Asunnottomien yö 17. lokakuuta.

Asunnottomien yön teemana Varjojen naiset ja Helsingin päätapahtuma Vaasanaukiolla

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna katufestarimaisesti Sörnäisissä: Vaasanaukiolla, Vaasankadulla ja Kinaporinkadulla kello 16-22. Asunnottomien yöhön on vapaa pääsy. Helsingissä Asunnottomien yön suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Puhutaan asunnottomuudesta -paneelikeskusteluun osallistuvat kello 18 Vaasanaukiolla muun muassa ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen, sisäministeri Maria Ohisalo , varapuheenjohtaja  Petri Honkonen, Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa, kansanedustaja  Eva Biaudet, Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed sekä asunnottomuutta kokeneita asunnottomuuden asiantuntijoita.

Asunnottomien yö on Suomen suurin vuosittain toistuva sosiaali- ja terveyspoliittinen tapahtuma.  Tänä vuonna Helsingin tapahtumaan osallistuu ennätykselliset 36 toimijaa ja järjestäjänä on Asunnottomien yö -kansalaisliike.

Suomi on ollut viime vuosina ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomuus on saatu vähenemään.

Vuoden teemana on ’Varjojen naiset’

Asunnottomien yön tapahtumissa halutaan tänä vuonna nostaa esiin asunnottomat naiset. Suomessa oli vuonna 2018 yli 1 200 yksinelävää asunnotonta naista ja Helsingissä noin 650. (Lähde: ARA: Asunnottomat 2018, selvitys 5.3.2019). Asunnottomat naiset altistuvat monenlaiselle hyväksikäytölle, ja kokemukset väkivallasta ovat yleisiä. Perhe, lapset ja äitiys liittyvät monien naisten elämäntilanteeseen.

Asunnottomien yön jälkeen 18.10. Sininauhasäätiösäätiö avaa Ruusulankadun ja Sibeliuksenkadun kulmaan Töölöön Helsingissä tällä hetkellä ainoana toimiva naisten päiväkeskuksen. Päiväkeskus on auki aluksi maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantainsin klo 10-14, ja tarpeen mukaan aukioloaikoja pidennetään.

Asunto ensin

Kun asunnottomalle mahdollistetaan asuminen omassa asunnossa, auttaa se muiden sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ratkaisemista. Asunto ensin on asunnottomuustyön malli, jonka keskeinen näkemys on, että asunnottomuustyössä asunnon hankkiminen on etusijalla muihin tukitoimiin nähden.  

Asunto ensin

Lisää aiheesta:

JAA