Kuva: Le Tan/ Unsplash

”Lukeminen on seikkailua, tunteita ja pakoa arjesta” – täältä löydät parhaat vinkit lukemisen lisäämiseen poikkeusoloissa

Perheet viettävät nyt poikkeusoloissa paljon aikaa kotona, ja aikaa on tarjolla tavallista enemmän lukemiselle. Helsingin kasvatus ja koulutus kannustaa kaikkia perheitä lisäämään lukemisharrastusta.

- Lukeminen on seikkailua, tunteita ja pakoa arjesta! Tarinoihin uppoutuva ihminen kehittää ajatteluaan sekä empatia- ja keskittymiskykyään. Lukeminen tarjoaa runsaasti tietoa ympäröivästä maailmasta ja auttaa myös suhtautumaan informaatioon kriittisemmin, pedagoginen asiantuntija Antti Aaltonen sanoo.

Lukulumo-palvelu on avautunut verkossa sekä kotien että koulujen käyttöön. Lukemisen iloa halutaan tarjota mahdollisimman paljon kaikille.

Kuva: Anita Jankovic/ Unsplash

Lukulumo on Helsingin koulujen käytössä ilmaiseksi kesäkuun 6. päivään asti. Erityisesti alkuopetuksen käyttöön suunnatussa Lukulumossa on runsaasti kirjoitettua, kuvitettua ja ääneen luettua lastenkirjallisuutta yli 40 kielellä, Aaltonen kertoo. Ohjeet opettajille palvelun käytöstä löytyvät virtuaalisesta Opehuoneesta (Palvelut -> iPad-ohjelmat).

Tarinankirjoittamista ja Seppo-pelejä

Myös kirjastot kannustavat perheitä lukemaan. Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat koonneet Helmet-verkkosivuille paljon oivallisia vinkkejä etäkouluun ja vapaa-aikaan. Sivustolta löytyy sopivaa kohdennettua tekemistä varhaiskasvatusikäisille, alakouluikäisille ja yläkouluikäisille. Lukemisen lisäksi tehtävänä on esimerkiksi erilaisia kirjallisuus- ja kirjoittamisaiheisia Seppo-pelejä ja tarinankirjoittamista.

Kirjastojen kattavasta vinkkilistasta löytyvät myös satukanavat, kirjastokaistan lastenohjelmat, Kirjasto kotiin -podcastit sekä kirjailijoiden satutunnit. Kirjasto kotona -linkki kannattaakin tallentaa muistiin.

Ääneen lukemisen merkitys

Lukukeskus on niin ikään koonnut erinomaisia sisältöpaketteja eri ikäisille lapsille ja nuorille. Lue lapselle -sivustolta löytyy tärkeää tietoa niin pienten lasten vanhemmille kuin varhaiskasvatuksen ammattilaisillekin.

Säännöllinen ääneen lukeminen voi vaikuttaa ratkaisevasti lapsen taitojen, mielikuvituksen ja tunneälyn kehitykseen. Ääneen lukemisesta muodostuu myös tärkeä yhteinen rauhoittumisen hetki.

Kuva: Picsea/ Unsplash

Hyvä lukutaito ehkäisee syrjäytymistä

Alkuopetukseen ja muille luokka-asteille Lukukeskus on kerännyt lukuviikon tehtävävinkkejä. Ideat opetukseen löytyvät lukuviikon tehtäväpankista. Perheille tarkoitetut lukuvinkit on jaoteltu kätevästi lasten ikäryhmien mukaan. Nuorille on vielä omat lukutärppinsä.

Lukemisen lisääminen on yksi lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevän ja eriarvoistumista vähentävän Helsingin kaupunkistrategiahankkeen eli Mukana-ohjelman tärkeistä toimenpiteistä. Lukutaitoa vahvistamalla tavoitellaan sitä, että jokainen nuori saisi peruskoulun jälkeisen koulutuksen eikä yksikään putoaisi joukosta.


Linkit:
Lukulumo
Kirjasto kotona
Luelapselle.fi
Lukuviikko
Mukana-ohjelma