Kasiluokkalaiset Sakke, Mikael, Juuso ja Aarne kiinnostuivat työmahdollisuuksista. Kuvat: Nina Dale

Vesalan peruskoulu järjesti yläkoululaisille hyvinvointimessut – ”Oma jaksaminen ja mielenterveys ovat teemoja, joista nuoret puhuvat paljon”

Mellunkylässä sijaitseva Vesalan peruskoulu piti nuorille hyvinvointimessut, joihin osallistuivat kaikki koulun 7.-9-luokkalaiset oppilaat.

- Järjestimme koko päivän tapahtuman yhdessä oppilashuollon kanssa nyt ensimmäistä kertaa. Oppilashuolto on pitänyt aiemmin hyvinvointitunteja, joiden aiheena on ollut esimerkiksi uni ja ruoka tai rentoutuminen, tapahtuman koordinaattorina toiminut kouluvalmentaja Hanna Koponen kertoi.


Nuoret kirjoittivat salin seinälle, mikä heitä auttaa jaksamaan. Kaverit ja perhe toistuivat vastauksissa.

Messut koottiin koulun liikuntasaliin, joka täyttyi näytteilleasettajista. Monella pisteellä oli tärkeän tiedon lisäksi nuorille toiminnallista tekemistä.

Luokat saapuivat messuille porrastetusti päivän aikana. Aivan ensimmäiseksi oppilaat tutustuivat Aseman Lasten Walkers-bussiin, joka oli kurvannut koulun pihaan. Walkers-bussi on liikkuva nuorisokahvila, joka toimii kohdennetusti Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla. Työntekijät myös jalkautuvat alueelle ja etsivät paikkoja, joissa nuoret oleskelevat.


Walkers-bussiin pääsi tutustumaan koulun pihalla.

- Toimimme alueiden tarpeiden mukaan. Meillä on vähintään neljä työntekijää aina bussissa, jolloin osa pystyy jalkautumaan, toimintavastaava Mika Rouvinen kuvaili.

Walkers-bussin ovella ei käännytetä ketään nuorta, ja sisään saa tulla myös päihtyneenä. Työntekijöiden mukaan nuoret juttelevat aikuisille paljon, kunhan luottamus on saatu rakennettua.

- Oma jaksaminen ja mielenterveys ovat teemoja, joista nuoret puhuvat paljon, kasvattaja Anne Toivonen sanoi.

- Lisäksi kaikki murrosikään liittyvä, kaverit, päihdekokeilut, seksuaalisuus, kaikki mikä mietityttää, Rouvinen jatkoi.

Leet-peli liikutti nuoria

Koulun liikuntasalissa moni oppilas pysähtyi ensimmäisenä poliisin pisteelle, sillä sieltä oli mahdollista saada omaan polkupyörään ilmainen valo, jos vastasi oikein liikenneturva-aiheisiin kysymyksiin.

- Kumpi on kovempi: asfaltti vai oma kallo? poliisit haastoivat nuoria keskusteluun.


Nuoria poliisin pisteellä. Vanhempi konstaapeli Elina Holopainen seuraa vierestä.

Liikuntapalvelujen pisteellä oppilaat kokeilivat leet-nimistä mailapeliä. Laji ei vaadi entuudestaan taitoja, vaan on kenen tahansa helppo ottaa haltuun. Lisäksi salissa oli mahdollista testata kuntoilu- ja tasapainoilulaitteita.

- Oppilaat tutustuvat liikuntapalveluihin myös demotunneilla. Seiskaluokkalaisille on ollut kiipeilydemoja Liikuntamyllyssä ja 8.-9.-luokkalaisille tanssia ja kehonhallintaa, liikunnanohjaaja Emmi Haverinen kertoi.


Moni halusi kokeilla leet-peliä.

Sateenkaaritoimintaa myös esikaupunkeihin

Laura Goc oli Vesalan koululla tiedottamassa nuoria sateenkaaritoiminnasta, jota on kaivattu Helsingin keskustasta myös muihin kaupunginosiin.

