Karoliina Hyry kehuu Prinsessantien toimipistettä yhteisöllisyydestä. Kuva: Nina Dale

Stadin AO:n opo: Nuorilta pitäisi saada paineita pois

Yhteishaku toiselle asteelle alkoi 18. helmikuuta ja kestää kolme viikkoa. Yksi ysiluokkalaisia kiinnostavista opiskelupaikoista on Stadin ammatti- ja aikuisopisto, joka tarjoaa erittäin monipuolisen kattauksen ammatillista koulutusta.

Opinto-ohjaaja Karoliina Hyry työskentelee Roihuvuoressa Stadin AO:n Prinsessantien toimipisteessä, jossa voi opiskella luonto- ja ympäristöalaa, matkailualaa, elintarvikealaa, ravintola- ja cateringalaa sekä puhdistuspalvelualaa.

- Täällä näkee paljon onnistumisia. Jos oppilaalla ei ole peruskoulu sujunut hyvin ja hän on luokassa levoton, hän saattaakin pärjätä catering-keittiössä todella hyvin ja palvella kahvilassa asiakkaita kuin ammattilainen, Hyry kuvailee.


Kokkiopiskelijoita valmistamassa kasviskiusausta luokassa.

Opiskelijat hakeutuvat Stadin AO:hon yhteishaun lisäksi myös jatkuvan haun kautta. Vuoden aikana ammatilliset opinnot alkavat siten monta kertaa. Opinto-ohjaaja kohtaa arjessaan myös paljon opiskelijoita, joilla on monenlaista tuen tarvetta.

- On monenlaisia haasteita; erityisen tuen tarvetta, elämänhallintaongelmia, päihdeongelmia, mielenterveysongelmia sekä tuen tarvetta suomen kieleen. Pyrimme tukemaan kaikkia opiskelijoitamme opinnoissa niin pitkälle kuin tukitoimet riittävät. Jos meillä ei ole mahdollisuutta tarjota riittävää tukea, ohjaamme opiskelijoita sellaisen tuen piiriin, että opiskelu olisi mahdollista jossain vaiheessa, Hyry kertoo.

Yhteisöllisyyteen panostava oppilaitos

Stadin AO:ssa satsataan opiskelijoiden sosiaaliseen kiinnittymiseen. Prinsessantiellä henkilökunta tarjoaa opiskelijoille joka viikko keidaskahvit ja -kaakaot. Mukana ovat opot, kuraattorit, psykologi ja terveydenhoitaja, joilta opiskelijat voivat vapaan keskustelun lisäksi varata aikoja.

Torstaisi-iltapäivisin oppilaitoksessa kokoontuu Friends-ryhmä, jota kuraattorit vetävät.

- Se on mukavaa yhdessäoloa; pelataan pelejä ja nähdään opiskelijoita ja henkilökuntaa tavanomaisesta poikkeavissa rooleissa. Ryhmässä ihmisten on mahdollisuus tutustua toisiinsa.

Maanantaista torstaihin lounasvälkkä on myös liikuntavälkkä, jolloin opiskelijat voivat esimerkiksi pelata koripalloa tai käydä oppilaitoksen kuntosalilla.


Remontoiduissa tiloissa voi myös pelata pelejä ja rentoutua.

Prinsessantiellä opiskelee yli tuhat opiskelijaa ja työskentelee yli sata ammattilaista. Viihtyisät tilat on remontoitu hiljattain, ja uutuuden tuoksu leijuu oppilaitoksen käytävillä yhä. Moderneja tiloja vielä parempaa ovat ihmiset.

- Meillä on mahtavat opettajat ja henkilökunta, tässä talossa panostetaan yhteisöllisyyteen, Hyry iloitsee.

”Täällä oppii paljon itsestään”

Opinto-ohjaaja painottaa sitä, miten moni nuori pääsee ammattiopistossa loistamaan uudella tavalla, koska opiskelu on niin käytännönläheistä.

- Ihmisten erilaiset vahvuudet tulevat esiin. Se on yksilölle merkittävää. Täällä oppii paljon itsestään. Aika isot paineet 8.-9.-luokkalaisille luodaan, kun siinä iässä jo pitää tietää kuka on ja mitä haluaa tehdä, Hyry pohtii.

Helsingin kaupungin strategiahanke eli Mukana-ohjelma pyrkii ehkäisemään nuorten syrjäytymistä ja vähentämään eriarvoistumista. Yksi ohjelman tärkeistä tavoitteista on se, että jokainen nuori saisi peruskoulun jälkeisen tutkinnon.

Opon mielestä yhteiskunnan ja kulttuurin luomia paineita tulisi saada nuorilta pois. Nuorten odotetaan omilla valinnoilla luovan yksilöllistä identiteettiään, vaikka moni teini-ikäinen vasta etsii itseään.

- Meidän pitäisi korostaa sitä, ettei tarvitse tietää vielä, kunhan teet jotain: se ei mene hukkaan, jos sitoutuu opintoihin ja osallistuu. Sinulla on samat mahdollisuudet myöhemmin edetä vaikkapa korkeakouluun asti.

Lue lisää Stadin AO:sta artikkelista, jossa nuoret kertovat luonto- ja ympäristöalan, matkailualan ja ravintola- ja cateringalan opinnoistaan ja siitä, mitä he haluavat tehdä tulevaisuudessa.