Ensimmäinen Nordic CityMaking Week ylitti osallistujaodotukset ja käynnisti uuden kansainvälisen kaupunkiliikkeen

Nordic CityMaking Week - Downtown Helsinki 17.9.2020

Syyskuun puolivälissä Helsingissä ja Vantaalla järjestetty uusi kaupunkikehittämisen tapahtuma Nordic CityMaking Week käynnisti liikkeen vahvistamaan ”pohjoista näkökulmaa” kansainvälisessä keskustelussa kestävistä, houkuttelevista ja demokraattisista kaupungeista sekä saamaan aikaan lisää vuorovaikutusta pohjoismaalaisten, Baltian maiden ja pohjoiseurooppalaisten kaupunkikehittäjien kesken.

Festivaalin osallistujat laativat yhdessä Nordic CityMakingin manifestin, jossa otetaan kantaa moniäänisen ja tasa-arvoisen kaupunkikehittämisen puolesta.

Viikon seminaarien ja työpajojen puhujavieraina oli yli 40 kaupunkien huippuosaajaa 20 eri maasta – heidän joukossaan Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kaikki Nordic CityMaking Weekin tapahtumat olivat maksuttomia.

Koronarajoitusten vuoksi ohjelma toteutettiin hybridimallilla, jossa kansainväliset asiantuntijat osallistuivat pääosin verkon välityksellä, ja paikalliset toimijat kokoontuivat turvavälein fyysisissä paikoissa.

Toteutustapa osoittautui onnistuneeksi, sillä järjestäjien asettama yleisötavoite kaksinkertaistui: verkon kautta mukaan liittyi yli 1500 osallistujaa – suurin osa heistä Pohjoismaista ja Pohjois-Euroopasta mutta myös kauempaa Aasian ja Afrikan maista.

”Erityisen iloisia olemme siitä, että keskustelut niin paikan päällä kuin verkon chateissa olivat hyvin aktiivisia”, Nordic CityMaking Weekin ohjelmajohtaja Katja Lindroos Urban Practicesta sanoo. ”Vaikka rajat maiden välillä menisivät kiinni, rajat vuorovaikutukselle voi pitää auki. Kaupunkien kysymykset eivät ole kadonneet mihinkään, ja erilaisten ideoiden ja kokemusten jakamista tarvitaan entistäkin enemmän.”

Ensimmäisen NCM Weekin isäntäkaupunkeja olivat Helsingin kaupunki ja Vantaan kaupunki sekä pääyhteistyökumppaneita KONE ja NCC. Seuraavaa Nordic CityMaking -tapahtumaa suunnitellaan parhaillaan Tukholmaan.

Paikallista moniäänisyyttä ja polttavan ajankohtaista kaupunkikeskustelua

Ensimmäisen Nordic CityMaking Weekin ohjelman teemoja olivat kestävän ja hiilineutraalin kaupungin rakentaminen, placemaking eli yhteisölähtöinen kaupunkikehittäminen, houkuttelevuuden ja elinvoiman vahvistaminen, creative bureaucracy eli mahdollistava hallinto ja kaikkien kaupunkilaisten osallisuus.

Nordic CityMaking Week uudisti perinteistä konferenssia ja ammattilaistapahtumaa viemällä ajankohtaiset aiheet kirjaimellisesti kentälle paikallisten toimijoiden keskelle. Paikkoina olivat Aviapolis ja Myyrmäki Vantaalta sekä ydinkeskusta ja Itäkeskus Helsingistä.

Viikon avausseminaari lähetettiin verkon yli Hanaholmenista Espoosta, ja päätös järjestettiin Helsingin Kaupunkiympäristön uudesta toimitalosta

Kalasatamasta: näissä puhujina olivat muun muassa. norjalaisen Snøhetta-arkkitehtitoimiston osakas Jenny Osuldsen, Jeff Risom tanskalaisesta Gehl Architects -toimistosta, Tukholman kaupunginvaltuutettu ja entinen apulaiskaupunginjohtaja Fredrik Lindstål, KONE Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Karla Lindahl, yksikönjohtaja Teemu Rämö NCC:ltä, TkT ja arkkitehti Aija Staffans Aalto Living+ Platformista, apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand ja kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine Vantaan kaupungilta sekä strategiajohtaja Markus Kühn ja designjohtaja Hanna Harris Helsingin kaupungilta.

