Levottomana pidetty aukio kaipasi piristystä - ysiluokkalaiset istuttivat kukkasipuleita Malminkartanossa

Malminkartanonaukio sai tiistaina piristysruiskeen, kun Apollon yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaiset osallistuivat kukkasipuleiden istutustalkoisiin. Tempauksen ideoi malminkartanolainen asukasaktiivi Arja Andersson.

- Malminkartanon aukiotyöryhmä uudisti aukiota vuonna 2004. Nyt se oli alkanut hieman repsahtaa. Meillä oli kesäkuussa kitkentätalkoot ja nyt sitten istutustalkoot, Andersson taustoittaa.


Arja Andersson jakoi oppilaille suojakäsineitä istuttamista varten.

Malminkartanonaukion haasteena ovat vaativat paikat ja kuiva maaperä: mikä tahansa kasvilaji ei menestyisi siellä. Andersson kävi ”vakoilemassa” Kalliossa Karhupuiston upeita istutuksia ja pyysi tämän jälkeen kaupungilta kukkasipuleita myös Malminkartanonaukiolle.

Pyyntöön suostuttiin. Kaupunki hankki yhteensä 1500 kukkasipulia asukasaktiivien ja nuorten istutettaviksi ja lainasi työkalut työtä varten. Kukkasipuleiden joukossa oli krookuksia, sinililjoja, villinarsisseja ja villitulppaaneja. Lisäksi paikallinen kukkakauppias lahjoitti aukiolle suikeroalpia ja asukas maahumalaa.


Frans Karkkimaa opetti nuoria istuttamaan kukkasipuleita.

Staran puutarhuri Frans Karkkimaa toimi istutusprojektin työnjohtajana ja opasti nuoria, miten kukkasipulit istutetaan oikeaoppisesti: juuret pannaan alaspäin ja sipuli kaivetaan noin viiden senttimetrin syvyyteen. Oppilaat penkoivat reippaasti multaa, ja osa nuorista kertoi istuttaneensa sipuleita jo aiemminkin. Työn tulokset nähdään ensi keväänä, kun kukat nousevat aukiolle.

Apollon yhteiskoulun ysiluokkalaiset tutustuivat istuttamisen lomassa opinto-ohjaaja Anna Mäenpään johdolla eri ammatteihin, koska meneillään oli opinto-ohjauksen tunti. Frans Karkkimaa paljasti, ettei häntä nuorena kiinnostanut puutarhurin ammatti laisinkaan, mutta työelämään tutustuminen eli TET-jakso vei hänet tielle, jolla hän on edelleen.


Kukkakauppias Tiina Peltola lahjoitti aukiolle suikeroalpia. Hän kehuu alueen aktiivista asukastoimintaa.


Opinto-ohjaaja Anna Mäenpää kertoi, että Apollon yhteiskoulu viettää tänä vuonna satavuotisjuhlaansa.

Ysiluokkalaiset odottivat jo innolla omaa TET-jaksoaan, joka on marraskuussa. Nuoret kertoivat menevänsä harjoitteluun esimerkiksi ravintolaan ja Luonnontieteelliseen museoon.

Malminkartano on yksi lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevän ja eriarvoisuutta vähentävän kaupunkistrategiahankkeen eli Mukana-ohjelman kohdealueista.

- Toivomme, että Malminkartanonaukio pysyy kaikkien asukkaiden käytössä. Kaikki ovat tervetulleita aukiolle, Andersson sanoo.


Keväällä odotus palkitaan ja kukat toivottavasti nousevat Malminkartanonaukiolle.

Teksti ja kuvat
Nina Dale