HIMSS & Health 2.0 European Conference -tapahtuman messuosasto Messukeskuksessa. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Digitaalisen terveysalan huipputapahtuma nosti esiin Helsingin vahvuuksia

Digitaalisen terveydenhuollon kansainvälinen huomio keskittyi Helsinkiin kolmen päivän ajan 11.–13. kesäkuuta 2019, kun Helsinki isännöi alan huipputapahtumaa HIMSS & Health 2.0 European Conferencea. Helsingin valinta ensimmäistä kertaa tapahtuman isäntäkaupungiksi on itsessään osoitus Suomen vahvuuksista terveydenhuollon innovaatioiden kehittämisessä. Samat vahvuudet heijastavat myös koko terveydenhuollon tulevaisuutta.

HIMSSin myötä Messukeskukseen kokoontui lähes 3 000 asiantuntijaa keskustelemaan uusimmista kehitysaskelista terveydenhuollossa sekä pohtimaan life science- ja terveysteknologia-alan tulevaisuutta. Suomi-paviljonki oli tapahtuman suurin maaosasto noin 80 suomalaisen näytteilleasettajan voimin. Paviljonki tarjosi kattavan läpileikkauksen Suomen life science- ja terveysteknologia-alan huippuosaamisesta.

Suomi-paviljonki. (Kuva Ilkka Ranta-aho)

Suomi-paviljonki HIMSS-tapahtumassa Helsingissä. 

Suomi-paviljongissa korostettiin suomalaisen osaamisen keskeistä asemaa tapahtuman pääteemoissa: sosiaali- ja terveydenhuollon integrointi, kotihoidon kysymykset, datan liikkuvuuden edistäminen turvallisesti, eettisesti ja tehokkaasti, tekoälyn käyttö ja avoimen innovaation haasteet ja mahdollisuudet.

”Suomella on hyvät mahdollisuudet olla avaintoimija tulevaisuuden terveydenhuollossa”, kommentoi yhdysvaltalainen tapahtumavieras Patrick Loerch, Ph.D. Hän edustaa lääkealan yrityksen Janssenin yrityskiihdyttämöä World Without Disease Acceleratoria. Janssen on osa yhdysvaltalaista monikansallista Johnson & Johnson -konsernia.

Patrick Loerch, Ph.D, VP, Global Head Data Sciences & Prevention Biomarkers, Janssen. Kuva: Ilkka Ranta-aho

Patrick Loerch, Ph.D, VP, Global Head Data Sciences & Prevention Biomarkers, World Without Disease Accelerator, Janssen

Terveydenhuollon tulevaisuus

Loerch – titteliltään Vice President and Global Head Data Sciences & Prevention Biomarkers – kuvailee järjestönsä näkemystä terveysalan tulevaisuudesta seuraavasti:

”Terveydenhuolto tulee kehittymään nopeasti, ja sitä vauhdittaa sekä kehittyvä ymmärrys sairauksista että datatieteen ja uusien teknologioiden soveltaminen ja integraatio. Janssenin yrityskiihdyttämössä World Without Disease Acceleratorissa siirrymme nykyisestä sairauksiin keskittyvästä hoidosta tulevaisuuden terveydenhuollon ajatusmalliin, jossa keskitytään terveyttä ylläpitäviin ratkaisuihin.”

”Meidän näkemyksemme mukaan tärkeintä on yhteistyö life science -ekosysteemin sisällä – toisin sanoen yhteistyö potilaiden, lääkäreiden, teollisuuden, yliopistojen, teknologiatoimittajien, viranomaisten ja maksajien välillä – sekä sitoutuminen muutosinnovaatioiden kiihdyttämiseen ja tuottamiseen sairauksien estämiseksi, pysäyttämiseksi ja parantamiseksi.”

”Me katsomme että tekoälyn soveltaminen on perustava osa tätä sitoutumista. Tekoälyllä on paljon annettavaa alalle, ja se edustaa tärkeää ja perustavaa osaa työtämme Janssenilla.”

Helsingin asema terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä vakiintuu

Health Capital Helsinki -allianssin jäseniin kuuluvat Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen keskussairaala tekivät yhteistyötä HIMSS-tapahtuman järjestämisessä ja olivat vahvasti esillä tapahtuman ohjelmassa ja näytteilleasettajina.

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva toteaa, että terveysala on kansainvälinen kasvuala ja terveysteknologia Suomen nopeimmin kasvava vientiala. ”Terveys- ja hyvinvointiala on kasvussa myös Helsingissä. Osallistuminen HIMSSiin on hyvä tapa tukea tätä kasvua.”

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva ja Health Capital Helsingin johtaja Juha Paakkola. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva ja Health Capital Helsingin johtaja Juha Paakkola.

Helsinki on tapahtuman isäntäkaupunki myös vuosina 2020 ja 2021.

