Kiinalaisdelegaatio kokoontui ennen gaalan alkua ryhmäkuvaan.

Beijing Week -yritystapahtumasta tuli menestys

Helsingissä on vietetty Beijing Week -yritystapahtumaa, jonka yksi odotetuimmista tapahtumista oli pitchauskilpailun voittajien julkistaminen torstai-illan gaalassa. Beijing Week on Helsingin, Pekingin ja kaupunkien kumppaneiden järjestämä kolmipäiväinen tapahtuma, joka alkoi keskiviikkona ja päättyy perjantaina.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Koko NewCo-talo valaistiin punaiseksi gaalan kunniaksi. Xin Wang, Jussi Suomela ja Tommi Rimpiläinen saapuvat juhliin.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Tanssijat Laura Zaray ja Betty Yu esiintyivät tilaisuuden alussa.

18 pitchaajaa oli keskiviikon kisassa pyrkinyt vakuuttamaan asiantuntijaraadin siitä, että juuri heidän yrityksensä on paras mahdollinen Kiinan markkinoille lähtijä.

Raati valitsi tekoälysarjan voittajaksi Supermetrics-yrityksen, älykkäät ja puhtaat ratkaisut -sarjan voitti BroadBit Batteries sekä terveys- ja hyvinvointiteknologiasarjan Beijing Sanrong Technology. 

Raadin tuomari Torsti Tenhunen kertoo, että pitchaajien taso vaihteli. Joukossa oli aivan vasta-alkajia ja jo liikevaihtoa kerryttäneitä.

"Mukana oli myös varsinaisia helmiä."

Tenhunen toimii muun muassa bisnesenkeleiden FiBANissä (Finnish Business Angels Network) sekä kasvuyrityksiin sijoittavassa Spinnaker Venturesissa.

Kahdeksan hengen raati antoi kukin pisteet, ja silloin kun voittajakandidaattien pisteet olivat lähellä toisiaan, raatilaiset keskustelivat.

"Ratkaisu löytyi lopulta helposti", Tenhunen sanoo.

Voittajat pääsevät kevään 2018 Sino Track -kiihdytysohjelmaan, johon kuuluu Sino Track -leiri Pekingissä maaliskuussa. Lisäksi he saavat Helsingin kaupungin yrityspalvelu NewCo Helsingin apurahan, ja Pekingin kaupungin tiede- ja teknologiakomissio palkitsi voittajat kunkin 2 500 eurolla.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Päivällisen aluksi kohotettiin malja ystävyydelle, yhteistyölle ja onnistuneelle Beijing Weekille.

Kilpailu toi lisää näkyvyyttä

Älykkäät ja puhtaat ratkaisut -sarjan voittaneen BroadBit Batteriesin David Brown oli hyvin tyytyväinen paitsi voitosta myös itse tapahtumasta.

"Olen tavannut sijoittajia, asiakkaita sekä potentiaalisia partnereita."

Kuva: Ilkka Ranta-aho

BroadBit Batteriesin David Brown oli erittäin iloinen yrityksen saamasta pitchauskisan voitosta sarjassa älykkäät ja puhtaat ratkaisut.

Yritys kehittää uudentyyppisiä natriumia hyödyntäviä paristoja. Pääkaupunkiseudulla toimivalla yrityksellä on jo kansainvälistä kauppaa, mutta nyt halutaan Kiinaan: markkina on valtava ja kasvaa kovaa vauhtia. Sekä palkinto että Beijing Week -tapahtuma sattuivat nyt erittäin hyvään ajankohtaan.

Kiinaan mielii myös tapahtumaan ja pitchaukseen osallistunut Parking Energy, joka muuttaa parkkipaikkojen lämmitystolppia sähköautojen latauspisteiksi.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Parking Energyn Jiri Räsäsen mielestä yritys sai hyvin näkyvyyttä, vaikkei sarjaansa voittanutkaan.

Jiri Räsäsen mielestä jo pitchaamaan pääsy oli hyvä keino saada yritykselle lisää näkyvyyttä ja nimeä. Parking Energy aikoo lähteä Kiinan markkinoille ennemmin tai myöhemmin.

"Totta kai hyvin erilaiset markkinat mietityttävät. Täytyy ymmärtää, että Kiinaa varten pitää varata paljon aikaa ja resursseja."

NewCon tiloissa kuin Kiinassa

Gaalatilaisuutta varten NewCo Helsingin tilat Kalliossa oli koristeltu niin kauniisti kiinalaisin vaikuttein, ettei niitä ollut tunnistaa. Punaiset matot, valaisimet ja koristeet värittivät juhlavat puitteet, joissa skoolattiin paitsi voittajille, myös tapahtumalle sekä Helsingin ja Pekingin syvenevälle yhteistyölle.

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Vieraita kunnioitettiin koristelemalla gaalatila värikkäillä kiinalaisilla ornamenteilla.

Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva kertoi puheenvuorossaan, että NewCon tilat ovat historiansa aikana toimineet sokeiden kouluna. Tila on kaupungille edelleen hyvin tärkeä, sillä täällä autetaan aloittavia yrityksiä. NewCon palveluiden kautta on perustettu jo 20 000 yritystä.

Vaikka Beijing Week -tapahtumaa oli vielä päivän verran jäljellä, Rinkineva uskalsi nimetä sen menestykseksi.
Samaa mieltä oli myös Pekingin apulaispääsihteeri Xiangyang Lin. Hän oli hyvin vaikuttunut hienosta tapahtumasta.


Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho

Tapahtuma somessa
#HelsinkiBeijing 

Lisätietoja
Beijing-Helsinki Science & Technology Startup Forum 2018
 

JAA