- Kaikki eivät halua lähteä keskustaan. Nuorten toimintakeskus Hapen sulkeuduttua toiminta on tällä hetkellä Lauttasaaressa, Goc totesi.


Laura Goc esitteli nuorille sateenkaarevaa toimintaa.

Sateenkaarevaa toimintaa 13-20-vuotiaille on tarjolla nyt itäisessä Helsingissä pop up -tapahtumina Vesalan nuorisotalolla joka kuukauden viimeisenä perjantaina. Ohjelmassa on esimerkiksi pelailua, kokkailemista ja yksinkertaisesti mukavaa yhdessäoloa.

- Yritämme madaltaa kynnystä tulla toimintaan mukaan. Tarjoamme turvallisen tilan kaikille, Goc sanoi.

Klaari Helsingin nuorten ehkäisevä päihdetyö piti oppilaille hyvinvointimessuilla ”onnenpyörää” eli tietovisaa päihteistä kuten kannabiksesta, nuuskasta ja tupakasta.


Klaari Helsingin pisteellä sai pelata päihdeaiheista onnenpyörää, jota vetivät Klaari-koordinaattorit Eija Krogerus ja Eeva Lauri.

- Nuuska sisältää syöpää sisältäviä aineita – totta vai tarua? Mihin sairauksiin on Suomessa myönnetty lääkekannabista? Eeva Lauri kysyi nuorilta.

Keskustelutukea nuorille Myllypurossa

Miepin eli marraskuussa toimintansa aloittaneen mielenterveyspalvelupisteen kohdalla oppilaat pohtivat sitä, mikä auttaa heitä jaksamaan. Oman vastauksen sai kiinnittää paperilapulla seinälle. Peruasiat kuten perhe ja kaverit toistuvat vastauksissa. Toisessa tehtävässä oppilaat miettivät, miltä ahdistus tuntuu.

- Mieppi tarjoaa maksutonta keskustelutukea nuorille ennen kuin ongelmat ovat kasvaneet suuriksi, Piia Kemppi kertoi.

Mieppi toimii Myllypuron terveysasemalla arkisin kello 8-16. Keskiviikkoaamuisin ja torstai-iltapäivisin palveluun voi mennä ilman ajanvarausta. Toiminta on suunnattu yli 13-vuotiaille nuorille ja aikuisille, ja se on maksutonta.

Hyvinvointimessuilla nuoria olivat opastamassa ja tiedottamassa myös muun muassa suun terveydenhuolto sekä seksuaalista väkivaltaa vastustava Nuorten Exit.


Miepin pisteellä nuoret pohtivat omaa jaksamistaan.

Nuorten syrjäytymistä ehkäisevän kaupunkistrategiahankkeen eli Mukana-ohjelman Mellunkylän tiimi esitteli messuilla nuorille alueella tarjottavaa harrastus- ja vapaa-ajan toimintaa ja mahdollisuuksia tehdä keikkaluontoista työtä Helsingin kaupungilla. Mukana-ohjelman tärkeinä tavoitteina on muun muassa se, että jokaisella nuorella olisi sosiaalisia suhteita ja tunne kuulumisesta joukkoon sekä se, ettei lapsuusajan köyhyys määrittäisi liikaa tulevaisuutta ja mahdollisuuksia.


Nuorisotyön Petri Malmberg esitteli hopea- ja kivityöpajaa ja Samuli Turunen katutaide- ja mediatoimintaa Nuorten toimintakeskus Luupissa.

Mitä Vesalan hyvinvointimessuista sitten jäi nuorille käteen?

- Ihan cool, ihan hyvä, ysiluokkalaiset tytöt kuvailivat hyvinvointimessujen saldoa.

- Aika tuttuja juttuja oli kaikki.


Ysiluokkalaiset Ella ja Odessa eivät vielä ole varmoja, minne hakevat peruskoulun jälkeen opiskelemaan.

- Poliisit olivat parasta. Saatiin hienot lamput, kasiluokkalaiset pojat kehuivat.

- Työmahdollisuudet olivat kiinnostavia.