Kuva: Karl Greif

Ensimmäinen drooniturnaus Suomessa vauhdittaa globaalia kasvualaa

Kauko-ohjattavien ilma-alusten eli droonien hyödyntäminen teollisuuden ja liike-elämän eri osa-alueilla sekä yhteiskunnan toimintojen tukena kasvaa voimakkaasti. Suomessa kesällä 2019 järjestettävässä ennennäkemättömän laajassa droonikilpailussa houkutellaan uusia toimijoita alalle, tavoitellaan innovaatioita ja esitellään droonien mahdollisuuksia.

Drone Tournament 2019 -kilpailuun odotetaan noin 50 joukkuetta ympäri maailman ottamaan toisistaan mittaa haasteissa, joista osa painottuu droonien avulla suoritettavien tehtävien ratkaisuun ja osa ohjelmistokehitykseen. Järjestelyistä vastaava Ultrahack on jo järjestänyt vuonna 2017 Lapissa maailman ensimmäisen drooneja arktisella alueella hyödyntäneen innovaatiokilpailun Aurora Arctic Drone Hackathonin.

– Uusimpien markkinatutkimusten mukaan globaalien droonipalvelumarkkinoiden arvioidaan vähintään kymmenkertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana nykyisestä noin neljästä miljardista eurosta. Droonit ovat mullistamassa niin kaupan, logistiikan, maa- ja metsätalouden kuin tutkimukseen ja turvallisuuteen liittyvien alojen toimintaa. Uskomme tällaisen kilpailun toimivan loistavana välineenä uusien ratkaisujen kehittämisessä ja ennakkoluuloton suomalainen innovaatioekosysteemi tarjoaa sille mainiot puitteet, toteaa Ultrahackin toimitusjohtaja Mikko Järvilehto.

Kilpailu huipentuu Helsingin kansalaistorille ja keskustakirjasto Oodiin 5. syyskuuta

Kilpailu käynnistyi hakemus- ja esikilpailuvaiheella 1. kesäkuuta ja huipentuu Helsingin, Espoon ja Vihdin alueella toteutettavaan finaalitapahtumaan 2.-5. syyskuuta. Yleisölle avoin kilpailun huipennus järjestetään keskustakirjasto Oodissa ja kansalaistorilla 5.9.2019.

Ultrahack kutsuu kaikki Drone Tournamentista kiinnostuneet myös Drones, Grill and Chill -ennakkotapahtumaan 28.6. Otaniemeen. Kilpailutehtäviin voi tulla tutustumaan rennoissa tunnelmissa.

Dronet älykaupunkien apuna

Kilpailussa on seitsemän sarjaa, joissa kaikissa on omat yhteistyökumppaninsa, palkitsemiskriteerinsä ja tuomarinsa.

Helsingin kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Toxic Waste Problem -haasteessa tehtävänä on droonin avulla tunnistaa ja dokumentoida kaupungin edustan merialueen jäte-esiintymiä. Espoon kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Building Care -tehtävässä kartoitetaan rakennusten kattojen kunnossapitotarvetta droonien avulla.

VTT:n Extreme Conditions -sarjassa punnitaan droonien suorituskyky ja akun kesto sekä kylmissä että pilvimäisissä talviolosuhteissa, jotka voidaan luoda VTT:n pakkashuoneeseen ja sen jäätävään tuulitunneliin.

Poliisin sekä Länsi-Uudenmaan ja Kymenlaakson pelastuslaitosten Emergency Response -yhteishaasteessa kehitetään tapoja hyödyntää turvallisella tavalla drooneja liikenneonnettomuuksien yhteydessä erityisesti oleellisen tiedon välittämiseksi viranomaisille.  

Ilmatieteen laitoksen Fly High and Back -haasteessa kilpailijoiden on pystyttävä operoimaan droonilla turvallisesti mahdollisimman korkealla ja pitkään, keräten samalla olosuhdetietoa ilmakehästä.

Tehokkaampaa maataloutta ja luonnonvarojen hallintaa

Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Maanmittauslaitoksen Flowering Forest -haasteessa tehtävänä on selvittää hehtaarin laajuista metsäaluetta koskevasta data-aineistosta kuusen kukkien esiintyvyys ja arvioida alueella esiintyvien puiden kuntoa. Samojen toimijoiden Count the Grass -haasteessa arvioidaan ja kartoitetaan droonin avulla tietyn alueen heinäsatoa.

– Drooneilla tehtävällä kaukokartoituksella on suuri potentiaali tehostaa ja automatisoida maataloutta. Count the Grass -haasteessa kilpailijoiden pitää pystyä määrittämään nurmisadon määrä. Tehokkuuden kannalta olennaista on määrittää sadon vaihtelu nopeasti ja tarkasti myös pellon eri osissa, kertoo tutkimuspäällikkö Eija Honkavaara Maanmittauslaitoksesta.

Muut yhteistyökumppanit edellä mainittujen lisäksi ovat Business Finland, Infradex, UAS Centre Finland, RPAS Finland RY, DJI, Dronefactory, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, Maaseutuverkosto ja Helsingin yliopisto.                     

Tutustu kilpailuun osoitteessa www.dronetournament.org. Ilmoittaudu ennakkotapahtumaan tästä linkistä.

JAA