JVG:n Ikuinen Vappu -keikka Virtuaalisessa Helsingissä

JVG:n ikuinen vappu -virtuaalikeikka keräsi 1,4 miljoonaa katselijaa

Suomen suurin internetissä järjestetty tapahtuma sai ylistävän vastaanoton niin lapsiperheissä kuin arvosteluissakin

Helsingin kaupungin virtuaalinen ja digitaalinen ohjelma vappuna keräsi runsaasti katsojia. Vappuaattona virtuaalista Mantan lakitusta ja JVG:n live-keikkaa seurasi eri kanavista noin 1,4 miljoonaa katsojaa. Myös vappupäivä sujui rauhallisesti ja kaupunkilaiset viettävät etävappua kotioloissa, kuten etukäteen oli toivottu.

Koronaepidemian takia Helsingin perinteiset vappumenot järjestettiin tänä vuonna uudessa muodossa. Helsingin kaupunki oli yhdessä kumppanien kanssa järjestänyt monipuolisen ohjelmakattauksen, joka oli nautittavissa digitaalisesti ja virtuaalisesti.

Ennestään jo lukuisia ennätyksiä hallussaan pitävä JVG teki historiaa keräämällä ennätysyleisön vappuaattona 30. huhtikuuta järjestetylle virtuaaliselle live-keikalleen. Virtuaaliteknologiaan erikoistuneen Zoanin, Helsingin kaupungin ja Fullsteam Agencyn yhdessä järjestämää live-konserttia seurasi vappuaattona arviolta vähintään 13% suomalaisista eli ennätykselliset 700 000 katselijaa, ja lisäksi jälkikäteen tallenteen katsoi vappuviikonlopun aikana arviolta noin 225 000-päinen yleisö. Kun mukaan lasketaan konserttia hetkellisesti näyttäneet medialähetykset kuten MTV:n uutiset, tavoitti virtuaalikeikka kaiken kaikkiaan yhteensä yli 1 400 000 katsojaa eli noin 24% suomalaisista.

”Oli upeaa olla mukana toteuttamassa tätä poikkeuksellista konserttielämystä, joka jälleen kerran näytti, kuinka suuri voima live-musiikilla on liikuttaa ihmisiä. Artisti ja tapahtuman koko tuotantotiimi heittäytyivät täysillä mukaan tässä poikkeustilanteessa, ja tiiviin yhteistyön tuloksena syntyi maailmanluokan virtuaalinen tapahtuma”, Fullsteam Agencyn toimitusjohtaja Tuomo Tähtinen iloitsee.

Konsertti onnistui hurmaamaan katsojat ja sosiaalinen media täyttyi tuhansista ylistävistä viesteistä. Helsingin Sanomien arviossaan kriitikko Oskari Onninen kehui virtuaalikonserttia liikuttavan hyväksi verraten sitä Cheekin stadionkonserttiin merkkipaaluna, joka muistetaan.

”Helsinkiläisillä on sukupolvien mittaisia vappuperinteitä, joiden myötä kokoonnutaan suuriksi seurueiksi keskustaan, puistopiknikeille ja ravintoloihin. Yhteistyömme Fullsteamin ja Zoanin kanssa antoi meille mahdollisuuden luoda ainutlaatuinen virtuaalinen kokemus, joka säilytti etävapun vietossakin yhteisöllisiä elementtejä. Olemme erittäin iloisia siitä, miten hienosti tämä uusi tapahtumatyyppi otettiin yleisössä vastaan. Konsertti toimi samalla yhtenä keinona pitää Helsingin ydinkeskusta tyhjänä vappukokoontumisista, ja myös siinä onnistuttiin erinomaisesti”, pormestari  Jan Vapaavuori toteaa.

Myös Helsingin muu digitaalinen ohjelma vappuaattona sai runsaasti yleisöä. Esimerkiksi a cappella -yhtye Club for Fiven konserttia Savoy-teatterissa seurasi kaikkiaan noin 17 500 katsojaa.

Tämä oli meille kaikille erilainen vappu, jolloin emme voineet kerääntyä tuttujen vappuperinteiden ääreen, Mantan lakitukseen ja Kaivopuistoon tai Kaisaniemen puistoon piknikille. Helsingin kaupunki halusi kuitenkin tuoda vapputunnelmaa ja iloa etävapun viettoon kotona, ja on hienoa, että kaupunkilaiset ottivat etävapun omakseen, eikä suurempia kokoontumisia kaupungilla ollut. Kiitos jokaiselle etävapun viettäjälle sekä niille lukuisille tahoille, jotka tämän kokemuksen mahdollistivat”, toteaa pormestari Jan Vapaavuori

Helsingin poliisi tiedotti vapun vieton sujuneen poikkeuksellisen rauhallisesti. Vappuaattona Kauppatorilla tai Esplanadilla ei ollut väkijoukkoja. Myös vappupäivä sujui rauhallisesti, eikä Helsingin Ullanlinnanmäelle tai Kaivopuistoon ollut kokoontunut isompia piknik-seurueita.

JVG - Ikuinen vappu -konsertin virtuaalinen live-tuotanto Zoanin kehittämällä Burst Live -alustalla edustaa maailmanlaajuisestikin uraauurtavaa teknologiaa. Tekninen toteutus loi katsojille mahdollisuuden olla reaaliaikaisesti vuorovaikutuksessa artistien ja yleisön kanssa virtuaalisten avatar-hahmojen kautta. Käyttäjät painoivat emojeita ja suosionosoituksia synnyttäneitä interaktionappeja yli 10 miljoonaa kertaa tunnin mittaisen konsertin aikana. ”Kymmenen vuoden ura takana ja tuntuu että kaikki on koettu, ainakin täällä Suomessa. Mutta nyt jotenkin tuntui, että tehtiin jotain niin isoa, mitä ei ois voinu edes kuvitella vuosi sitten. Tää on meille varmasti isoin kokemus, vaikka me ollaan päästy kokeen isoja asioita”, JVG summasi pioneerikokemustaan keikan jälkeen.  

Konserttia oli mahdollistamassa myös OnePlus, Marli Juissi, Isey Skyr, PME Records, Evermade, Livetek, HÖG, Iconics ja Amazon Web Services. 

Vappupäivänä Helsingin kaupungin etävapun ohjelma jatkui Helsinki-kanavalla

Vappua vietetään etänä, kaupunki tarjoaa virtuaaliviihdykettä - kooste kaupungin palveluista

Kuva: Zoan Oy

Uutinen julkaistu 1.5. ja päivitetty päivitetyillä luvuilla 4.5.