Apulaispormestari Pakarinen puhumassa taloudellisen kehityksen foorumissa.

Apulaispormestari Pia Pakarinen Economic Development Forumissa – tavoitteena on vahvistaa kaupunkien kiertotalouskehitystä

Valladolidissa Espanjassa 12.–14. helmikuuta järjestetyssä taloudellisen kehityksen foorumissa teemana oli kiertotalous. Euroopan kaupungit kokoontuivat vaihtamaan kokemuksia ja ideoita siitä, miten kiertotaloutta kehitetään ja energiaa, luonnonvaroja ja materiaaleja käytetään kestävällä tavalla.

Apulaispormestari Pakarinen avasi tapahtuman paneelipuheenvuorossaan Helsingin näkemystä, miten kiertotalous on tärkeä osa Hiilineutraali Helsinki 2035 ohjelmaa. Helsinki valmistelee parhaillaan myös kiertotalouden tiekarttaa ja pystyy jo nyt näyttämään esimerkkejä kustannuksia ja ympäristöä säästävistä toimista. Muun muassa rakentamisen ylijäämämaamassojen tehokkaan kierrätyksen ansiosta kaupunki on viidessä vuodessa säästetty 47 miljoonaa euroa ja vähentänyt yli 17 000 tonnia kasvihuonepäästöjä. Helsingissä on myös kunnianhimoinen tavoite kierrättää kaikki muovi.

"Suuret kaupungit Euroopassa työskentelevät parhaillaan kiertotalouden parissa. Helsingissä kiertotalous ymmärretään laajasti niin, että jakamistalous on osa sitä", apulaispormestari Pakarinen sanoi.

Kaupungit tuottavat 50 prosenttia kaikesta jätteestä ja 60–80 prosenttia kasvihuonepäästöistä. Nyt kaupungit kokoavat voimia suosiakseen vaihtoehtoisia malleja nykykulutukselle. Kiertotalous haastaa materiaalien kestävään käyttöön sekä samalla luomaan vastuullisia ja taloudellisesti tuottavia innovaatioita – uusia liiketoimintamalleja, työpaikkoja, hankintatapoja ja kiertotaloustoimintasuunnitelmia.