Future City Challenge -voittajatiimi Heads’nTails tarjoaa ratkaisua koulujen sisäilmaongelman hallintaan. Kuvassa Antti Ryysy (vas.), Tuukka Martikainen ja Kari Lehtomaa. Lisäksi tiimiin kuuluivat Jussi Nikki ja Olli Paavola. (Kuva: IBM)

Future City Challenge -kisan voittoratkaisu keskittyi sisäilman laadun mittaamiseen

Future City Challenge -haastekilpailun tavoitteena oli löytää innovatiivisia ratkaisuja ja sovelluksia kaupunkilaisten arkipäivää helpottamaan hyödyntäen IoT-teknologiaa. Kilpailu oli suunnattu yrityksille, startupeille ja opiskelijoille. Kisan järjestivät IBM, Digita ja Etteplan yhdessä Helsingin, Espoon, Vantaan, Oulun, Jyväskylän ja Tampereen kanssa.
 
Mukana olleet kaupungit esittelivät useita tosielämän haasteita joukkueille ratkottavaksi. Kaikista kilpailutöistä viimeiselle kierrokselle valittiin mukaan kolme parasta. Voittajaksi Helsingin kaupungintalolla 14. helmikuuta järjestetyssä tapahtumassa valittiin Heads’nTails-tiimi, joka tarjoaa ratkaisua koulujen sisäilmaongelman hallintaan. Voittaja valittiin kaupunkien elinkeinojohtajien muodostaman raadin yksimielisellä päätöksellä.

Helsinki palkitsi lisäksi kolme ratkaisua

Muiden kaupunkien tapaan Helsinki palkitsi omia kisahaasteitaan ratkoneista tiimeistä kolme. Parhaimmaksi arvioitiin ulkoilman laatua ja muuta ympäristödataa kaupunkipyörien avulla mittaava Team DigiaSensen kilpailutyö. Voittaneen ehdotuksen takana on Digian kehittäjätiimi.

Digian API-tiimin vetäjä, palvelumuotoilija Suna Koljonen kertoi, että kilpailutyön ideaan päädyttiin, koska ideaa tuki vahvasti Digian henkilöstö ja siihen liittyy keskeisesti terveys- ja hyvinvointiaspekti. Teemaltaan työ sopii myös kaupungin strategiaan, jonka ytimessä on kehittää pyöräilyä yhtenä joukkoliikenteen välineenä. Koljonen toivoo lisäksi, että konseptia päästäisiin pilotoimaan. "Palvelulle on varmasti kysyntää ja tarvetta, jotta parempaa tietoa ilmanlaadusta olisi saatavilla", Koljonen tiivistää.

Toiseksi sijoittunut Team SLK – Air Watch tarjosi ratkaisua luokkahuoneiden sisäilman mittaamiseen. Tiimin muodostavat Suomen liikemiesten kauppaopiston opiskelijat. Kolmantena palkittiin Team Foodgrid, joka tarjosi ratkaisua kaupunkiviljelyn lisäämiseen erityisesti tiheästi asutuissa kaupungeissa. Tiimiin kuului joukko kansainvälisiä tohtoriopiskelijoita.
 
Ilmanlaatua mittaavat ja avointa dataa hyödyntävät sovellukset liittyvät suoraan Forum Virium Helsingin IoT-ohjelmaan, joka kehittää datankeruutapoja Helsingissä. Ohjelman tavoitteena on IoT-teknologiaa hyödyntäen tarjota yritysten ja koko kaupunkiyhteisön käyttöön sen tarvitsemaa reaaliaikaista ja tarkempaa dataa niin palvelukehitykseen kuin päätöksentekoonkin. Ohjelma luo edellytyksiä avoimen IoT-ekosysteemin rakentumiselle esimerkiksi edistämällä yhteentoimivuutta ja tarjoamalla yrityksille rahoitushakuja. 
 
Forum Virium Helsingistä olivat Future City Challenge -tiimejä sparraamassa ja kilpailutöitä arvioimassa projektipäällikkö Kaisa Sibelius ja Digitaalisen Helsingin ohjelmapäällikkö Ville Meloni. Elinkeinojohtajien muodostaman raadin yksimieliseen päätökseen vaikutti erityisesti se, että sisäilmaongelmista kärsii suuri joukko kaupunkilaisia, koululaisia ja koulujen henkilökuntaa. Helsingistä raadissa oli elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, Espoosta elinkeinojohtaja Tuula Antola ja Vantaalta elinkeinojohtaja Jose Valanta.


Katso voittajatiimien ratkaisujen videoesittelyt

Team Heads'nTails

Helsingin palkitsemat:

Team DigiaSense

Team SLK – Air Watch

Team Foodgrid


Kaupunkien valitsemat voittajat

Helsinki: Team DigiaSense, Team SLK – Air Watch ja Team Foodgrid
Espoo: Team Heads’nTails ja Team AsiaHound
Jyväskylä: Team LORIOTs
Oulu: Team Kielo Innovators
Tampere: Team Ryhmä Rämä ja kunniamaininta Team HAMK/Enermix


Sosiaalisessa mediassa
#FutureCityFi

 
Lisätietoja

Future City Challenge 2018
Forum Virium

JAA