Kaupungintalo

Helsingin kaupunki on tehnyt uusia päätöksiä koronavirustilanteeseen liittyen

Helsingin kaupunki on päättänyt nostaa valmiutta ja tehnyt tänään uusia päätöksiä koronavirustilanteeseen liittyen. Päätökset pohjautuvat ajankohtaiseen tietoon ja kansallisiin linjauksiin.

”Koronatilanne on edennyt sellaiseen pisteeseen, jossa kaupunkitasoinen koordinaatioryhmä kokoontuu päivittäin päättämään mahdollisista uusista linjauksista ja käytännöistä. Tänään olemme päättäneet muun muassa yleisötapahtumiin, vapaa-ajan toimintaan ja henkilöstöön liittyvistä uusista toimenpiteistä. Lisäksi avaamme koronaterveysaseman Laaksoon”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Kaupungin koulut, päiväkodit ja oppilaitokset jatkavat toimintaansa

Helsingin kaupungin koulut, päiväkodit ja oppilaitokset tullaan pitämään auki. ”Keskeisiä yhteiskunnan toimintoja ei pidä lamaannuttaa ilman raskaita perusteita. Asiantuntijoiden mukaan koulujen sulkemisella ei olisi juurikaan vaikutusta epidemian hidastamiseksi tässä vaiheessa”, Vapaavuori sanoo.

Oppilailla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Kaupungin ohjeet tähtäävät tähän myös tässä tilanteessa. Helsinki tehostaa koulujen siivousta ja noudattaa tässä THL:n ohjeita ja viranomaismääräyksiä, myös käsienpesua on tihennetty ja sitä valvotaan. Kenenkään ei pidä tulla sairaana kouluun tai päiväkotiin. Tämä koskee niin oppilaita kuin henkilökuntaa. Pienessäkin flunssassa jäädään kotiin.

Kaupunki on lisäksi päättänyt suositella, että kouluun, oppilaitokseen tai päiväkotiin ulkomailta, poislukien Pohjoismaat ja Viro, palattaessa lapset tai opiskelijat jäävät kotiin yhdeksi viikoksi paluupäivästä lukien.

Laakson terveysasemasta koronaterveysasema

Laaksoon avataan 16.3. klo 8 koronaterveysasema. Laaksoon ohjataan kaikki kiireellistä arviota tai hoitoa vaativat helsinkiläiset potilaat, jotka kärsivät ylähengitystieinfektion oireista.

Muilla Helsingin terveysasemilla ei hoideta ylähengitystieoirepotilaita 16.3. alkaen.

Nykyisiä Laakson terveysaseman asiakkaita palvelevat 16.3. alkaen Haagan, Munkkiniemen ja Töölön terveysasemat.

Laakson neuvolan asiakkaita palvelevat 16.3. alkaen Kallion perhekeskus sekä Lauttasaaren ja Viiskulman neuvolat.

Terveysasemien kiireettömät vastaanottoajat perutaan toistaiseksi. Asiakkaisiin ollaan yhteydessä.

Jos helsinkiläisellä on kiireellistä arviota vaativia ylähengitystieinfektion oireita, tulee soittaa koronavirusneuvontaan puh. 09 310 10024.

Seniorikeskusten palvelukeskukset, kuten Kamppi ja Kinapori suljetaan maanantaista 16.3. alkaen toistaiseksi. Samoin vammaisten työ- ja päivätoimintayksiköt. Ohjeistusta riskiryhmien luona vierailuista tarkennetaan.

Kurssit, harrastusryhmät ja yli 100 hengen yleisötilaisuudet perutaan

Helsingin kaupunki on päättänyt peruuttaa omat yli 100 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet toistaiseksi. Lisäksi suositellaan peruutettavaksi pienempiäkin tapahtumia, mikäli kohderyhmään kuuluu riskiryhmiä.

Kaupungin järjestämät harrastusryhmät, kurssit ja ohjattu vapaa-ajan toiminta perutaan tai siirretään myöhempään ajankohtaan.

Helsingin kaupungin kirjastot, liikuntapaikat, nuorisotalot, museot, ulkoilualueet ja Rastilan leirintäalue pidetään auki normaalisti. Poikkeuksena kaupungin ja Urheiluhallit Oy:n uimahallit, jotka tullaan sulkemaan toistaiseksi 14.3. alkaen.

Kaupungin vapaa-ajan tiloissa tehostetaan siivousta, kehotetaan pesemään käsiä, ja kaupunki etsii keinoja tuottaa vapaa-ajan palveluja digitaalisesti. Kaupunki myös kannustaa omatoimiseen ulkoiluun ja liikkumiseen.

Helsingin kaupunginorkesterin konsertit, Tiivistämön tapahtumat, kulttuurikeskusten tapahtumat sekä viikonlopun Bravo! -festivaali perutaan ja mahdollisuuksien mukaan etsitään uusia tapahtuma-ajankohtia. Savoy-teatterin konsertit siirretään myöhäisempään ajankohtaan.

Helsingin työväenopiston ja Arbiksen opetus ja tapahtumat peruttu toistaiseksi

Helsingin työväenopiston sekä Helsingfors Arbiksen kevätkaudelle suunnitellut kurssit, luennot ja tapahtumat perutaan toistaiseksi lauantaista 14.3. alkaen.

Kurssikohtaisista erityisjärjestelyistä, kuten etäopetuksesta, ilmoitetaan asiakkaille erikseen. Opistot tiedottavat asiakkaita myöhemmin peruutusten vaikutuksista jo maksettuihin kurssimaksuihin.

Helsingin kaupungin henkilöstö työskentelee mahdollisuuksien mukaan etänä

Helsingin kaupunki on linjannut, että kaupungin henkilöstö ei toistaiseksi tee ulkomaille suuntautuvia virkamatkoja.

Lisäksi kaupunki on päättänyt, että ulkomailta, poislukien Pohjoismaat ja Viro, virka- tai vapaa-ajan matkalta palaavat kaupungin työntekijät jäävät etätöihin viikoksi paluupäivästä lukien.

Kaupungin henkilöstö ei myöskään tee kotimaan virkamatkoja tai jatkossa osallistu yli 100 hengen tilaisuuksiin ilman painavaa syytä. Päätökset ovat voimassa toistaiseksi.

Helsingin kaupunki on lisäksi päättänyt, että kaupunkikonsernin työpaikoilla suositaan jatkossa etätyötä, mikäli se työtehtävät huomioiden on mahdollista.

Helsingin kaupunki kertoo ajankohtaisista toimintaansa vaikuttavista muutoksista osoitteessa www.hel.fi/koronavirus

Katso pormestari Jan Vapaavuoren tiedotustilaisuus 13.3.2020