Ylioppilas Eva-Li Teir.

Uudet ylioppilaat: ”Olemme iloisia, että valitsimme lukion”

Monen lukiolaisen abivuosi ei sujunut suunnitellulla tavalla. Yksi helsinkiläisistä abiturienteista on Eva-Li Teir, joka koronapandemiasta huolimatta kertoo olevansa hyvin tyytyväinen lukioaikaansa.

Mennyt vuosi on ollut kevään ylioppilaille monella tapaa poikkeuksellinen. Abivuoteen aiemmin kiinteästi kuuluneet perinteet peruttiin ja iso osa opetuksesta toteutettiin etänä.

Eva-Li Teir Gymnasiet Lärkanista on yksi kevään 1 737 ylioppilaasta, jotka saivat kokea, miten koronapandemia käänsi kaiken päälaelleen.

”On todella harmillista, ettemme päässeet kokemaan penkkareita ja abiristeilyä. Tästä huolimatta en koe koko abivuoden menneen koronapandemian takia pilalle. Olen tehnyt asioita ja pitänyt hauskaa, mutta olemme joutuneet toimimaan eri tavalla kuin ennen", hän sanoo.

Jotta penkkarit eivät menisi täysin ohi, hän järjesti penkkaripäivänä brunssin lähimpien ystäviensä kanssa. Tämän jälkeen hän tapasi muutaman kaverin kanssa puistossa leikkien parissa. Päivä päätettiin päivälliseen.

”Meillä oli ohjelmaa, toki se ei vastannut sitä lukioajan alussa ajateltua perinteistä”, hän sanoo.

Opiskelu vaati itsekuria

Helsingin medialukion abiturientti Lilia Larchenko kertoo, että hänellä on edelleen vaikeuksia ymmärtää lukioaikansa olevan ohi.

”Tällä hetkellä koen niin monia tunteita siitä, että tämä kaikki tulee loppumaan. Alkuun kolme vuotta tuntui ikuisuudelta. Ennen kuin aloitin lukion, monet sanoivat, että lukioaika on elämän parasta aikaa, mutten uskonut kuulemaani. Nyt jälkikäteen voin sanoa sen pitävän paikkansa."


Lilia Larchenko.

Hän kertoo oman lukiovuotensa sujuneen hyvin, vaikkakin hänen on täytynyt opiskella lähinnä etänä. Sekä opettajat että oppilaat ovat joutuneet sietämään teknisiä ongelmia. Hän kertoo opiskelun vaatineen myös enemmän itsekuria.

”Puhelin tulee otettua helposti esille, kun kukaan ei ole valvomassa. Mutta kaikesta huolimatta opinnot ovat minun kohdallani sujuneet hyvin. Olen saanut kaiken tarpeellisen mennäkseni elämässäni eteenpäin ja jatkaakseni opiskelua.”

Myös Lilia Larchenko ystävineen päätti järjestää omaa korvaavaa ohjelmaa abiristeilyn tilalle. Ystävättäret vuokrasivat Tampereelta mökin voidakseen juhlia yhdessä.

Tyytyväisiä lukioon

Lilia Larchenko ja Eva-Li Teir suunnittelevat molemmat jatkavansa opintoja syksyllä.

”Koronan vuoksi välivuosi tuntuu hivenen epävarmalta. Jos pitäisin välivuoden, haluaisin mielelläni matkustella”, Eva-Li Teir sanoo.

Hän on hakenut moneen eri ympäristötieteiden koulutukseen sekä Suomessa että ulkomailla. Lilia Larchenko unelmoi elokuva-alan työstä ja toivoo syksyllä pääsevänsä Metropoliaan opiskelemaan.

Molemmat sanovat olevansa iloisia siitä, että valitsivat lukion peruskoulun jälkeen.

”Lukioaika on ollut elämäni parasta aikaa. Olen saanut ystäviä, joiden kanssa tunnen ystävyyden säilyvän lopun elämäni”, Eva-Li Teir kertoo.

”Olen lukiovalintaani tyytyväinen. Olen luokastani ja opettajista kiitollinen, sillä he ovat aina olleet tukenani, riippumatta siitä ovatko ongelmat liittyneet opintoihin vai perheeseen”, Lilia Larchenko sanoo.

Uutinen on julkaistu 27.5. ja sitä on päivitetty 3.6.