Valkoisia ja punaisia ruusuja kimpussa.

Kevään ylioppilaat ja ammattiin valmistuneet juhlivat virtuaalisesti

Vallitsevista poikkeusoloista huolimatta, tänäkin keväänä saadaan valkolakkeja ja valmistutaan ammattiin. Kaupungin lukioista valmistuu 1789 ylioppilasta, joista 1411 suomenkielisistä ja 378 ruotsinkielisistä lukioista. Stadin AO:sta valmistuu noin 2000 uutta ammattilaista.

Kevät ei ole ainoa valmistumisaika, sillä ylioppilaaksi voi kirjoittaa myös syksyllä ja ammattitutkinnon suorittaa pitkin vuotta.

Kaksi tutkintoa kertaheitolla

Hanna Erämaja, 20, on tuore ylioppilas ja oman alansa ammattilainen: hän on opiskellut lukio-opintojen kanssa samanaikaisesti media-alan perustutkintoa Stadin AO:ssa.

”Kävin peruskoulun jälkeen muutamassa eri ammattikoulussa. Vaihdoin alaa kolme kertaa, mutta lopulta päädyin opinto-ohjaajan suosituksesta kaksoistutkinto-opiskelijaksi”, Hanna kertoo.

Stadin AO:n kaikissa tutkinnoissa voi suorittaa ammatillisten opintojen rinnalla lukio-opintoja ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinnossa opiskellaan ammattiopintojen lisäksi vähintään neljää ylioppilaskokeessa kirjoitettavaa ainetta. Opinnot järjestetään yhteistyössä Helsingin aikuislukion kanssa.

Opiskelu kahdessa opinahjossa oli Hannan mukaan aika ajoin haastavaa, varsinkin lukukausien lopussa, kun tehtäviä ja kokeita kasaantui päällekkäin. Loppujen lopuksi opiskeluajasta on jäänyt hyviä muistoja.

”Kaksoistutkinnossa on ollut parasta se, ettei ole tarvinnut olla viittä päivää viikossa samassa paikassa. Niin ja tietenkin kaverit, joita sain niin lukiosta kuin amiksestakin.”


Hanna Erämaja piti siitä, että kaksoistutkinnossa ei tarvinnut opiskella koko ajan samassa paikassa.

Lukion aikana löytyi oma suunta

Etu-Töölön lukiosta ylioppilaaksi valmistuva Selja Salomaa, 19, on kokenut lukio-opinnot mieluisiksi ja innostaviksi. Erityisesti hän kertoo saaneensa innostuksen niin akateemisiin kuin taideaineisiinkin.

”Olen kokenut, että löysin lukion aikana oman juttuni. Haluan opiskella yhteiskunnallisia asioita sekä keskittyä myös kielitaitoni kohentamiseen – toiveena on tulevaisuudessa työskennellä kansainvälisissä töissä”, Selja kertoo.

Kun etäopetukseen siirryttiin, oli kevään ylioppilaskirjoitukset kesken. Kirjoitusten aikataulua jouduttiin nopeuttamaan ja jäljellä olleet kahden viikon kokeet pidettiin viikossa. Tämä vaikutti myös Seljan ylioppilaskirjoituksiin, mikä heijastui niissä menestymiseen. Muuten kotona opiskelu ei vaikeuttanut opintojen etenemistä.

Aamutreenit opiskelupäivän aikana

Turvallisuusalaa Stadin AO:ssa opiskellut Antti Haanpää, 18, yhdisti opintoihinsa urheilun. Urheilijan ammattiopinnoissa kilpatasoinen urheilija harjoittelee lajiaan koulupäivän aikana, käytännössä treenit ovat aamuisin.

”Urheilu on arjessani päivittäistä ja se on hyvin iso osa elämääni – ja niinhän sen pitää ollakin, jos on tavoitteena pärjätä lajissaan maailmalla”, Antti kiteyttää.

Antin mukaan parasta opiskelussa on ollut se, että urheilun yhdistäminen opintoihin on ollut helppoa.

Tuleva turvallisuusalan ammattilainen on jo miettinyt suunnitelmat lähitulevaisuudelle. ”Kesän aion tehdä töitä ja lokakuussa on vuorossa armeija Santahaminan urheilukoulussa.”

Koko oppimiskokemuksella on suuri merkitys

Martina Simpanen, 18, on kevään ylioppilas Ressun lukiosta. Hänestä lukiossa opiskelu oli palkitsevaa ja opinnot mielenkiintoisia. ”Lukio-opiskelu on hyvin itsenäistä, ja opettajat kannustavat oma-aloitteisuutteen.”

Martina on tyytyväinen suoritukseensa ylioppilaskokeissa. ”Kokeet olivat haastavat, eivätkä parhaatkaan paperit välttämättä takaa yliopistopaikkaa toivotussa tiedekunnassa. Tämän takia tärkeiden ylioppilaskirjoitusten lisäksi myös koko lukion mittaisella oppimiskokemuksella on suuri merkitys”, Martina toteaa.


Martina Simpanen piti lukio-opintoja palkitsevina ja mielenkiintoisina.

Juhlintaa virtuaalisesti ja läheisten kesken

Lukuvuoden kevät- ja valmistujaisjuhlia vietetään virtuaalisesti, koska joukkokokoontumisia rajoitetaan poikkeustilanteen aikana. Virtuaalisia kevätjuhlia pidetään kaupungin lukioissa 30.5. ja Helsingin aikuislukiossa 28.5. Stadin AO:sta valmistuvia puolestaan juhlitaan 5.6.

Jokainen lukio toteuttaa itse juhliensa sisällön. Juhlien ohjelmissa on luvassa rehtorien puheita, opiskelijoiden yhteisiä esityksiä ja opettajakunnan kevättervehdyksiä.

Vaikka virallinen valmistumispäivä lukion päättävillä onkin nyt keväällä, päivälukioiden ylioppilasjuhlia vietetään 29.8. ja Ressun IB-linjan sekä Helsingin aikuislukion 28.8. Tuoreet ylioppilaat voivat siis nyt keskittyä pienimuotoisempaan juhlintaan läheistensä kanssa.

Stadin AO:n virtuaalisen valmistujaisjuhlan ohjelmassa on muun muassa musiikkiesityksiä, valmistuvien opiskelijoiden puhe ja todistusten jako. Valmistujaisjuhlan juontaa TV:stä tuttu parivaljakko.