Suoraan sisältöön
A A A
Sofiankatu. Lauri Rotko

Helsingissä oli ennätysmäärä matkailijoiden yöpymisiä viime vuonna

Helsingissä laskettiin 3 576 800 rekisteröityä yöpymistä vuonna 2016. Vilkkaimmat matkailukuukaudet olivat heinäkuu ja elokuu. Yöpymisistä 54 prosenttia tuli ulkomailta.

Matkailijoiden rekisteröidyt yöpymiset Helsingissä lisääntyivät viime vuonna 3,3 prosenttia edellisvuodesta. Lähes 3,6 miljoonaa yöpymistä on uusi ennätys. Kasvu ulkomailta oli 4,2 prosenttia ja kotimaasta 2,3 prosenttia. Joulukuussa yöpymisten kasvu oli 2,2 prosenttia.

Viime vuoden yöpymisistä 54 prosenttia tuli ulkomailta. Suurimmat lähtömaat olivat järjestyksessä Saksa, Ruotsi, USA, Venäjä, Iso-Britannia, Japani ja Kiina. Eniten määrällistä kasvua saatiin USA:sta, noin 17 000 yöpymisvuorokautta enemmän kuin vuonna 2015. Seuraavaksi eniten kasvua tuli Japanista, Kiinasta, Espanjasta ja Ruotsista. Yöpymiset Venäjältä vähenivät edelleen 8 prosenttia, vaikka käänne kasvuun alkoi syyskuussa. Venäjä putosi lähtömaiden listalla toiselta sijalta neljänneksi.

Japani on edelleen vahva ja kasvava markkina-alue Helsingille. 62 prosenttia kaikista japanilaisten yöpymisistä Suomessa on Helsingissä. Kasvua tuli 5 prosenttia, kun useimmissa muissa Euroopan matkailukaupungeissa suunta on ollut laskeva jo usean vuoden ajan. Kiinalaisten yöpymisistä vain 39 prosenttia jää Helsinkiin, mutta koko pääkaupunkiseudun osuus on jo 68 prosenttia, sillä Vantaan lentokenttähotelleissa yöpyy paljon kiinalaisia StopOver-matkailijoita.

Työhön liittyvä matkailu kasvoi viime vuonna enemmän kuin vapaa-ajan matkailu, jonka osuus kaikista yöpymisistä oli 51 prosenttia.

Hotellihuoneiden määrä Helsingissä lisääntyi vuoden mittaan 750 huoneella ja keskimääräinen käyttöaste oli 72 prosenttia.

Tapahtumien vuosi 2017

Helsingin kaupunki juhlii Suomen itsenäisyyden juhlavuotta yhteensä yli 50 ohjelmahankkeella ja sadoilla yksittäisillä tapahtumilla. Lisäksi Helsinki toimii useiden suurtapahtumien näyttämönä vuonna 2017.

Yleisömagneetteja ovat muun muassa Taitoluistelun MM-kisat maalis-huhtikuun vaihteessa, ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja 2017 toukokuussa, kaksipäiväinen Helsinki-päivä (11.6. ja 12.6.) ja Flow Festival elokuussa.

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on myöntänyt vuonna 2017 Suomelle yhden koripallon Euroopan mestaruuskilpailujen alkulohkoista. Se pelataan yli 13 000 katsojaa vetävällä Hartwall Areenalla syyskuussa 2017. Kisaisännyyden Suomi jakaa Israelin, Romanian ja Turkin kanssa.

Kongressipuolella tapahtuu

Helsingissä pidetään lukuisia isoja kongresseja vuonna 2017. Kesäkuussa järjestettävään European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress EAACI -kongressiin odotetaan jopa 8000 vierasta ja 7th World Glaucoma Congress – WGC 2017 -kongressiin 3000 vierasta.

Elokuussa kongressipuolella isoimmat tapahtumat ovat Worldcon – World Science Fiction Society, World Science Fiction Convention 2017, jonne on tulossa noin 3000 vierasta, sekä AMEE – Annual Conference of the Association for Medical Education in Europe, jonne odotetaan lähes 4000 vierasta.

Lisää aiheesta:

Tiedote

Visit Helsinki

Helsingin matkailutilastot

JAA