Apulaispormestari Pia Pakarinen leikkipuistossa

Apulaispormestari Pia Pakarinen kiersi Helsingin leikkipuistot - puistoissa potentiaalia maahanmuuttajien integroitumiseen

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen on kiertänyt kaikki Helsingin lähes 70 leikkipuistoa. Kierros päättyi tällä viikolla uuteen Kankarepuiston leikkipuistoon.

Leikkipuistot ja perhetalot ovat tärkeä osa kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa. Niiden merkitys osana lasten ja perheiden palveluita on iso ja niille on vahva paikkansa myös jatkossa Helsingissä.

– Leikkipuistot ja perhetalot ovat paitsi varhaiskasvatusta lapsille, myös kynnyksetöntä tukea koko perheelle. Leikkipuistoissamme on koulutettuja ja kokeneita ohjaajia, joilta saa lisäeväitä omaan vanhemmuuteen, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestari Pia Pakarinen muistuttaa.

Monet nykyiset vanhemmat ovat itsekin kasvaneet leikkipuistojen palveluista nauttien. Kaikille helsinkiläisille leikkipuistojen toiminta koulutettuine henkilöstöineen ei kuitenkaan ole tuttua. Pakarisen mielestä leikkipuistoista pitäisi tiedottaa nykyistä enemmän kaikille pikkulapsiperheille.

– Leikkipuistot ovat tuttuja Helsingissä oman lapsuutensa viettäneille, mutta eivät välttämättä muualta tulleille. Voisimme ylpeinä ja iloisina esitellä näyttävämminkin leikkipuistotoimintaa, joka alkoi Helsingissä jo vuonna 1914 ja maksuttoman keittoaterian tarjoaminen kesällä 1942.

Leikkipuistoista vertaistukea myös maahanmuuttajille

Arki voi tuntua vanhemmasta yksinäiseltä, jos ystävät eivät ole samaan aikaan vanhempainvapaalla. Leikkipuistoissa muiden vanhempien vertaistuki on tärkeää. Samalla voi saada uusia ystäviä ja ideoita leikkeihin oman lapsen kanssa.

– Korona-aikana leikkipuistojen toimintaa on valitettavasti jouduttu hieman rajoittamaan, mutta esimerkiksi lounasta pystyttiin tarjoamaan myös tänä kesänä. Erityisesti poikkeuksellisina aikoina on hyvä saada tärkeät perheiden palvelut pidettyä auki, Pia Pakarinen sanoo.

Leikkipuistojen sosiaalisesta ja yhteisöllisestä puolesta voi olla suurta hyötyä monille perheille. Suomen kieltä osaamattomalle leikkipuisto on paikka tutustua suomea puhuviin lapsiin ja vanhempiin sekä suomalaiseen kulttuuriin.

–  Leikkipuistoissa piilee valtava potentiaali maahanmuuttajien integroitumiseen. Esimerkiksi Kotoklubi Kanelissa opitaan arkielämän suomen kieltä toiminnallisesti lasten ja vanhempien kesken laulaen, leikkien, liikkuen ja taiteillen, Pakarinen päättää.

Lisätietoja:
Helsingin leikkipuistot ja perhetalot