Korona-aika on haastanut kaupunkeja monin tavoin, ja polttaviin kysymyksiin tartuttiin viikon aikana rohkeasti. Aviapolisissa järjestetyssä Future-Proof City pohdittiin täkäläisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden alustamina, miten yllättävien muutosten keskellä rakennetaan kestävää kaupunkia. Mukana olivat muun muassa projektijohtaja Arja Lukin Vantaan kaupungilta, paikkalähtöisen kaupunkikehittämisen asiantuntija Hans Karssenberg STIPOsta Alankomaista, arkkitehti Martin Arfalk Mandaworks-toimistosta Ruotsista ja kaupunkiajattelija Charles Landry Isosta-Britanniasta.

Julkisuudessa paljon esillä ollut Helsingin ydinkeskustan elinvoima taas oli aiheena Downtown Helsinki -seminaarissa, johon kokoontuivat politiikan, kaupan, kiinteistökehittämisen, ravintola- ja hotellitoimialan sekä kulttuurin huippuasiantuntijat – heidän joukossaan apulaispormestari Anni Sinnemäki, Tiina Pasuri Helsingin seudun kauppakamarista, kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen Ilmariselta, päätoimittaja Eeropekka Rislakki ja Allas Sea Pool -hankkeen vetäjä Raoul Grünstein sekä kansainvälisinä puheenvuoroina kansainvälisen Future Place Leadership -toimiston Pärtel-Peeter Pere Virosta ja Göteborgissa uutta keskustakehityshanketta luotsaava Soumia El Ghazouani NCC:ltä.

Myös urbaanin yöelämän tulevaisuus puhutti: Helsingin kaupungin yöluotsin Salla Valliuksen vetämään debattiin osallistuivat SDP:n, Vihreiden, Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja Vasemmistoliiton edustajat.

Viikko toimi myös käytännön kokeilujen alustana. Nordic CityMaking NOW -dialogeissa rakennettiin mallia, jolla kaikki osallistujat taustasta ja kielestä riippumatta pystyisivät osallistumaan mahdollisimman tasa-arvoisesti keskusteluun kaupungista. Myyrmäen Myyräncolo-yhteisötilassa ja Itäkeskuksen Puhoksen ravintola Kirkukissa järjestetyt kokeilut saivat kiittävää palautetta – jatkoa seuraa jo tämän vuoden puolella.

Yhdessä laadittu manifesti kaupungeille

Nordic CityMaking -liikkeen johtoajatuksena on rakentaa siltoja eri toimijoiden, kaupunkien ja maiden välille. ”CityMaking” tapahtuman nimessä tarkoittaa kaupunkikehittämistä, joka ottaa mukaan ammattilaisten lisäksi ruohonjuuritason toimijat.

Ensimmäinen Nordic CityMaking Week toteutettiin poikkisektoraalisella yhteistyömallilla, johon osallistui yli 20 eri organisaatiota kunnista yrityksiin ja yliopistoista järjestöihin. Siksi myös viikon lopuksi julkistettu Nordic CityMaking -liikkeen manifesti tehtiin yhteistyöllä. Sen laatimiseen osallistui kansainvälinen yhteisö Nordic Citymakers -Facebook-ryhmän kautta ja kymmeniä kaupunkikehittämisen opiskelijoita.

Manifestin pääviestiksi nousi vetoomus tasa-arvoisuuden ja moniäänisyyden vahvistamisesta ja erityisesti lasten ja nuorten äänen kuulemisesta, kun tulevaisuuden kaupunkeja suunnitellaan ja tehdään.

Manifesti on julkaistu kokonaisuudessaan nordiccitymaking.fi -sivustolla, ja sen pohjalta toteutetaan myöhemmin tänä vuonna ulos tuleva dokumenttifilmi.

Nordic CityMaking Week - New Agenda for Nordic Cities 18.9.2020

Nordic CityMaking Week