Datamenestyjät-kilpailun logokuva.

Avoimen datan hyödyntämistä esiin nostavan Datamenestyjät-kilpailun finalistit on valittu

Avoimen datan hyödyntämistä esiin nostavan uuden Datamenestyjät-kilpailun kolme finalistia on valittu. Datamenestyjät-kilpailulla halutaan parantaa tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. Lisäksi tavoitteena on tuoda esiin tiedon käyttöön liittyviä käytännön toteutuksia.

Esiraati valitsi finalisteiksi aakkosjärjestyksessä Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) Huono-osaisuus Suomessa -karttasivuston, Turun kaupungin Väestömetsä-väestöennustetyökalun sekä Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelun. Voittaja julkistetaan Tilastokeskuksen Tilastoareena 2021 -sidosryhmätilaisuudessa 29.9.

Diakin Huono-osaisuus Suomessa –palvelu kokoaa useita huono-osaisuuden mittareita, joiden tietoja voi yleistajuisesti suhteutettuna vertailla kartalla esimerkiksi kunnittain tai maakunnittain.

Väestömetsä-palvelu on väestöennustegeneraattori, joka luo kuntakohtaisia, ikäryhmittäisiä väestöennusteita halutulle aikavälille. Se hyödyntää Tilastokeskuksen dataa, mutta myös koneoppimista ennusteiden kehittämisessä.

Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelu kokoaa aiemmin hajallaan ollutta ajantasaista tietoa työelämän ilmiöistä. Se jalostaa ja visualisoi tietoa helposti käytettäväksi. Mukana on myös asiantuntijoiden artikkeleja valituista aineistoista.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus ja BearingPoint. Helsingin kaupunki on mukana kilpailun voittajan valitsevassa raadissa.