Kalasataman tornit ja nosturi

Asuntorakentamisen reipastunut tahti jatkuu Helsingissä – uusia rakennuslupia myönnetty selvästi viime vuotta enemmän

Rakentamisen tahti jatkui edellisten vuosien vauhdissa Helsingissä vuoden kolmannella neljänneksellä heinä–syyskuussa. Myönnettyjen rakennuslupien määrä kertoo, että reipas tahti myös jatkuu. Toimitilarakentaminen on yhä varovaista.

Rakenteilla olevaa kerrosalaa oli syyskuun lopussa yhteensä noin 1,16 miljoonaa kerrosneliömetriä (k-m 2). Määrästä noin 63 prosenttia oli asuntorakentamista.  Vilkasta asuntotuotantoa kirittää Helsingissä edelleen jatkuva kova asuntojen kysyntä, kun asuntokauppaa käydään jopa koronapandemiaa edeltäneitä vuosia enemmän.  

Rakennusluvitettujen asuntojen määrässä näkyy, että rakentamisen reipas tahti myös jatkuu. Heinä–syyskuussa rakennuslupia myönnettiin noin 1 900 asunnon rakentamiseen. Koko vuonna on syyskuun loppuun mennessä myönnetty lupa noin 5 800 asunnon rakentamiseen. Määrä ylittää selvästi viime vuoden vastaavan ajankohdan, jolloin lupia oli myönnetty runsaan 3 800 asunnon rakentamiseen.

Valmistuneita ja aloitettuja asuntoja vähemmän kuin viime vuonna

Rakenteilla olevan asuinkerrosalan määrä oli syyskuun lopussa hieman pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna samaan aikaan. Asuinrakennuksien kerrosalaa oli rakenteilla noin 730 000 k-m2, mikä tarkoittaa yli 9 500 rakentumassa olevaa asuntoa. Elokuun aikana valmistui paljon asuntoja, mikä osaltaan pienensi rakenteilla olevien asuinkerrosneliöiden määrää.  

Valmistuneiden ja aloitettujen asuntojen suhteen ollaan hieman jäljessä viime vuotta: neljänneksen aikana valmistui noin 2 000 ja aloitettiin noin 1 600 asunnon rakentaminen. Tänä vuonna on valmistunut kaikkiaan noin 4 900 asuntoa ja aloitettu runsaat 4 500. Viime vuonna vastaavaan aikaan koko vuonna oli valmistunut 5 300 asuntoa ja aloitettu yli 5 600. 

Toimitilarakentamisen aloituksissa kerrosalan määrä kasvussa

Toimitilarakentamisen varovaisena käynnistynyt vuosi on jatkunut edelleen aiempia vuosia vähäisemmän rakentamisen merkeissä.  

Heinä–syyskuussa valmistui toimitilaa noin 60 000 k-m2, mikä on puolet vähemmän, kuin viime vuonna vastaavana aikana. Koko vuonna on valmistunut toimitiloja syyskuun loppuun mennessä noin 164 000 k-m2, kun viime vuonna samaan aikaan oli päästy jo yli 306 000 k-m2:iin. 

Rakennuslupia myönnettiin hivenen suuremman kerrosalan rakentamiseen kuin viime vuoden kolmannella neljänneksellä. Vuoden alusta syyskuun loppuun on myönnetty lupa noin 200 000 k-m2:n rakentamiseen, mikä on viime vuoteen verrattuna noin 25 prosenttia vähemmän.

Toimitilarakentamisen aloituksissa sen sijaan näkyi koronapandemian alun romahduksen jälkeistä nousua ja kerrosalan määrä on kasvussa. Heinä–syyskuussa aloitettiin rakentamaan yli 61 000 k-m2 muuta kuin asuinrakentamista. Rakenteilla olevan toimitilarakentamisen kerrosalan määrä on pysytellyt samalla tasolla vuoden alusta.

Lue lisää Helsingin asumisen tilastoista: asuminenhelsingissa.fi

Kuva: Tero Pajukallio