”HIMSS vahvistaa Helsingin terveyden ja hyvinvoinnin brändiä monella tapaa”, Rinkineva jatkaa.

”Se, että pystymme kokoamaan näin suuren alan tapahtuman, vahvistaa imagoamme merkittävänä toimijana, ja se osoittaa että Helsingistä on kehittymässä huomattava terveysteknologian ja -osaamisen keskus – todellinen Health Capital.”

”HIMSSin avulla voimme esitellä monia vahvuuksiamme mukaan lukien sosiaali- ja terveyspalveluiden hyvä integraatio sekä alan huippututkimuksen ja teknologian yhdistäminen.”

”Oli ilo nähdä tapahtuman korkea kävijämäärä, joka ylitti odotuksemme, ja tunnelma oli hyvä. Tapahtuman ansiosta Helsinki tulee hyötymään konkreettisesti uudesta kansainvälisestä liiketoiminnasta ja kumppanuuksista.”

”Terveysalan tulevaisuus tehdään Helsingissä”

Helsingin seudun elinkeinoyhtiö Helsinki Business Hub (HBH) esitteli HIMSS-tapahtumassa seudun vahvuuksia life science- ja terveysteknologia-alalla.

”Osallistuminen HIMSSiin on meille arvonmuodostuksen ja investointien kehittämisen väline”, sanoo HBH:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

”Pääviestimme on, että terveysalan tulevaisuus löytyy Helsingistä ja tehdään Helsingissä. Me perustamme väitteemme vahvoille argumenteille”, Niinikoski vakuuttaa.

”Ensinnäkin data on uusi kulta, ja sen arvo tulee kasvamaan edelleen. Suomi on teknologiavetoinen maa, joka on rakentanut IT-osaamista vuosikymmenien ajan. Nyt data-analytiikan ja tekoälyn vahvuudet yhdistyvät lääketieteen huippututkimukseen ja kliiniseen osaamiseen Suomessa ja tuottavat maailman johtavaa osaamista digitaalisessa terveydenhuollossa. Digitaalisen terveydenhuollon ratkaisut mahdollistavat proaktiivista, ennaltaehkäisevää ja räätälöityä terveydenhuoltoa, mikä on alan tulevaisuus.”

Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Helsinki Business Hubin toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski. 

Suomesta löytyy erityisiä vahvuuksia digitaalisen terveystiedon ja genomitiedon yhdistämisessä. Niinikoski mainitsee esimerkkinä Helsingin yliopiston FinnGen-tutkimushankkeen, jossa perimästä saatava tieto eli genomitieto yhdistetään kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä olevaan tietoon.

Niinikoski nostaa toisena esimerkkinä esille iCAN-tutkimushankkeen, joka yhdistää uudella tavalla täsmälääketiedettä sekä potilaiden digitaalisia terveys- ja elämäntapatietoja. iCAN nousee myös Helsingin yliopiston piiristä.

Niinikoski pohjusti vakuutustaan, että terveysalan tulevaisuus tehdään Helsingissä, vetämällä paneelikeskustelua digitaalisen kaksosen soveltamisesta terveydenhuollossa HIMSS-tapahtuman päänäyttämöllä. Viisi panelistia visioivat tämän terveydenhuollolle uuden käsitteen soveltamista potilaan näkökulmasta.

”Jos pystymme tuottamaan digitaalisen kaksosen ihmisestä, voimme saavuttaa suurta edistystä ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa”, Niinikoski kommentoi.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Marja-Liisa Niinikosken (oik.) vetämä paneeli digitaalisen kaksosen soveltamisesta terveydenhuollossa: (panelistit vasemmalta oikealle) Markus Leskinen, HUS, Juho Paaso, BC Platforms, Timo Miettinen, Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM), Patrick Loerch ja Jukka Lähesmaa, Sosiaali- ja terveysministeriö.

Suomen digitaalisen terveysosaamisen peruspilarit

Husin kehitysjohtaja Visa Honkanen kiersi intensiivisesti HIMSSin näyttelyaluetta ensimmäisenä näyttelypäivänä 12. kesäkuuta. Jälkikäteen hän kommentoi messuja kuin olisi ollut kampanjakiertueella: ”Me olemme kaikki markkinoijia. Meidän tulee esitellä osaamistamme, jotta autamme muita suomalaisia toimijoita eteenpäin. Husin osaamisen tulisi hyödyttää koko Suomea.”

Husin kehitysjohtaja Visa Honkanen. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Husin kehitysjohtaja Visa Honkanen.

Honkanen aloitti kiertueensa aamulla ottamalla vastaan HIMSSin digitaalisen terveydenhuollon palkinnon (HIMSS-Elsevier Digital Healthcare Award for Outstanding ICT Achievement). Palkinto myönnettiin Terveyskylä.fi Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeelle, joka on HUSin aloittama hanke mutta kattaa nykyään kaikki Suomen yliopistolliset keskussairaalat.

