Kuvituskuva: Aki Rask

Varhaiskasvatuspaikka haetaan ja myönnetään Helsingissä jatkossa yhdestä paikasta

Varhaiskasvatuksen hakemusten käsittely ja päätösten teko siirtyvät varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluohjausyksikön palveluohjaajien tehtäviksi lokakuusta alkaen. Samanaikaisesti otetaan käyttöön Asti-asiointipalvelu, kun varhaiskasvatuspaikkaa haetaan suomenkielisestä varhaiskasvatuksesta. Tähän saakka päiväkodinjohtajat, perhepäivähoidon ohjaajat ja johtavat leikkipuisto-ohjaajat ovat käsitelleet varhaiskasvatushakemukset ja tehneet päätökset.

Uudistuksen tavoitteena on entistä toimivampi varhaiskasvatuspaikkojen myöntäminen. Uudistuksen edetessä päiväkodeille jää aloitusvaiheessa enemmän aikaa perheiden ja lasten vastaanottamiseen varhaiskasvatukseen.

Helsingissä lähipäiväkotiperiaate on keskeinen toimintaa ohjaava periaate. Tämä tarkoittaa sitä, että paikka tulee antaa aina kotia lähinnä olevasta toimipaikasta, jossa on vapaita paikkoja. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluohjauksen keskittäminen tulee parantamaan lähipäiväkotiperiaatteen toteutumista.

Varhaiskasvatuksen paikan myöntämisen perusteet eivät muutu palveluohjauksen muutoksen myötä. Ne löytyvät hel.fi-sivustolta.

Tietoa palveluohjauksesta saa hel.fi-sivustolta, palveluohjaajalta ja leikkipuistoista. Palvelunohjauksen rinnalla kehitetään myös uutta sähköistä Asti-asiointipalvelua, jonka palvelut otetaan käyttöön vaiheittain.

Asti-asiointipalvelu käyttöön varhaiskasvatuksessa

Tähän saakka Asti-asiointipalvelun kautta on voinut hakea paikkaa ruotsinkielisestä varhaiskasvatuksesta. Suomenkieliseen varhaiskasvatukseen haku avautuu Astiin lokakuussa. Muut hakemukset varhaiskasvatukseen sekä esiopetukseen tehdään edelleen nykyisen kanavan, eli Helsingin kaupungin sähköisen asioinnin kautta. Tulevista muutoksista tiedotamme tarkemmin kuluvan syksyn aikana verkkosivuillamme.