolelliseen maskinkäyttöön sekä välttämään kaikkia tarpeettomia kontakteja.

Edellisten seitsemän päivän aikana Helsingissä on raportoitu yli 10 000 uutta tartuntaa. Paljon koronatartuntoja jää myös toteamatta. Tartuntamäärät ovat kasvaneet nopeasti kiihtyvään tahtiin joulukuun alusta alkaen etenkin herkästi tarttuvan omikron-virusmuunnoksen takia. Helsingin kaupungin sairaaloissa koronapotilaita on jo 70 ja määrä kasvaa nopeasti. Helsinkiläisiä koronapotilaita hoidetaan myös HUSin sairaaloissa, ja helsinkiläisten koronatartunnan vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrä on tällä hetkellä yhteensä lähes 100 eli noin kaksinkertaistunut kahden viikon takaisesta. Luku ei sisällä esimerkiksi hoivapalveluissa tai kaupungin sairaaloissa jo muusta syystä olevia ja hoidon aikana koronatartunnan saaneita.

Kaupunki nostaa valmiusastetta tehostettuun valmiuteen

Helsingin kaupunki varautuu koronatilanteen huonontumiseen monin tavoin. Koronatilanteen takia koko kaupunki nostaa valmiuttaan tehostettuun valmiuteen. Valmiutta nostamalla kaupunki ohjaa koronakriisin hoidossa tarvittavia resursseja tarpeen mukaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön. Tehostettu valmius puretaan heti tilanteen salliessa. Tällä hetkellä koronakriisi kuormittaa kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakykyä niin merkittävästi, että nykyiset sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarat eivät yksin riitä turvaamaan tarvittavia toimintoja.

Sosiaali- ja terveystoimiala on myös päättänyt aloittaa Herttoniemen varasairaalan käyttöönoton valmistelun välittömästi. Herttoniemen varasairaalaan valmistellaan 50 sairaansijaa.

Kaupungilla on normaalitilanteessa vallitsevan perusvalmiuden lisäksi kolme valmiustasoa: johtamisvalmius, tehostettu valmius ja täysvalmius.

Herttoniemen varasairaalan käyttöönottoa valmistellaan – henkilöstösiirrot mahdollisia

Helsinki varautuu kaupungin työntekijöiden henkilöstösiirtoihin sairaalahoidon turvaamiseksi. Kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala tarvitsee lisää työvoimaa muun muassa Herttoniemen varasairaalan käynnistämiseksi.

Helsinki joutuu myös rajoittamaan kiireettömien sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoamista, jotta voimavarat voidaan keskittää rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja palveluihin.

Koronatartuntojen suuri määrä merkitsee sitä, että yhä useampi työikäinen joutuu jäämään pois töistä koronaan sairastumisen tai altistumisen takia. Myös kaupungin oman henkilökunnan poissaolot koronatartuntojen ja karanteenien vuoksi ovat kasvamassa.


Kuva: Paavo Jantunen