Havainnekuva: L-Arkkitehdit Oy

Euroopan kemikaalivirasto muuttaa Telakkarantaan

Vuodesta 2007 saakka Helsingissä toiminut Euroopan kemikaalivirasto, ECHA (European Chemicals Agency), muuttaa vuoden 2020 alussa uusiin tiloihin Telakkarantaan. Virasto sijaitsee tällä hetkellä Helsingin Annankadulla.

ECHA ja Skanska ovat tänään 4. joulukuuta allekirjoittaneet uusien tilojen vuokraamista koskevan sopimuksen. ECHAn kahdeksankerroksinen toimitalo tulee osoitteeseen Telakkakatu 6, aivan Telakkarannan alueen sydämeen. Uudisrakennuksen osaksi ja sen sisälle jää vanha punatiilinen puutyöpajarakennus, jonka ulkovaippa on suojeltu. Lisäksi vieressä sijaitseva suojeltu vanha konepajarakennus uudistetaan täysin, ja siihen toteutetaan kokous- ja tapahtumakeskus. Kahden rakennuksen välille tulee kulkuyhteys. Rakennuskokonaisuuteen tulee kaikkiaan noin 17 500 neliötä vuokrattavaa tilaa.

Telakkarannan tonttialueet omistava Skanska on kehittänyt Telakkarannan aluetta yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa vuodesta 2006 lähtien.

"Olen iloinen voidessani allekirjoittaa sopimuksen uusista ja inspiroivista tiloista ECHAn käyttöön. On hienoa, että EU-virastona voimme osallistua Helsingin keskustan historiallisen teollisuusalueen kehittämiseen. Tämä on aidosti eurooppalainen hanke, jonka suunnittelussa, johtamisessa ja rakentamisessa on mukana asiantuntijoita useista Euroopan maista", sanoo Geert Dancet, ECHAn pääjohtaja.

”Olen erittäin tyytyväinen siihen, että ECHA valitsi monista vaihtoehdoista juuri meidät uusien toimitilojensa toteuttajaksi. Hanke osoittaa, että meille on kiistatonta kilpailuetua siitä, että voimme itse toimia tämän kokoluokan hankkeissa sekä sijoittajana että toteuttajana”, sanoo Skanska Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti.

”Tilahankkeen osalta ECHA:n ja kaupungin välillä on tiivis vuoropuhelu, jolla pyrimme varmistamaan sujuvan siirtymän ja toiminnan jatkuvuuden. ECHAn toimitilahanke käynnistää koko Telakkarannan alueen uudistushankkeen rakentamisvaiheen, jonka kautta viimeinen Helsingin kantakaupungissa sijaitseva vanha teollisuusalue kokee muodonmuutoksen asumisen, liiketoiminnan ja kaupunkikulttuurin käyttöön”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Euroopan kemikaalivirasto on Euroopan Unionin virasto, joka vastaa EU:n kemikaalilainsäädännön täytäntöönpanosta. ECHAn työ auttaa varmistamaan, että kemikaaleja käytetään turvallisesti ja että ihmisten terveyttä ja ympäristöä suojellaan samalla kun Euroopan teollisuuden kilpailukykyä vahvistetaan. ECHA on yksi suurimmista Euroopan Unionin virastoista, ja sen henkilöstö edustaa 26 EU-kansallisuutta.

ECHA työllistää noin 650 asiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa. Perheineen he muodostavat ison ulkomaalaisyhteisön Helsingissä. ECHA tuo omalta osaltaan arvokasta tietoa Helsingin kansainvälistymisen ja muualta muuttaneiden asettautumisen ja arjen sujuvuuden näkökulmasta.

ECHA on Helsingille tärkeä myös elinkeinokehityksen näkökulmasta. ECHA tuo Helsinkiin mukanaan myös paljon muuta alaan liittyvää toimintaa. Viraston järjestämissä tapahtumissa vierailee vuosittain yli 12 000 kävijää.

ECHA 
Telakkaranta Uutta Helsinkiä -sivuilla
Telakkaranta Skanskan sivuilla