”Terveyskylä.fi:n 16 500 kävijää kuukaudessa on esimerkki siitä, kuinka Suomi on EU:n johtava maa digitalisaatiossa”, Honkanen sanoo. EU:n tuottaman tutkimuksen mukaan Suomi on EU:n johtava maa avoimessa datassa, digitaalisissa julkisissa palveluissa ja digitaalisessa osaamisessa.

Hus tekee uraauurtavaa työtä terveydenhuollon digitalisoinnissa luomalla digitaalisia hoitopolkuja. Honkanen kuitenkin muistuttaa, mitä johtajuus digitaalisessa terveydenhuollossa tarkoittaa. Hänen mukaansa vaadittaisiin perusteellinen kulttuurin muutos, jotta digitaalisista hoitopoluista tulisi perustavia hoitopolkuja.

”Digitalisaatio on hyvä asia, mutta kohtaaminen on välttämätöntä. Digitalisaation ja kohtaamisten yhdistämisestä syntyy supertehokas terveydenhuolto.”

”Kun kehitämme tekoälypohjaisia ratkaisuja terveydenhuollossa, ei riitä että meillä on parhaat data-analyytikot ja parhaat kliinikot. Lisäarvo syntyy heidän osaamisensa yhdistämisestä. Suomen erinomaisuus on tämän lisäarvon tuottamisessa, johon yhdistyy paljon dataa ja luottamukseen perustuva yhteiskunta.”

”Suomalainen asiakas luottaa siihen, että dataa kunnioitetaan. Datan kunnioitus pohjautuu suomalaisten korkeaan sivistystasoon, jonka taustalla on suomalainen koulutusjärjestelmä.”

”Suomen vahvuus digitaalisessa terveydenhuollossa nojaa kolmeen peruspilariin: työvälineet, säännöt ja koulutus – data-analytiikka, säännöt datan käyttöön and korkeatasoinen koulutusjärjestelmä.”

Kaupungin terveydenhuolto digitalisoituu

Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen päätti ensimmäisen näyttelypäivän esittelemällä HIMSSin päänäyttämöllä Helsingin julkisen terveydenhuollon tulevaisuuteen luotaavia digitaalisia ratkaisuja.

Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Lukkarinen kertoi terveyshyötyanalyysista, joka on Helsingin terveydenhuollon käyttämä, Suomessa kehitetty työväline. Analyysissa käytetään kaikkia asiakkaan hoitohistorian aikana tallennettuja indikaattoreita ja dataa, kuten tupakanpoltto. Data-analyysia voidaan käyttää ennaltaehkäisevien ja räätälöityjen hoitoratkaisujen suunnittelussa. Analyysityöväline löytää riskiryhmiä, joille voidaan kohdistaa hoitoa.

Analyysityöväline osoittaa data-analytiikan voiman julkisessa terveydenhuollossa. ”Se voi mullistaa julkisen terveydenhuollon”, Lukkarinen visioi.

Paneelissa pohdittiin terveydenhuollon tulevaisuutta

Helsinki Business Hub jatkoi terveydenhuollon tulevaisuuden pohdintaa paneelikeskustelulla torstaiaamuna 13. kesäkuuta.  Panelistit keskustelivat tekoälyavusteisesta jaetusta päätöksenteosta.

Keskustelu kimposi Solitan tekonivelsairaala Coxalle kehittämästä tekoälyyn perustuvasta työkalusta, joka voi mullistaa kirurgin työn. Työkalu tukee lääkärin päätöksentekoa, auttaa arvioimaan hoitomenetelmiä sekä ennakoi potilaan leikkaukseen liittyviä riskejä. Terveydenhuollon päätöksenteon siirto tekoälylle herättää myös kysymyksiä.

Solitan terveyden ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Risto Kaikkonen kommentoi: ”Vastaavien järjestelmien käyttöönotto merkitsee superhetkeä terveydenhuollossa. Tekoäly tekee terveydenhuollosta tehokkaampaa, mutta se muuttaa terveydenhuollon tilannepohjan. Täytyy miettiä millaisia reunaehtoja tekoälypohjaisiin järjestelmiin liittyy, ja miten ne vaikuttavat lainsäädäntöön ja kuluttajamarkkinoihin.”

Solitan terveyden ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Risto Kaikkonen. (Kuva: Ilkka Ranta-aho)

Solitan terveyden ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Risto Kaikkonen.

Marja-Liisa Niinikosken moderoima paneeli pohti tekoälyn aiheuttamia muutoksia terveydenhuoltoon. Siten se jatkoi terveydenhuollon tulevaisuuden rakentamista Helsingissä.

Teksti: Johanna Lemola
Kuvat: Ilkka Ranta-aho


Lisätietoja

HIMSS & Health 2.0 European Conference
Helsinki Business Hub – Health
Health Capital Helsinki