Nuoret opiskelevat yhdessä.

Kaupungin lukiot ja Stadin AO tarjoavat runsaasti toisen asteen opiskelupaikkoja

Helsingin kaupungin ylläpitämissä lukioissa, Stadin AO:ssa ja niiden verkkosivuilla julkaistaan tänään oppilaitoksiin valittujen uusien opiskelijoiden nimet. Kevään yhteishaussa kaupungin 14 lukiosta opiskelupaikan sai yhteensä 2 877 ja Stadin AO:ssa 2091 opiskelijaa. Stadin AO:n opintoihin voi hakea joustavasti läpi vuoden.

Kaupungin lukiot ja Stadin AO julkaisevat yhteishaussa valittujen uusien opiskelijoidensa nimet verkkosivuillaan sitä mukaa kun tiedot saadaan Opintopolku-järjestelmästä. Listoilla näkyvät vain ne hakijat, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisemiseen. Hakijoille lähetetään kotiin hyväksymiskirje, jossa on tarkemmat ohjeet opiskelupaikan vastaanottamisesta.

Kaupungin lukioissa ja Stadin AO:ssa on yhteensä yhteishaussa hakeneille 5 609 aloituspaikkaa. Kevään yhteishaussa näille paikoille oli 5 808 ensisijaista hakijaa. Usea sai kuitenkin jonkun yhteishaussa varasijalle merkitsemänsä opiskelupaikan.

Kaupungin lukioihin 200 uutta aloituspaikkaa

Kaupungin lukioista opiskelupaikan sai 2 877 nuorta. Ensisijaisia hakijoita oli 3 582. Suomenkielisiin lukioihin hakijoita oli 3 128 ja ruotsinkielisiin 454.

− Lukiomme ovat edelleen suosittuja. Kaikissa kaupungin lukioissa on joko valtakunnallinen erityistehtävä tai painotus. Erityistehtävän saaneisiin lukioihin haetaan paljon myös muualta kuin Uudeltamaalta. Helsingin kaupunki on myös lisännyt lukiokoulutukseen reilusti aloituspaikkoja, koska meille on tärkeää, että lukiokoulutus on mahdollinen yhä useammalle, toteaa lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen.

Helsingin kaupungin suomenkielisissä lukioissa keskiarvoraja oli 7,31. Ruotsinkielisissä lukioissa keskiarvoraja oli 7,00. Alin lukioon pääsyn keskiarvo vaihtelee Helsingissä, koska hakijoiden määrä, heidän keskiarvonsa ja lukioiden aloituspaikkojen määrä vaihtelevat vuosittain.

Kaupungin lukioita ovat Alppilan lukio, Brändö gymnasium, Etu-Töölön lukio, Gymnasiet Lärkan, Helsingin kielilukio, Helsingin kuvataidelukio, Helsingin luonnontiedelukio, Helsingin medialukio, Kallion lukio, Mäkelänrinteen lukio, Ressun lukio, Sibelius-lukio, Tölö gymnasium ja Vuosaaren lukio. Kaupungin lukioiden verkkosivut.

Stadin AO:ssa opiskelupaikat täynnä useissa tutkinnoissa

Stadin AO:ssa opiskelupaikan sai 2091 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita oli 2226. Suosittuja perustutkintoja olivat edellisvuosien tapaan hammastekniikka, laboratorioala, sähkö- ja automaatiotekniikka ja logistiikka-ala. Elintarvikeala kasvatti suosiotaan entisestään edelliseen vuoteen verrattuna. Uutena tutkintona aloitettava tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto kiinnosti myös hakijoita.

-Ammatin opiskelun rinnalla voi meillä opiskella myös lukio-opintoja ammattilukiossa. Jatkuva haku mahdollistaa opiskelupaikan myös heille, jotka haluavat päästä opiskelemaan vielä kevään yhteishaun jälkeen, iloitsee ammatillisen koulutuksen päällikkö Maria Sarkkinen.

Jatkuvan haun kautta vapaille opiskelupaikoille

Yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneet voivat hakea jatkuvassa haussa Stadin AO:n tutkintoihin joustavasti läpi vuoden.
Lisätietoa jatkuvasta hausta Stadin AO:n verkkosivulta, Facebook-sivuilta ja haku-toimistosta.

Haku valmistaviin koulutuksiin meneillään

Ilman opiskelupaikkaa jääneet nuoret voivat hakea ammatillisiin ja lukio-opintoihin valmistaviin koulutuksiin. Niiden hakuaika päättyy 21. heinäkuuta. Koulutukset alkavat elokuussa. Helsingissä voi hakea ammatilliseen koulukseen valmentavaan koulutukseen (Valma), maahanmuuttajien lukioon valmistavaan koulutukseen (Luva) sekä kymppiluokalle eli perusopetuksen lisäopetukseen.

Kaikkiin valmistaviin koulutuksiin haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi. Nuorten työpajoille, Helsingin aikuislukioon, oppisopimuskoulutukseen ja Stadin AO:n avoimiin opintoihin on jatkuva haku. Nuoret saavat apua ja neuvoja oman koulunsa opinto-ohjaajalta, Stadin AO:n hakutoimistosta ja Ohjaamosta.

Helsingin kaupungin lukioiden keskiarvo- ja pisterajat, yhteishaku kevät 2020.

Kuva Jefunne Gimpel