Scandic Grand Central Helsinki hotellin ala-aula.

Eliel Saarisen ikoniselle rautatieasemalle avautui tänään uusi hotelli

Keskellä poikkeuksellista pandemia-aikaa Helsingin paraatipaikalle avautui tänään uusi hotelli. Scandic Grand Central Helsinki sijaitsee Helsingin rautatieasemalla Eliel Saarisen yli sata vuotta sitten suunnittelemassa vanhassa jugendrakennuksessa.

Uuden hotellin perinteisessä avausseremoniassa nauhan leikkasivat pormestari Jan Vapaavuori ja Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

  Scandic Grand Central on nähtävyys ja matkakohde jo itsessään, sanoo Käyhkö. Olemme ylpeiltä siitä, että olemme avanneet tämän huikean hotellin valtakunnan keskeisemmälle paikalle.

Myös pormestari Vapaavuori iloitsi upean arvorakennuksen saamasta uudesta tehtävästä:

Meidän tehtävämme ei ole synnyttää valmista kaupunkia, vaan huolehtia tästä yhteisöstä mahdollisimman hyvin omalla vahtivuorollamme, jotta seuraavilla sukupolvilla on mahdollisuus luoda taas sellaista Helsinkiä, joka on heille parasta mahdollista. Tämän äärellä olemme nytkin, kun vuonna 1909 valmistunut, monia vaiheita ja aikoja nähnyt rakennus avautuu taas uuteen ajanjaksoon, täynnä ihmisiä ja elämää. En osaa kuvitella parempaa käyttöä tälle helmelle Helsingin sydämessä.

Rautatiehallituksen hallintorakennus, eli VR:n entiset pääkonttoritilat, valmistui vuonna 1909. Tilat vapautuivat VR Groupin käytöstä, kun yhtiö siirsi pääkonttorinsa toiminnot Länsi-Pasilaan.

Hotellissa on 491 huonetta ja sen käytävä on jopa 159 metriä pitkä. Hotellihuoneista voi nähdä muun muassa Kansallisteatterin, Ateneumin, asemalaiturin tai Kaisaniemen puiston. Rakennuksen alkuperäisessä osassa on hotellihuoneita ja kokoustiloja. Osasta hotellin uudisosan ikkunoita näkyy puolestaan ratapihaa, Pasilan tornitalot ja Linnanmäki. Hotellina rautatiehallituksen toimistotilat ovat nyt ensimmäistä kertaa laajemman yleisön nähtävillä.

Matkailussa on jo useamman vuoden ajan näkynyt lisääntynyt kiinnostus paikallisuuteen ja aitouteen. Sen sijaan että matkailijat hakisivat vain yösijaa, joka on kaikkialla maailmassa samanlainen, haetaan nyt yöpymisenkin osalta jonkinlaista elämystä. Scandic Grand Central on erinomainen lisäys Helsingin hotellitarjontaan. Hotellin remontissa on kunnioitettu upealla tavalla Eliel Saarisen suunnittelemaa kokonaisuutta. Hotelli on jo itsessään matkan arvoinen, kertoo erityissuunnittelija Jukka Punamäki Helsingin kaupungin matkailusta.

- Toivon, varsinkin nyt kun ulkomaiset matkailijat loistavat poissaolollaan, että helsinkiläiset ja suomalaiset tulisivat tutustumaan tähän Helsingin matkailun uuteen helmeen. On selvää, että kun kansainvälinen matkustus jossain vaiheessa palautuu, tarvitsevat matkakohteet jotain uutta ja merkityksellistä pärjätäkseen kilpailussa. Helsingille onkin todella tärkeää kytkeytyä vahvasti omaan historiaan ja identiteettiin. Tästä Scandic Grand Central on oiva esimerkki, Punamäki kiittää.

On fantastista, että vuosien suunnittelu- ja rakennusprojekti yhdessä maamme historiallisimmissa rakennuksista ja Helsingin maamerkeistä saadaan päätökseen ja tämä uniikki hotelli avautuu vieraille ja paikallisille, iloitsee toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Lisää aiheesta:

Scandic hotellit tiedote

Kuva: Scandic hotels