Lukio-opiskelijoita rentoutumassa koulun jumppasalissa. Kuva: Jefunne Gimpel

Harri Korhonen: "Stadin lukioiden vetovoima vahvistuu entisestään"

Stadin lukiot ovat vetovoimaisia ja niiden vetovoima kasvaa entisestään 2020-luvulla. ”Kun kyse on lukiokoulutuksesta, tämä on Suomen mahtavin paikka olla töissä”, sanoo Helsingin suomenkielisen lukiokoulutuksen uusi päällikkö Harri Korhonen.

Mistä muodostuu Stadin lukioiden vetovoima? Sen Korhonen kiteyttää näin:

”Lukiomme ovat isoja, joten jokaisessa lukiossa opiskelijalla on paljon valinnanvaraa. Kaikilla lukioilla on joko valtakunnallinen erityistehtävä tai painotus. Opiskelija voi valita kursseja paitsi omasta lukiostaan, myös oman kampuksesta lukioista ja kaupungin lukioiden yhteiseltä kurssitarjottimelta.”

”Osa kaupungin lukioiden yhteisistä kursseista on verkkokursseja. Verkkokursseja tarjotaan tulevaisuudessa entistä enemmän, koska niille on kysyntää ja haluamme vastata kysyntään."

Stadin lukioiden vetovoima imaisi myös Harri Korhosen hakeutumaan Espoosta Helsinkiin, jossa hän aloitti uudessa tehtävässään tammikuussa. Erityisesti häntä houkutteli Helsingin lukiokoulutuksen valtavat mahdollisuudet ja kehittämisen into.

Helsingin suomenkielisen lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen

Korhonen on työskennellyt reilut 13 vuotta Espoonlahden lukion rehtorina. Aiemmin hän on toiminut rehtorina ja sivistystoimen johtajana Karjaalla sekä historian ja yhteiskuntaopin opettajana.

Yhteistyötä monin tavoin

”Minuun on tehnyt suuren vaikutuksen Stadin lukioiden opetussuunnitelmatyö. Se, miten myös opiskelijat ovat mukana ops-työssä, miten iso porukka tekee opsia yhdessä ja miten innossaan kouluissa ollaan.”

Keskeinen kehittämiskohde osana ops-työtä on lukiolaisten hyvinvoinnin edistäminen, ja siihen kaupunki paneutuu toden teolla. Myös lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyötä tiivistetään, mihin Helsingissä onkin erinomaiset mahdollisuudet.

Kaupungin ja korkeakoulujen yhteistyössä ovat mukana Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Humak ja taideyliopistot.

”Tavoitteena on luoda sellaiset rakenteet, että kaikki lukio-opiskelijat pääsevät osalliseksi korkeakoulu-yhteistyötä, ettei se riipu vain yksittäisten opettajien innokkuudesta. Helsingissä tätä helpottaa se, että lukiot ja korkeakoulut sijaitsevat lähellä toisiaan”, Korhonen sanoo.

Helsingissä on kaupungin lukioita 15, joista 3 on ruotsinkielisiä ja yksi aikuislukio. Lisäksi Helsingissä on useita muiden kuin kaupungin ylläpitämiä lukioita.

”Haluamme tehdä yhteistyötä myös muiden kuin kaupungin lukioiden kanssa. Esimerkiksi korkeakoulu-yhteistyöhön on tulossa mukaan myös yksityisiä lukioita.”

”Yhdessä kaupungin lukiot ja yksityiset lukiot pystyvät ikäluokkien kasvaessa tarjoamaan isolle osalle nuorista opiskelupaikan.”

Helsingin kaupunki toteuttaa edelleen koulutustakuuta, eli takaa kaikille helsinkiläisille peruskoulunsa päättäville opiskelupaikan – joko ammatillisessa koulutuksessa tai lukiossa.

Lukioiden tiloihin satsataan

Monessa Suomen kunnassa lukiolaisten määrä hiipuu. Pääkaupunkiseudulla on toisin.

”Helsingissä lukiolaisten määrän arvioidaan kasvavan koko 2020-luvun, ja uusien lukiopaikkojen tarve kasvaa jopa lähes 3 000:lla, jos jatkossakin halutaan, että lukiokoulutukseen siirtyy 60 prosenttia ikäluokasta”, Harri Korhonen kertoo.

Riittävätkö lukioiden tilat? Tästä Korhosella on iloista kerrottavaa:

”Suomenkielisiä päivälukiota on 11, ja niistä kahdeksassa peruskorjaus- tai uudisrakennushanke on joko juuri päättynyt, parhaillaan käynnissä tai suunnitteluvaiheessa.”

”Peruskorjaushankkeet pyritään mitoittamaan siten, että kasvavat opiskelijamäärät mahtuvat tiloihin. Monista lukioista tulee yli 900 opiskelijan lukioita”.

Lukioiden peruskorjaukset ja uudisrakennukset:

  • Alppilan lukio: peruskorjaus 2019
  • Ressun lukio: päärakennuksen peruskorjaus valmis, lisärakennuksen peruskorjaus 2020
  • Kallion lukio: perusparannus ja laajennus 2021
  • Vuosaaren lukio: uudisrakennus 2021
  • Mäkelänrinteen lukio: peruskorjaus ja laajennus 2021
  • Etu-Töölön lukio: peruskorjaus 2021
  • Helsingin kielilukio: uudisrakennus 2023
  • Helsingin luonnontiedelukio: uudisrakennus 2023

Harri Korhonen
Koulutus: FM
Asuu: Raaseporissa
Perhe: vaimo ja kuusi lasta, joista kolme asuu jo omillaan
Harrastukset:
jatko-opinnot väitöskirjan parissa, tutkimus liittyy lukion rakenteisiin
lukeminen
metsästys, luonnossa liikkuminen
musiikki, pianon ja urkujen soitto

Lue myös 

Lukio-opinnot Helsingissä 

Lista Helsingin lukioista 

Lukiolaiset mukana uudistamassa opetussuunnitelmaaJAA